Președintele Institutului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (INIMM), Ioan Pițurescu, a declarat, cu ocazia lansării campaniei de comunicare adresate tinerilor și angajatorilor, desfășurată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) printr-un proiect european, că șansele de angajare ale tinerilor absolvenți sunt diminuate de pregătirea necorespunzătoare, dar și de faptul că măsurile adoptate pentru sprijinirea lor nu sunt eficiente. Tinerii absolvenți au dificultăți la angajare pentru că nu sunt pregătiți corespunzător în școala românească, dar și pentru că măsurile privind stimularea angajării lor sunt, de multe ori, declarative, a declarat, marți, la lansarea unei campanii de comunicare, președintele INIMM, Ioan Pițurescu. „Angajatorii, de obicei, nu apelează la absolvenți, absolvenții își trimit curriculum vitae, dar sunt întrebați dacă au experiență, întrebare la care tinerii nu au ce răspunde și, în mod real, ei sunt respinși. Este o mare tristețe că există o asemenea abordare, dar nu este vina lor. Pe de o parte, este vina școlii, este vina universităților, pentru că în România practica a devenit un lucru care nu mai există nici în școlile de meserii, nici în licee, nici în facultăți. Măsurile de stimulare a angajării absolvenților de multe ori sunt declarative“, a declarat președintele INIMM.
El a explicat că atunci când un angajator face calcule privind avantajele de care ar beneficia dacă angajează un absolvent, constată că acestea se pierd prin achitarea unor dobânzi și comisioane.
„Rezultatele măsurilor adoptate se dovedesc a fi modeste pe considerentul că dacă un angajator își face un calcul vede că suma pe care ar câștiga-o este echivalentă cu neangajarea. Deci suma oferită ca un avantaj se pierde în calculul financiar birocratic. Pe de o parte, apar dobânzi, o serie de servituți care nu îi avantajează“, a mai spus Pițurescu.
Campania de comunicare lansată ieri de ANOFM vizează tinerii, dar și angajatorii, pentru ca aceștia să fie informați asupra drepturilor pe care le au atunci când se adresează agențiilor de ocupare, dar și asupra serviciilor oferite de acestea. Jumătate dintre angajatorii din România (57%) apreciază că unul dintre riscurile principale privind aplicarea strategiei de afaceri este lipsa de personal talentat, în special în domenii precum cel financiar, bancar, utilități și construcții.
Cu toate acestea, 90% dintre angajatorii români afirmă că au la dispoziție personal talentat pentru a-și pune în aplicare strategia de afaceri, se arată în studiul „Strategia privind Forța de Muncă“, realizat de compania de resurse umane Manpower, la care au participat și 751 de angajatori din România.
Un sfert dintre firme au arătat că principala acțiune pe care o întreprind în vederea conturării unei strategii privind forța de muncă este faptul că țin cont de necesitatea unei strategii și analizează rolul acesteia. Pe de altă parte, 25% dintre angajatorii români recunosc că nu inițiază nicio acțiune pentru a-și însuși o strategie funcțională în acest sens.
Totodată, potrivit studiului, cel mai mare obstacol identificat în ceea ce privește punerea în aplicare a strategiei de afaceri este lipsa de competențe comunicaționale în interiorul companiilor, în cazul a 19% dintre angajatori.
În același timp, 23% dintre companii nu cunosc categoriile de competențe care le sunt necesare pentru punerea în funcțiune a strategiei de afaceri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane