Proprietarul celui mai mare complex hotelier din Iasi-Moldova va fi in cel mai scurt timp societatea de asigurari romano-germana Unita. Aceasta a ajuns sa cumpere complexul la un pret derizoriu, interpunandu-se intre salariati si APAPS. Afacerea, din care a pierdut statul, dar si salariatii, a fost intermediata de un fost securist.
Complexul hotelier Moldova a fost evaluat la circa 800.000 dolari
In anul 1998, Fondul Proprietatii de Stat (FPS) aproba vanzarea actiunilor de la Complexul hotelier Moldova catre PAS. Numarul acestor actiuni a fost stabilit la 275.945. In urma unei evaluari facute de catre o firma de audit numita de catre FPS, valoarea intregului complex hotelier Moldova a fost stabilita la 18,6 miliarde de lei, pe care urma ca PAS sa-i achite in patru rate anuale in perioada 1999-2002. In plus, FPS a mai prevazut in contractul de vanzare-cumparare ca PAS sa plateasca si o dobanda anuala de 10%. Pana aici nimic in neregula in afara de faptul ca intreg complexul hotelier a fost cumva subevaluat de catre FPS. Practic, cei 18,6 miliarde lei la cat a fost evaluat initial acest complex hotelier echivalau la acea vreme cu aproximativ 1,2 milioane dolari. Luand insa in calcul faptul ca acesti bani au fost platiti in rate in decurs de aproape cinci ani si raportandu-ne in tot acest interval la devalorizarea leului in raport cu dolarul, ar reiesi ca, pana in prezent, pentru Moldova s-au platit mai putin de 800.000 de dolari. Interesant este faptul ca nimeni din conducerea hotelului Moldova nu-si mai aduce aminte de numele firmei care a evaluat hotelul, motivand ca expertiza s-a ratacit pe undeva, dupa divizarea fostului OJT.
Cum au vandut fostii securisti complexul hotelier
Pavel Zaharia, presedintele Consiliului de Administratie al Asociatiei salariatilor, cat si Vasile Azoitei, juristul Complexului hotelier Moldova, isi aduc aminte ca imediat dupa incheierea contractului intre PAS si FPS, conducerea hotelului Moldova si-a dat seama ca nu are cum sa achite ratele stipulate in contract. In aceasta situatie, membrii PAS au fost convocati la sfarsitul anului 1998, pentru a se gasi o iesire din criza. S-a decis sa se faca niste fise-angajament prin care sa se poata imputernici un investitor serios, care sa preia obligatia lor de a plati. Salvatorul a fost gasit in persoana unui fost securist, care a adus la negocieri societatea de asigurari Unita. -Domnul Hotnog a trecut pe la inceputul anului 1999 pe aici si s-a intalnit cu mine. Din vorba in vorba, m-a intrebat daca nu avem de gand sa vindem Complexul Moldova. I-am explicat atunci ca vrem sa-l cumparam noi, dar nu avem banii necesari. Nu mi-a facut nici o propunere atunci, dar la trei luni a revenit cu acest domn Goschy, care mi-a spus ca vrea sa cumpere tot-, ne-a povestit Zaharia.
Acesta a recunoscut ca il cunostea foarte bine pe Paraschiv Hotnog, deoarece ambii au activat in fostele structuri securiste. Inainte de 1989, Hotnog a fost seful serviciului de securitate pe judetul Suceava. Josef Goschy detine in prezent un lant compus din 28 de complexuri hoteliere mari din tara, situate in special pe Valea Prahovei, Banat si litoralul Marii Negre.
Cuiul lui Pepelea din actul de vanzare-cumparare
Pe 20 mai 1999, intre PAS si Unita se incheie o conventie prin care conducerea Complexului hotelier Moldova vinde catre societatea de asigurari romano-germana pachetul majoritar de actiuni. Mai precis, Unita urma sa achite timp de patru ani contravaloarea celor 193.777 actiuni preluate, reprezentand 70,2% din capitalul social subscris. Pretul fiecarei actiuni a fost stabilit la 115.683 de lei, valoarea totala a pachetului de actiuni preluat de Unita ridicandu-se la 22,4 miliarde de lei.
Pentru a putea prelua complexul hotelier, Unita a cerut ca in pret sa fie inclusa si modernizarea hotelului, astfel incat pachetul de actiuni sa poata fi majorat cu inca 90.984 actiuni. In aceste conditii, au fost modernizate 44 de camere si cinci apartamente. In momentul de fata, hotelul are 144 de camere, cu o capacitate de 240 de locuri.
Punctul slab al conventiei incheiate cu Unita pana la achitarea ratelor il constituie articolul 5.6 in care PAS-ul din cadrul Complexului Hotelier Moldova se obliga sa constituie un gaj in favoarea cumparatorului, format din actiunile aflate la APAPS. -Pe masura achitarii pretului conform articolului 4, Vanzatorii se obliga sa constituie gaj in favoarea Cumparatorului asupra actiunilor platite. Gajul se constituie si este valabil pana la data transmiterii efective a dreptului de proprietate asupra actiunilor catre Cumparator. Despre gajarea actiunilor se va face mentiune in Registrul Actionarilor Societatii-, se precizeaza la art. 5.6 din conventie.
Legalitatea preluarii Complexului Moldova este discutabila
Practic, pe langa vanzarea extrem de avantajoasa pentru Unita, luand in considerare pretul, dar si valoarea dobanzilor, de numai 10%, PAS favorizeaza inca o data societatea de asigurari prin aceasta gajare cu actiuni care, la acea ora, erau in proprietatea APAPS.
Despre legalitatea acestui artificiu, nici juristul Azoitei de la Complexul Moldova nu se poate pronunta cu siguranta. Cu toate acestea, dupa semnarea conventiei de catre parti, a urmat un val masiv de disponibilizari din randul salariatilor hotelului.
Specialistii in domeniu recunosc ca daca negocierile de preluare a SC Complex Hotelier Moldova s-ar fi desfasurat direct intre APAPS si Unita, atunci atat pretul de cumparare, cat si dobanda ar fi fost mult mai mari.
Practic, viitorul proprietar a achizitionat complexul hotelier din incasarile unitatii. Singurii bani lichizi din afaceri au fost pentru modernizarea care a adus hotelului o stea in plus. Prin targul facut cu PAS-ul de la Moldova, societatea romano-germana Unita a prins un contract extrem de avantajos. Practic, cu numai 22,4 miliarde de lei, platiti in rate egale impartite pe o perioada de patru ani, la care se adauga o dobanda anuala de 10%, Unita va deveni in cel mai scurt timp proprietara acestui complex hotelier. La o analiza mai atenta a problemei reiese un aspect si mai interesant al problemei de fata. Societatea Unita, reprezentata de Josef Goschy, a cumparat, se pare, complexul hotelier Moldova fara a veni cu nici un ban in buzunar, ci doar cu cei care au fost destinati pentru investitii, dar care oricum vor fi scosi prin aceasta suplimentare a numarului de actiuni. Practic, ratele anuale pe care Unita trebuia sa le achite nu depaseau 4,9 miliarde lei. Insa incasarile anuale de la cele trei sectiuni ale complexului sunt cu mult mai mari. In acest sens, putem spune ca partea germana a platit ratele doar din incasari.
Contractul incheiat intre PAS si FPS este semnat de controversatul Alin Giurgiu, fostul director al FPS, care a fost cercetat penal in mai multe randuri, tot el fiind cel care a semnat si controversatul contract prin care firma ceha Zelezarny Veseli a preluat TEPRO. Cu toate ca APAPS a promis inca un control la complexul hotelier Moldova, nici un inspector nu a mai trecut pragul societatii din centrul Iasiului.
Nicu Grumazescu