Presedintele Conventiei insarcinate cu redactarea unui proiect de Constitutie pentru Uniunea Europeana, Valery Giscard d*Estaing, a incercat sa impace pe toata lumea atunci cand a facut publica propunerea sa privind viitorul text al tratatului constitutional. A pus pe masa un proiect in care figura un presedinte european ales pentru doi ani si jumatate, dar si un vicepresedinte desemnat prin actualul sistem de rotatie intre statele membre, un ministru de externe care sa prezinte interesele Uniunii Europene pe scena internationala, dar si ministri ai afacerilor externe din statele membre care sa aiba un rol mult mai important decat in prezent. Un proiect rotund, dar cu miza prea mare pentru a nu starni controverse, dispute sau critici. Dovada ca ieri, atat parlamentul de la Strasbourg, cat si Comisia de la Bruxelles au calificat drept -o palma data democratiei- proiectul lui Valery Giscard si al Conventiei sale, o propunere care ar -pune in pericol cei 50 de ani de integrare europeana-. Suntem, asadar, pe ultima suta de metri a luptei pentru putere in cadrul viitoarei Europe extinse.
Daca Valery Giscard doreste un presedinte european cu mandat plin, care sa nu aiba puteri executive, dar care sa reprezinte vocea puternica a Uniunii Celor 25, Comisia de la Bruxelles se simte amenintata si refuza ideea. La fel si toate statele mici, care se tem ca presedintele nu va fi ales niciodata din randurile lor. Acest presedinte, cu o vizibilitate extraordinara pe scena internationala, a devenit un soi de sperietoare si pentru federalistii din cadrul Uniunii Europene. In opinia acestora, -Uniunea nu are nevoie de o concentrare a puterilor in mana unui birou interguvernamental-. Cat despre contraponderea oferita de Valery Giscard, functia de vicepresedinte la care ar avea acces mai usor statele mici, nici ea nu a fost in masura sa linisteasca spiritele. -Sa maresti numarul de presedinti, de vicepresedinti, sa creezi un nou birou la Bruxelles, toate acestea nu fac decat sa creeze confuzie. Propunerile Conventiei duc la diferentieri importante intre statele membre si la subminarea increderii intre acestea-, aprecia ieri, intr-un comunicat, Comisia Europeana.
Mai sunt mai putin de doua luni pana cand presedintele Conventiei Europene va trebui sa prezinte in cadrul summitului de la Salonic proiectul final de Constitutie, care sa inlocuiasca toate celelalte tratate. Dar atmosfera s-a incins deja peste masura.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane