Home Politic România, tot mai implicată în ajutorul pentru Republica Moldova

România, tot mai implicată în ajutorul pentru Republica Moldova

DISTRIBUIŢI

În ajunul summitului Parteneriatului Estic ce va avea loc la Vilnius, România arată încă o dată un interes major pentru punerea Republicii Moldova pe axul european. „Republica Moldova este un stat prioritar pentru asistența pentru dezvoltare din partea României, care îi alocă 30% din totalul bugetelor pentru dezvoltare în perioada 2012-2015”, a declarat astăzi, la Chișinău, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul conferinței 'România – R.Moldova, model de cooperare în Parteneriatul Estic – Proiecte concrete, provocări viitoare în context european'. 'Începând cu 2010, sumele care au fost alocate (din acest buget n.red.) au fost de peste 4,2 milioane de euro. În prezent avem 14 proiecte în derulare în valoare de 2,7 milioane de euro în domenii ca agricultura, sănătate, modernizarea serviciilor publice locale, armonizarea legislației, cercetare, etc. Doar în acest an au fost lansate opt proiecte în valoare de peste 600.000 de euro', a declarat Bogdan Aurescu.
El a mai precizat că doar resursele financiare alocate în 2012 pentru bursele de studii pentru cetățenii Republicii Moldova au ajuns la cifra de 13 milioane de euro. 'Alte proiecte sunt poate mai puțin cunoscute precum contribuția României pentru eliminarea deșeurilor de pesticide, în valoare de 200.000 de euro. Unele proiecte nici nu sunt cuantificabile în bani', a mai precizat oficialul. Pentru acordarea vizelor pentru cetățenii moldoveni în perioada 2009-2012, din bugetul României a fost alocat aproape un milion de euro. Există programe de cooperare bilaterală la nivelul a diferite instituții ale guvernului și programe de pregătire profesională, potrivit lui Aurescu.

Conexiunea energetica are prioritate

Bogdan Aurescu s-a referit și la proiecte strategice prioritare care vizează conectarea mai bună a Republicii Moldova cu UE. 'Gazoductul Iași-Ungheni este poate cel mai important proiect în anul acesta, dar mai sunt proiecte de interconectare a liniilor electrice, în domeniul infrastructurii—SMURD etc', a declarat el. Oficialul MAE a vorbit și despre proiectul revenirii TVR în Republica Moldova, la care s-a lucrat intens în ultima perioadă și care a fost finalizat pe 12 septembrie. 'Sperăm ca până la sfârșitul anului televiziunea publică din România să-și reia programele dedicate Republicii Moldova, difuzate pe cablu, care acoperă aproximativ 70% din populația Republicii Moldova, iar din 2015 să fie difuzate prin sistemul digital. Este un proiect care pe de o parte a reparat un abuz comis de autoritățile comuniste în 2007, dar este și un proiect de interconectare europeană a Republicii Moldova', a punctat Bogdan Aurescu. Ministrul adjunct al afacerilor externe și integrării europene de la Chișinău Iulian Groza a menționat cooperarea în ascensiune dintre Republica Moldova și România. 'Anul acesta am avansat destul de bine în privința proiectului energetic gazoductul Iași-Ungheni, dar nu este unicul proiect energetic. Urmează și alte proiecte ce țin de interconectările liniilor electrice de tensiune înaltă. Această cooperare vine să consolideze interconectarea sistemului energetic cu cel al UE, care va asigura stabilitatea aprovizionării cu resurse energetice', a declarat el. Groza a menționat importanța proiectelor româno-moldave și necesitatea continuării lor pentru crearea unor noi oportunități care ar permite transformarea țării sale și a instituțiilor publice, dar și pentru integrarea economică a acesteia cu UE. Conferința 'România—R.Moldova, model de cooperare în Parteneriatul Estic—Proiecte concrete, provocări viitoare în context european' s-a desfășurat la finalul proiectului 'Contribuții la Parteneriatul pentru dezvoltare—România și Republica Moldova'.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.