În ultima perioadă tot mai multe persoane au murit sau au fost internate în stare gravă la spital după ce consumaseră ciuperci culese de ei sau cumpărate din alte locuri. Astfel că, Ministerul Sănătății, în urma unui studiu, a descoperit că multe ciuperci care erau comestibile în mod normal și-au schimbat conținutul datorită încrucișării cu anumiți spori, devenind astfel otrăvitoare. Specialiștii au recomandat romånilor să evite consumul de ciuperci cumpărate „de la colț de stradă“ sau culese din pădure, chiar dacă știu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, amintind totodată simptomele care pot apărea în cazul intoxicațiilor.
Experții afirmă că intoxicațiile cu ciuperci se produc prin consumarea de ciuperci „recoltate din flora spontană“. „Pot fi cauzate atåt de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cåt și de fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare“, atenționează specialiștii Ministerului Sănătății. Toxicitatea ciupercilor, scriu oficialii instituției, depinde de zona de unde au fost recoltate, de vårsta lor, de anotimp, de cantitatea consumată, de modul în care ele au fost preparate sau de starea de sănătate anterioară a celui care le-a måncat.
Simptomele intoxicației
Simptomele intoxicației cu ciuperci variază și ele, în funcție de tipul de ciuperci mâncate, ‘mai exact de tipul de toxină conținută de acestea“, dar și de durata perioadei de incubație.
„Intoxicațiile cu perioadă de incubație scurtă, cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute și maximum trei ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpirații. Intoxicațiile cu perioadă de incubație lungă, la care simptomele apar după cel puțin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie“, scriu specialiștii MS, care atrag atenția că în cazul intoxicațiilor cu perioadă de incubație lungă la două zile după consum apar coma și, apoi, decesul. Ministerul Sănătății recomandă populației ca în cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci să se prezinte urgent la spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanță. În aceste condiții, MS recomandă „consumul exclusiv de ciuperci din cultură“.
Iași: Peste 80 de persoane otrăvite
În urmă cu o săptămånă, un băcăuan și fiul acestuia, în vårstă de opt ani, au fost duși în stare gravă la spitale din Iași, în urma intoxicației cu ciuperci, în starea cea mai gravă fiind bărbatul, care avea insuficiență hepatică acută, prognosticul medicilor în cazul său fiind extrem de rezervat. Copilul de opt ani a fost internat la Spitalul de Copii „Sfånta Maria“ din municipiu, iar medicii spuneau atunci că starea acestuia este stabilă. Potrivit medicilor ieșeni, aproape zilnic ajung la spital persoane intoxicate în urma consumului de ciuperci. Tot săptămåna trecută, un bătrån în vårstă de 76 de ani, din localitatea vasluiană Pușcași, a murit la scurt timp după ce a måncat ciuperci culese de el dintr-o pădure din apropierea casei. În județul Sălaj, la începutul lunii octombrie, zece persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Zalău, cu afecțiuni cauzate de consumul de ciuperci, printre pacienți fiind și doi minori. Potrivit purtătorului de cuvånt al Spitalului Județean de Urgență Sălaj, Codruța Pușcaș, în total, în județ, numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci înregistrate în 2010 este de peste 80.