A doua ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy, desfășurat zilele acestea la Cluj-Napoca, a adus în prim-plan filmul australian „O nouă zi“ (n.r. – Bran Nue Dae), în regia lui Rachel Perkins, care are la bază povestea unui adolescent confruntat cu angoasele vârstei și cu presiunea școlii. Regizoarea australiană Rachel Perkins colorează acțiunea lină a filmului său cu trăirile interioare ale adolescentului William, prins între nevoia lăuntrică de libertate și presiunea familiei în a-și termina studiile. În final, acesta „dezertează“ și drumul spre casă de la colegiu devine o adevărată aventură. Practic, aceasta pare să fi fost rețeta câștigătoare care i-a adus filmului marele trofeu al festivalului într-o competiție deschisă în care au mai fost 9 filme din 9 țări. Premiul a fost decernat în cadrul Galei de închidere a celei de-a doua ediții a Festivalului Comedy Cluj, care a avut loc la Cinema Republica, fiind prezentată de membrii grupului „Divertis“, Cătălin Mireuță și Cristian Grețcu. Pe de altă parte, „O nouă zi“ este o producție sută la sută australiană, din 2009, cu următoarea distribuție: Rocky McKenzie, Jessica Mauboy, Ernie Dingo, „Missy“ Higgins și Geoffrey Rush. Premiul a fost acordat de Andreas Strohl, președintele juriului Festivalului Comedy și directorul Festivalului de Film de la Munchen.
Redescoperirea filmelor de calitate!!!
Premiul „Comedy Cluj“ pentru „Cel mai bun regizor“ i-a revenit lui Valeriy Todorovskiy pentru filmul „Hipsters“ (Rusia, 2008). De asemenea, premiul pentru „Cel mai bun scenariu“ a fost câștigat de Nabil Ben Yadir și Laurent Brandenbourger pentru „Baronii/Les Barons“ (Belgia, 2009). La categoria „Cel mai bun actor“, Maxim Mehmet a fost laureatul principal, pentru rolul Sascha din „Liebe Mauer/Iubitul zid al Berlinului“ (Germania, 2009), în regia lui Peter Timm. În schimb, premiul pentru „Cea mai bună actriță“ a fost câștigat de Anneke Blok pentru rolul Anne din „Tiramisu“ (Olanda, 2008), regia Paula van der Oest. Filmul „Nuntă în Basarabia“ a primit premiul publicului, regizorul Napoleon Helmis spunând, la primirea premiului, că el este dedicat basarabenilor de toate etniile. „Cine nu a văzut filmul, acesta va rula la Cinema Republica de luni (n.r. – de astăzi). E curios lucru, producător din Timișoara, regizor oltean, film despre Basarabia, premiu la Cluj. Mă simt acasă peste tot, Basarabia este pământ european și dedic acest premiu tuturor basarabenilor, indiferent de etnie“, a spus Helmis. De asemenea, la Festivalul Comedy Cluj au mai fost acordate și două premii de excelență: regizorului Geo Saizescu și actorului Sebastian Papaiani. În acest sens, Papaiani a mulțumit pentru premiu într-o notă comică: „Mulțumesc mamei mele care m-a făcut și tatălui care m-a bătut și mie că am ascultat pe cei mai mari decât mine, mulțumesc Clujului“. La rândul său, regizorul Geo Saizescu a mulțumit pentru premiu, spunând că este un susținător al umorului românesc și internațional. „Știu ce înseamnă un spectacol, în copilăria mea, părinții le goneau pe surorile care citeau romane, viața mea este un roman. Sunt un susținător al umorului românesc și internațional, mă bucur că Napoleon Helmis a obținut premiul publicului, foarte multe comedii nu spun nimic, au fost premiate filme de substanță, de ținută, cu filosofie adâncă. Pentru că, după atâția ani, v-a mai plăcut filmul meu – „Balul de sâmbătă seara -, mă înclin în fața dumneavoastră“, a spus Saizescu, făcând o reverență în fața publicului. La rândul său, Marius Iurașcu, directorul Radef Distribuție, care i-a acordat premiul de excelență lui Geo Saizescu, a spus că, din păcate, aproape toate sălile de cinematograf care mai există au devenit niște ruine.
„Vă rog să faceți ultimele poze în Cinema Republica pentru că anul viitor va arăta altfel, pentru că, deși România Film este regie autonomă, pentru că nu primește un leu la bugetul de stat, vom reface acest cinematograf. Datoria sfântă a România Film este să fie o regie care să reprezinte toate categoriile și vor avea intrare gratuită studenții, handicapații, pensionarii, elevii. Important este ca filmul românesc să nu moară“, a afirmat Iurașcu.