Conducerea UDMR -a descoperit-, subit, ca nu mai crede in eficienta pachetului anticoruptie, desi a contribuit la adoptarea acestui act normativ prin asumarea raspunderii de catre guvern. -Eu cred ca aceasta incompatibilizare a prezentei in Consiliile de Administratie ale societatilor privatizate cu functia de deputat sau senator nu duce la infrangerea coruptiei si nu este un instrument de lupta impotriva coruptiei-, a declarat, ieri, Gyorgy Frunda, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, deci al doilea om ca importanta in UDMR. Pentru a-si sustine teoria, el a apelat la o parabola, conform careia pentru procesele -aranjate- nu ar fi vinovat parlamentarul-avocat care impresioneaza instanta de judecata prin calitatea de director, ci aceia care pun la cale -blaturile- in biroul judecatorului. -In cazul coruptiei, trebuie luptat cu ceea ce nu se vede, nu cu ceea ce este la vedere si legal-, a spus Frunda. Liderul udemerist a adaugat ca -eforturile societatii romanesti de a infrange coruptia prin aceasta metoda se vor dovedi contraproductive peste cativa ani, pentru ca oamenii care fac afaceri ar trebui sa fie incurajati-. -Legea anticoruptie a fost adoptata sub o presiune publica-, a explicat seful CRU.
Marko Bela: -Avem o legislatie ca o jungla…-
Pe parcursul interventiei lui Frunda, presedintele UDMR, Marko Bela, a incercat, la inceput, sa -indulceasca- discursul colegului sau de partid. -Eu sunt de acord cu incompatibilitatile, mai ales in acest moment-, a spus initial Marko Bela. Ulterior, el a admis ca pe masura ce va trece vremea, este probabil sa-si schimbe parerea si sa ajunga la vorba lui Frunda. -Nici noi, in UDMR, nu suntem de acord unii cu altii pe acest subiect-, a precizat seful Uniunii. In final, Marko Bela si-a recunoscut, la randul sau, scepticismul cu privire la eficienta prevederilor referitoare la incompatibilitati. -Am fi foarte fericiti daca fenomenul coruptiei s-ar lega in exclusivitate de politic. Este generat de un intreg sistem. Trebuie schimbat sistemul-, a afirmat presedintele udemerist. In final, el a recurs la o declaratie la fel de transanta ca si cea a lui Gyorgy Frunda: -Aceste dispozitii nu vor rezolva fenomenul coruptiei. Eventual, vor functiona ca un model. Avem o legislatie ca o jungla in domeniul economic si financiar, lipsita de transparenta. Sistemul birocratic genereaza si el coruptie-, a sustinut Marko Bela.
Deputatul udemerist Kelemen Attila s-a aratat si el revoltat de prevederile referitoare la incompatibilitatile parlamentarilor: -Eu, daca am un baiat care traieste in alt oras si are, si el, propria familie, atunci de ce sa nu poata si el sa faca afaceri, numai pentru ca tatal sau este parlamentar?-.