Home Life Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa

Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa

DISTRIBUIŢI

O substanță fabricată la începutul anilor '70 de industria farmaceutică pentru un me­dicament de sinteză, Tramadol, a fost descoperită de curând în stare naturală, în Africa subsa­hariană, informează lefigaro.fr.
Este una dintre acele povești frumoase care reunesc toate "ingredientele" succesului: cercetări științifice de top, medicină tradițională africană, colaborări umane și o descoperire științifică surprin­zătoare. Totul a început atunci când un tânăr student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de științe neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS). El i-a atras atenția asupra virtuților unui mic arbust din Africa subsahariană, denumit piersic african, care poate ajunge la o înălțime de 4-6 metri. În medicina tradițională, mai ales în Camerun, această plantă este folosită în tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febră, malarie și durere. Oamenii de știință bănuiau că arbustul conține concentrații ridicate de alcaloizi. Colaborând cu departamentul de farmachimie moleculară (CNRS/ Université de Grenoble) și cu Universitatea Buea din capitala regiunii sud-vest din Camerun, Michel De Waard și colegii săi au decis să identifice acei alcaloizi. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista Angewandte Chemie.
Ei au testat astfel toate părțile plantei – frunze, trunchi și rădăcini – și au avut succes. Au reușit să izoleze compusul responsabil cu presupusele efecte antidurere ale arborelui, pornind de la un extract din rădăcină. "Cel mai surprinzător pentru noi a fost să constatăm că acea moleculă nu ne era necunoscută. Era identică cu Tramadol, un medicament de sinteză, pus la punct în anii '70 și folosit în mod frecvent în tratarea durerilor", a declarat Michel De Waard.
„Medicamentul este utilizat în lumea întreagă, întrucât efectele sale secundare, mai ales dependența, sunt mai puțin pronunțate decât cele ale morfinei din care derivă", a explicat acesta.
Tramadolul este într-adevăr o formă sintetică simplificată a morfinei. Potrivit oamenilor de știință, este pentru prima dată când un medicament de sinteză creat de industria farmaceutică este descoperit într-o concentrație ridicată într-o sursă naturală. Într-adevăr, din punct de vedere cantitativ, concentrația de tramadol din extrasul de rădăcină uscată de păr african este foarte ridicată în substanță activă (între 0,4% și 3,9%). "Cu 20 de grame de plantă, obținem o pastilă de Tramadol", a explicat Michel De Waard.
Autorii studiului au alcătuit deja un plan al acțiunilor următoare: studierea altor specii înrudite cu această plantă – aproximativ 10 – pentru a testa prezența tramadolului. Și, chiar înainte de a se gândi la o viitoare exploatare comercială, cercetătorii consideră că descoperirea lor deschide calea către noi posibilități pentru populațiile locale – accesul la o sursă de tratament ieftină și producerea de tinctură din rădăcină de păr african, care validează anumite "rețete" din medicina tradițională. În schimb, autorii studiului nu au detectat nicio urmă a acestei molecule în partea aeriană a arbustului, în frunze, ramuri și trunchi.
Cercetătorii avertizează însă și în privința unui anumit risc de farmacodependență asociat cu consumul excesiv de rădăcini de păr african, întrucât acestea produc un opiaceu care acționează la fel ca morfina și trebuie, deci, să fie folosit cu moderație.   

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.