Home Social Ministerul Muncii descurajeaza absolventii

Ministerul Muncii descurajeaza absolventii

DISTRIBUIŢI

Anual, cateva sute de mii de absolventi ai unei forme de invatamant se vor trezi pe drumuri, fara posibilitatea vreunui ajutor social din momentul in care au absolvit.

Dupa cum preconizeaza ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, desfiintarea indemnizatiei de somaj va fi un -stimulent- pentru ca absolventii de liceu, scoala profesionala, facultate etc. sa nu mai stea -cu mana intinsa- la bugetul asigurarilor de somaj din prima, fara a-si mai cauta un loc de munca, in primele 60 de zile.

-Practic, eliminarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi ar afecta grav 300.000 de tineri anual-, considera deputatul PD de Cluj, Emil Boc, care afirma ca nu va sustine, in aceasta forma, masura anuntata de ministrul muncii.

Dupa cum stipuleaza articolul 16, lit. b) al Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, -Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca si care nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar-. La art. 17, alin. (2) a) se precizeaza ca -Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16, lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii: sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 18 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale- (n.r. – sublinierea noastra).

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17, alin. (2) pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia. Respectiv, 1,2 milioane per absolvent… Si aceasta indemnizatie se acorda somerilor o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Pe de alta parte, angajatorii vor putea fixa salarii sub calitatea pregatirii absolventilor, avand in vedere ca acestia din urma vor fi nevoiti sa accepte orice salariu, dat fiind ca nu mai dispun de timpul pentru a-si cauta un loc de munca pe masura calificarii. Dupa cum prevede Legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, la art. 2, -obiectul prezentei legi il constituie garantarea accesului efectiv, in mod deosebit al tinerilor, la drepturi elementare si fundamentale, cum sunt: dreptul la un loc de munca, la o locuinta, la asistenta medicala, la educatie, precum si instituirea unor masuri de prevenire si combatere a marginalizarii sociale si mobilizarea institutiilor cu atributii in domeniu.

Si asta, in situatia in care art. 80. – (1) al aceleiasi legi mentioneaza ca -Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare-.

Emil Boc apreciaza ca reducerea perioadei pentru care se acorda indemnizatia de somaj, in cazul absolventilor, ar putea avea unele efecte pozitive, insa desfiintarea completa este inacceptabila, in conditiile in care peste 60% dintre tinerii absolventi nu se pot angaja, iar unul din patru tineri sub 25 de ani nu a lucrat niciodata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.