Ca urmare a colaborarii dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii si institutul INWENT din Germania, in cei 10 ani de colaborare au fost instruiti peste 150 de profesori din invatamantul preuniversitar tehnic, care, dupa stadiul de perfectionare, au pregatit sute de elevi absolventi ai scolilor profesionale si ai colegiilor tehnice, pe model occidental.
Absolventii au fost familiarizati cu spiritul antreprenorial si managerial al germanilor chiar si in domeniul realizarii de proiecte destinate obtinerii de fonduri PHARE, pentru a-si putea deschide oricand o afacere proprie sau – de ce nu? – pentru a fi pregatiti oricand sa lucreze in Occident…
Parteneriat in prelungire
Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Constantin Corega, s-a intalnit, in aceasta saptamana, cu Eberhard Trowe, project manager la institutul INWENT din Germania.
Subiectele discutate de cei doi interlocutori au vizat coorganizarea in aceasta perioada, la Timisoara, a seminarului transnational cu privire la formarea profesionala pentru Romania si tari din spatiul balcanic (Albania, Bulgaria si Macedonia), conventia-cadru de cooperare MEC-INWENT in perioada 2003-2006, ratificata prin Ordinul MEC 3711/02.IV.2003 si marcarea a 10 ani de cooperare MEC-INWENT in proiecte vizand formarea profesionala.
Dupa ce expertii romani au prezentat stadiul actual al cooperarii MEC-INWENT si principalele actiuni ale acestei colaborari in perioada mai 1993 – mai 2003, domnul Eberhard Trowe a facut un bilant al cooperarii MEC-INWENT in perioada amintita, subliniind ca programele dezvoltate in comun au condus la perfectionarea a peste 150 de profesori din invatamantul preuniversitar romanesc, la editarea in comun a unor lucrari de specialitate, metodici, auxiliare curriculare etc., iar ultimul produs al cooperarii poate fi accesibil pe CD.
Pregatiti direct in Vest
-Acesti profesori au fost formati profesional in Germania, in cadrul programelor de formare continua pe care INWENT le promoveaza, pe perioade variind intre una si patru luni de pregatire. Precizez ca banii necesari acestei pregatiri au fost obtinuti din granturi, costul fiind de 720 de euro lunar pentru fiecare cursant-, ne-a precizat Constantin Corega. La un simplu calcul, rezulta ca granturile folosite pentru specializarea profesorilor romani au totalizat peste 250.000 de euro.
Cel mai mare castig este totusi in domeniul managementului scolar. Totodata, elevii sunt instruiti pentru a putea penetra cu mult mai multa siguranta piata muncii. In plus, stiu cum sa construiasca, sa promoveze proiecte manageriale, antreprenoriale.
Nu in cele din urma, cei 150 de profesori devin, la randul lor, niste promotori ai specializarilor dobandite, urmand a le promova pe mai departe, prin intermediul inspectoratelor scolare, la ceilalti colegi.
Pe plan international, practic se contureaza o omogenizare a invatamantului european, chiar o cooperare am putea spune, pentru ca a existat continuu un schimb de informatii intre profesorii romani si cei germani. -Pe de-o parte, am preluat partea de elemente manageriale pe care le are invatamantul german, pe de alta parte, le-am impartasit din experienta romaneasca. Au fost placut impresionati de deschiderea pe care o are scoala romaneasca in invatarea in limbile minoritatilor nationale, un lucru aproape unic in Europa. Totodata, germanii au subliniat si interesul aratat de MEC pentru elevii cu nevoi speciale, indiferent de capacitatile intelectuale ale acestora-, considera secretarul de stat in MEC.
Romania contribuie cu un curriculum propriu
In cadrul aceleiasi intalniri, Eberhard Trowe a facut o descriere a proiectului transnational, pilotat de INWENT cu sprijinul ILO (International Labour Organisation – Organizatia Internationala a Muncii – sub egida ONU) si dezvoltat in cinci tari balcanice: Albania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Romania.
Cu acest prilej, a fost reliefata contributia importanta a Romaniei in acest domeniu, care va elabora curriculumul pentru o noua calificare din domeniul ITC – tehnician operator telematic, calificare moderna si foarte cautata si pe piata germana a muncii.
Corega a declarat ca o astfel de cooperare dovedeste ca, pe langa traditionalul sprijin oferit de Germania, MEC a fost in masura sa defineasca prioritatile reformei VET si sa-si identifice necesitatile si sa apeleze la programe eficiente de sustinere a reformei.
-Consecventa in abordarea parteneriala a problemelor a fost de fapt cheia acestei indelungate cooperari. Evident, interesul manifestat de partea romana prin aceasta cooperare se concretizeaza in elaborarea propriului model al formarii profesionale. S-au parcurs mai multe etape, de la analiza modelului dual german de formare profesionala pana la studiul impactului pietei muncii, a parteneriatului social etc. asupra formarii profesionale initiale-, este de parere oficialul roman.
In finalul intalnirii, s-a exprimat deschiderea ambelor parti pentru accelerarea procesului de cooperare si in cadrul altor programe cu finantare europeana (Leonardo, PHARE, SAPARD etc.)