Home Social Ceaiul fierbinte crește riscul apariției cancerului de esofag

Ceaiul fierbinte crește riscul apariției cancerului de esofag

DISTRIBUIŢI

Cercetătorii au descoperit că ceaiul foarte fierbinte băut zilnic, la o temperatură de 70 de grade Celsius, poate provoca apariția cancerului de esofag, se spune într-un studiu recent publicat de Jurnalul Medical Britanic.
Tumorile maligne de esofag determină o rată anuală a mortalității de 500.000 de persoane în întreaga lume; carcinomul scuamocelular de esofag fiind tipul cu cea mai mare prevalență. În Europa și America este cauzat, în principal, de consumul de tutun și alcool și este mai frecvent la sexul masculin, însă consumul de băuturi fierbinți este, de asemenea, incriminat. De aceea, se recomandă ingestia ceaiului după aproximativ 4 minute de la preparare, informează „Sciencedaily“. Studiul a fost realizat în nordul Iranului, în provincia Golestan. Această regiune prezintă una dintre cele mai ridicate rate din lume a cancerului esofagian însă consumul de alcool și tutun este scăzut, iar femeile sunt mai predispuse la acest diagnostic decât bărbații. Consumul de ceai este larg răspândit, de aceea cercetătorii au investigat o posibilă conexiune între obiceiurile legate de ingestia ceaiului și riscul de cancer. Astfel, au fost incluși în studiu 300 de subiecți diagnosticați cu tumoră malignă de esofag și 571 persoane sănătoase. Aproape toți subiecții consumau zilnic ceai negru într-o cantitate medie de 1 l/zi. Consumul de ceai fierbinte (65- 69 grade Celsius) a fost asociat unui risc de două ori mai mare față de cancerul de esofag; cel de ceai foarte fierbinte (peste 70 grade Celsius) cu un risc de opt ori mai mare comparativ cu ingestia de ceai cald. De asemenea, față de ceaiul consumat la cel puțin patru minute după preparare, consumul după mai puțin de două minute a fost asociat unui risc de cinci ori mai mare de dezvoltare a unei tumori maligne. Nu a existat nicio asociere între cantitatea de ceai consumat și riscul de cancer. Pentru a minimiza erorile dintre temperaturile raportate și cele reale, cercetătorii au măsurat temperatura reală a ceaiului consumat de aproximativ 50.000 persoane din acea zonă. Aceasta a variat de la 60 grade Celsius la peste 70 grade Celsius.
Rezultatul studiului semnalează o creștere a riscului de carcinom scuamocelular asociat consumului de ceai fierbinte sau foarte fierbinte.
Studiile anterioare realizate în Regatul Unit al Marii Britanii au raportat preferința pentru o temperatură medie de 56- 60 grade Celsius a lichidelor consumate de către populația sănătoasă. Aceste rezultate constituie evidențe importante conform cărora consumul de ceai la o temperatură de peste 70 grade Celsius crește semnificativ riscul apariției carcinomului scuamocelular, după cum afirma David Whiteman, de la Institutul de Cercetări Medicale din Queensland, Australia. Raportul susține, de asemenea, ideea conform căreia injuriile termice pot fi cauze ale cancerelor epiteliale deși se precizează că este neclar modul în care are loc dezvoltarea tumorii. Totuși, aceste descoperiri nu sunt o cauză de alarmare și nu ar trebui să scadă entuziasmul populațional față de consumul de ceai. Se recomandă însă ingestia sa după o perioadă de minim patru minute de la turnarea în ceașcă și este contraindicată consumarea băuturilor și alimentelor imediat după preparare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.