La mai bine de un an de la inceperea primelor lucrari in Palatul Parlamentului pentru finalizarea viitorului Muzeu National de Arta Contemporana (MNAC), lucrari care, dupa cum ziarul nostru a relatat la vremea respectiva, au fost cusute cu ata alba, -creierul- care a gandit constructia Palatului Parlamentului, arhitectul Anca Petrescu, a anuntat ieri ca -forma actuala a MNAC denatureaza imaginea Palatului, modificarile efectuate potrivit proiectelor puse in aplicare fiind o barbarie de neimaginat, care nu au un suport legal si sunt un atentat la integritatea intregii cladiri-.
Pentru ca, dupa seriile de memorii pe care le-a adresat tuturor forurilor superioare din Romania, arhitectul nici nu a fost bagat in seama, institutiile abilitate ale statului ignorand practic punctul sau de vedere, dna Petrescu a anuntat ieri ca in zilele care urmeaza va depune la Parchetul National Aticoruptie un dosar voluminos, prin care sa probeze toata tarasenia numita Muzeul de Arta Contemporana.
Bani cu duiumul pentru -economia- bugetului
Potrivit Ancai Petrescu, investitia pe care statul si-a asumat-o pentru finalizarea obiectivului cultural se ridica, potrivit hotararilor aprobate de catre executiv, la peste 369 miliarde de lei, suma totala care este finantata de la bugetul de stat. -Aceste fonduri sunt imense, dupa parerea mea de persoana avizata. Pentru un astfel de proiect, cum este el in forma actuala, tinand cont de materialele care vor fi folosite, exemplul elocvent fiind gipsul-carton, care nu se potriveste cu marmura si piatra naturala, suma ar trebui sa fie de doua ori mai mica. Ca sa vedeti cam in ce mod este inteleasa economia cheltuirii sumelor de la bugetul statului, pot sa spun ca numai in anul 2001 au fost folosite peste 25 miliarde de lei doar pentru demolari si dezafectarea spatiului corpului E4, unde se vrea amplasat muzeul-. Seful de proiect al Palatului Parlamentului a mai adaugat in acest sens ca, daca pentru proiectul cultural MNAC se foloseau judicios spatiile din corpul E4, aceasta investitie n-ar fi depasit 150 miliarde de lei.
Fezabilitatea, bat-o vina!
Dupa seria de anchete pe care -Curentul- v-a prezentat-o cu ceva vreme in urma, Anca Petrescu a iesit, cam tarziu zicem noi, in presa si confirma practic dezvaluirile in legatura cu afacerea MNAC. Astfel, arhitectul a declarat ieri ca -studiul de fezabilitate pe baza caruia s-a avizat constructia MNAC nu respecta conditiile legale, pentru ca acesta nu contine si avizul meu, in calitate de unica beneficiara a protectiei legale cu privire la dreptul de autor-.
In acelasi mod a stat si situatia intocmirii dosarelor de proiectare si constructie a MNAC. -Dosarele de achizitie pentru proiectare si constructie, al carui proiectant este SC Carpati Proiect, cu asociat unic compania de constructii SC Aedificia Carpati, au fost ilegal intocmite-, a adaugat dna Petrescu. Potrivit studiului de fezabilitate, Muzeul National de Arta Contemporana va avea o suprafata construita de 16.621 metri patrati, dintre care 4.000 mp sunt asigurati de o constructie din sticla si metal, situata in corpul E4 al Palatului Parlamentului. Aici vor fi amplasate birourile, spatiul multimedia, grupurile sanitare si cafenelele.
-Supraetajarea cu un volum de 2.000 mp din metal si termopane a corpului E4, care face parte dintr-o cladire de 350.000 mp, atribuit Muzeului de Arta Contemporana, ce deformeaza conceptia initiala a acestei cladiri, denatureaza total imaginea generala a sediului Parlamentului Romaniei, care a intrat deja in constiinta internationala ca fiind una dintre cele mai cunoscute cladiri din lume-, a declarat Anca Petrescu. In urma constatarilor pe care le-a facut de la inceputul proiectului, dna Petrescu va cere in mod oficial executivului si tuturor institutiilor abilitate -sa se faca o comisie de evaluare a pagubelor, care sa nu urmareasca sa acuze pe cineva anume, ci sa traga o concluzie pertinenta in cifre. Atunci adevarul se va vedea cu ochiul liber, fie el si neprofesionist-.
Potrivit arhitectului Anca Petrescu, in ultimele zile constructorii au inceput sa inlocuiasca ferestrele din fatada corpului E4, care sunt intr-o stare foarte buna, cu ferestre din termopan, operatiune inutila pentru fatada, in valoare de circa un milion de dolari. -Aceste modificari nu folosesc la nimic, pentru ca duc la afectarea puternica a esteticii Palatului Parlamentului. In clipa in care am protestat fata de aceasta operatiune, mi-au zis ca, pentru a nu strica echilibrul arhitectural al Casei cu acel corp din sticla, mai bine ar fi sa construiesc si eu, la randul meu, un corp asemanator pe corpul E3, acolo unde amenajez sediul viitorului Senat, si sa pun si eu termopane. Va dati seama pana unde s-a ajuns cu risipirea banului public, si asta in conditiile in care orice element component al Palatului a fost proiectat la o durata de viata de peste 500 de ani-, a concluzionat arhitectul fostei Case a Poporului.