Home Sănătate Astmul, o povara globala

Astmul, o povara globala

DISTRIBUIŢI

Un studiu arata ca, in prezent, exista 300 milioane de bolnavi de astm la nivel mondial si ca aceasta cifra va creste, in conditiile in care comunitatile adopta un stil de viata occidental si devin din ce in ce mai urbanizate. Se estimeaza ca, pana in 2005, ponderea populatiei urbane la nivel global va creste de la 45 la 59%. Prin urmare, in urmatoarele doua decenii este foarte posibil sa se inregistreze o crestere importanta a numarului de cazuri de astm, ceea ce va spori gravitatea acestei probleme cu care se confrunta societatea.

Studiul este realizat pe baza raportului -Povara Globala a Astmului- (-The Global Burden of Asthma-), semnat de profesorul Richard Beasley in numele Organizatiei Mondiale a Sanatatii si estimeaza o crestere importanta a numarului pacientilor care sufera de astm in intreaga lume, in urmatorii 20 de ani. Raportul, care va fi lansat in versiunea sa completa anul viitor, afirma ca problema reprezentata de aceasta boala in multe tari este suficient de importanta pentru a fi recunoscuta ca o prioritate in strategiile guvernamentale privind sanatatea.

-Din pacate, statisticile nu pot arata exact situatia din Romania in privinta astmului-, apreciaza profesor-doctor Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. -Conform estimarilor noastre, la acest moment sunt peste un milion de bolnavi, la care se adauga inca o pondere semnificativa de persoane care nu urmeaza nici un tratament sau care neglijeaza simptomele bolii. Exista studii care au demonstrat ca pe masura ce astmul este mai sever, costurile sunt cu atat mai mari. Neidentificarea precoce a astmului creeaza implicit premisele unor costuri mult mai mari de tratament, precum si scaderea sansei de succes terapeutic-, conchide profesorul Stoicescu.

-Avem intentia sa continuam eforturile noastre in privinta cresterii nivelului de constientizare a problemelor legate de aceasta afectiune si sa sustinem, prin diferite mijloace, informarea generala privind natura astmului si crearea nivelului de cunoastere a bolii, astfel incat persoanele afectate sa reuseasca sa duca o viata normala prin prevenirea si controlarea crizelor de astm-, spune Roberto Musneci, director general al GlaxoSmithKline in Romania.

Astmul este o boala grava, de aceea, in lipsa unui tratament adecvat, pacientii sunt in permanenta preocupati de simptomatologia bolii si traiesc cu frica urmatoarei crize. Tratamentul presupune o terapie cronica de intretinere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.