Dupa ce ultima analiza a activitatii Ministerului Sanatatii, la care a participat si premierul Adrian Nastase, s-a desfasurat cu usile inchise, solutiile pentru deblocarea crizei financiare intarzie sa apara. Mostra de transparenta servita de ministrul Daniela Bartos a fost ca de obicei in stilul consacrat: refuzul de a oferi orice explicatie referitoare la planurile viitoare privind finantarea sistemului. Totusi, din declaratiile primului ministru reiese ca reforma va continua, dar cu bani si mai putini, iar romanii va trebui sa se trateze cu medicamentele cele mai ieftine. Singurul lucru notabil este reabilitarea Institutului Aslan, unitate care ar putea deveni in scurt timp rentabila.
Turismul de geriatrie, o solutie profitabila
Vizita premierului la Institutul -Ana Aslan- s-a finalizat cu decizia de a rentabiliza unitatea, in prezent subfinantata si plina de datorii.
-Am sa incep prin a va spune ca ceea ce am vazut aici, la Otopeni, este emblematic sau simptomatic pentru sistemul de sanatate si problemele din sistemul de sanatate din Romania. Ati vazut, fara indoiala, ca nu a fost posibil sau nu s-a dorit sau nu am putut sa construim o anumita viziune privind adaptarea la noile conditii a unui spatiu extrem de generos – 36 de hectare – in care mai sunt 300 de pacienti cel mult, iar in momentul de fata sunt probabil vreo 70, unde lucreaza personal medical si de deservire, asistenti, aproape 200 de persoane. De fapt, in sistemul acesta, daca ne apucam sa refacem acest ansamblu, ne-ar costa vreo 20-30 milioane de dolari, poate pentru 300 de pacienti. In momentul de fata, ar fi nevoie pentru a asigura cheltuielile pentru fiecare pat cam de 1,5 milioane de lei pe zi-, a apreciat Adrian Nastase.
Cu toate incovenientele realitatii, guvernul declara ca va sustine geriatria si va crea conditii deosebite si din punctul de vedere al asistentei sociale pentru persoanele in varsta, majoritatea suferinde de boli cronice si avand venituri reduse. Amanarea adoptarii unei decizii ferme de rentabilizare este in primul rand paguboasa pentru institut, ale carui spatii se degradeaza, iar dotarea cu aparatura este precara.
Controalele la medicamente vor fi intensificate
-Trebuie sa vedem, sa controlam in mai mare masura preturile de intrare pentru medicamente in Romania si intermediarii care trec astfel de medicamente prin tot felul de paradisuri fiscale-, a declarat Nastase. Ramane de vazut daca declaratiile premierului nu vor ramane la stadiul intentiilor, atata vreme cat interesele distribuitorilor sunt dirijate chiar din interiorul ministerului – ziarul nostru a semnat intr-un articol implicarea sefei Directiei Farmaceutice din Ministerul Sanatatii, Felicia Gatlan, intr-o astfel de firma de import si distributie.
Premierul a trecut in revista aplicarea TVA la medicamente, cu toate ca in programul de guvernare se prevede eliminarea acesteia din 2003.
Coruptia in sistemul sanitar functioneaza la toate nivelurile, de la cheltuirea si alocarea banilor pana la politica de personal, unde spagile si pilele inlocuiesc competenta.
Medicii, indemnati sa prescrie medicamentele ieftine
Saracia din domeniul sanatatii seamana, cel putin pentru moment, cu o boala incurabila. Din nefericire, cifrele confirma dezastrul actual. De asemenea, datele au evidentiat dezordinea financiara: in 1999, cheltuielile pentru sanatate au fost de aproximativ 900 milioane de dolari, in timp ce in momentul de fata, pentru 2003, discutam despre peste doua miliarde de dolari, deci este vorba de cresteri semnificative.
-Noi discutam acum despre felul in care putem sa suplimentam in acest moment bugetul sanatatii din 2002-, a declarat Nastase, recunoscand, astfel, ca bugetul pentru anul in curs a fost deja epuizat, fara ca macar sa se se fi achitat datoriile pe anul trecut.
Solutia guvernamentala pentru iesirea din criza este stoparea indisciplinei financiare. Paradoxale sunt insa metodele care se vor aplica: iesirea din impasul financiar prin alocarea unor sume mult mai mici decat pana acum.
In cotextul dat, medicii sunt indemnati sa prescrie pe retetele compensate sau gratuite cu precadere medicamentele romanesti. -Pentru foarte multe dintre medicamente, cum este, spre exemplu, nitroglicerina – imi cer scuze ca prezint medicamentele de la dumneavoastra, nu este publicitate – dar, iata, nitroglicerina, folosita de foarte multi bolnavi din Romania, este produsa la Sicomed la preturi comparative la 6,3%, in timp ce la alti importatori ajunge la 101% sau, la altii, chiar la 112%. Se poate intelege ca, in momentul in care trebuie sa compensam pentru alte tipuri de medicamente, la aceasta diferenta de pret, unele dintre medicamente – pe care probabil unii au interesul sa le importe -, atunci sigur ca banii pe care ii avem disponibili sunt foarte putini pentru a acoperi nevoile pentru sanatate-, a adaugat premierul.
Promovarea medicamentelor romanesti are o justificare economica, insa niciodata produsele ieftine, asa-zisele medicamente generice care se produc in serie, nu vor avea eficienta medicamentelor originale – fara inlocuitori pe piata -, singurele capabile sa prelungeasca viata bolnavilor. Din pacate, daca guvernul va renunta la subventionarea medicamentelor scumpe, balnavii nu vor mai avea acces la tratamente eficiente, iar rata de mortalitate va creste dramatic.