– Scandalul traficului cu vize de la Chişinău, în care sunt implicaţi şi diplomaţi, a provocat degringoladă la MAE
– După ce autorităţile Republicii Moldova au făcut primele arestări în acest caz, s-a vehiculat şi numele celui care ar fi facilitat ilegalităţile, -pensionarul- Alexandru Rus
– Cumătrul său de la Direcţia de Relaţii Consulare, directorul Petre Catrinciuc, a fost mazilit
– Rus a fost chemat în ţară pentru discuţii, iar ambasadorul Filip Teodorescu este în -concediu-
– Reprezentanţa României la Chişinău este plină de cumetrii despre care ministrul nu ştie nimic
– Surse din diplomaţie susţin că pe casetele filmate de autorităţile moldovene nu este Alexandru Rus
– Ion Dicu, un -diplomat- cu două state de plată, ar fi fost surprins cu plicul în mână
– Concluzia oficială a anchetei interne de la MAE – nu există nereguli sau vinovaţi
– Cioroianu a aruncat pisica moartă în curtea cercurilor de influenţă care urmăresc să strice relaţiile dintre cele două ţări vecine
– Soluţia conflictului – birouri consulare la Bălţi şi Cahul
Scandalul traficului cu vize de la Chişinău, în care sunt implicaţi şi diplomaţi români, a animat conferinţa de presă de ieri a ministrului Adrian Cioroianu. Concluzia – nu există deocamdată nici o neregulă la Consulatul României de la Chişinău. Ministrul de Externe a căutat să minimalizeze evenimentele, aruncând toată vina pe unele firme din imediata apropiere a reprezentanţei diplomatice a României în Moldova. A fost scos la înaintare, ţap ispăşitor, -pensionarul- Alexandru Rus. Odată cu izbucnirea scandalului, cumătrul lui Rus, directorul Direcţiei Relaţii Consulare, a fost mazilit. Surse din interiorul reprezentanţei diplomatice româneşti din Republica Moldova susţin că nu Alexandru Rus figura pe înregistrările incriminatoare, ci un diplomat cu două ştate de plată, Ion Dicu. Ministrul Cioroianu spune că nu ştie nimic deocamdată şi aruncă pisica moartă în curtea moldovenilor.
Nu s-a terminat bine scandalul sex-ambasadoarei Manuela Vulpe, că un alt scandal şi mai mare i-a luat locul. Autorităţile de la Chişinău, Diplomaţii români de la Chişinău au fost surprinşi luând şpagă pentru vize. Reamintim că autorităţile moldovene au arestat cel puţin două persoane implicate în trafic şi au făcut public faptul că cel puţin un funcţionar de rang înalt din Consulatul României la Chişinău este implicat în afacere. Acesta ar fi fost filmat într-un restaurant luând bani de la Ina Rusu, directoarea unei agenţii de turism, care cerea până la 300 de euro pentru obţinerea de vize de România. Cea de a doua persoană arestată este Agneta Rusu, şefa de la Filarmonica din Chişinău, care trecea pe documente persoane străine de instituţie care apoi urmau să vină la Bucureşti. Imediat, în presa centrală a fost vehiculat numele diplomatului român care ar fi facilitat traficul cu vize. Este vorba de Alexandru Rus, nimeni altul decât cumătrul fostului director al Direcţiei Relaţii Consulare din MAE, Petre Catrinciuc, înlocuit din funcţie cu această ocazie.
Rus, în vârstă de 60 de ani, numit consilier diplomatic la Chişinău în data de 31 martie 2007, a fost chemat la Bucureşti pentru discuţii. Ca un făcut, şi ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost trimis în concediu. Nimeni nu vorbeşte însă despre şpaga pentru redobândirea cetăţeniei române, între 2.000 şi 2.500 de euro pe dosar.
Mazilirea cumetrilor
După izbucnirea scandalului, preşedintele Traian Băsescu, iritat de declaraţiile autorităţilor moldovene a spus că este o nouă provocare la adresa României şi a acreditat ideea că este o făcătură. Diplomatului i s-ar fi înscenat o întâlnire la restaurant pentru a fi filmat cu plicul cu bani în mână. Surse din consulat spun că de fapt Alexandru Rus este doar un ţap ispăşitor. Diplomatul fusese trimis la post de cumătrul său Petre Catrinciuc la Chişinău, de unde urma să iasă la pensie. El era doar o verigă în drumul şpăgii către Bucureşti. După cum a confimat şi ministrul Cioroianu, autorităţile moldovene au interceptat discuţiile dintre Rus şi directoarea Ina Rusu. Ce nu a spus ministrul de externe este faptul că au fost înregistrate şi discuţii incriminatoare între cumetrii. De aceea ar fi fost mazilit Petre Catrinciuc.
Cumetriile de la Chişinău nu se opresc aici. Familia Vasile (Oana şi Sorin) au grijă de banii vehiculaţi în ambasadă, familia Dicu (Ion şi Minodora), familia Ţăranu (de la Resurse Umane) şi Ştefănescu populează reprezentanţa diplomatică din Moldova. Mai există de asemenea doi cifrori cu soţiile.
Pe cine protejează MAE ?
Aceleaşi surse susţin că pe caseta din restaurant se află de fapt un alt -diplomat-. Ion Dicu, numit secretar I la Chişinău din 28 iulie 2005. Sursele noastre spun despre diplomat că este cadru asociat SIE, ceea ce ar explica reacţia preşedintelui Traian Băsescu.
Al doilea protejat ar fi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei de la Chişinău, Vasile Nanea, responsabil cu acordarea vizelor de grup şi în cazul celor care au participat la funeraliile Patriarhului Teoctist. Despre Nanea, în vârstă de 61 de ani, se spune că a fost ofiţer de Securitate până în 1989, reactivat în SIE.
Mihai Dumitrescu, fiul controversatului amiral în rezervă Cico Dumitrescu, a fost numit în funcţia de ataşat afaceri interne din 15 februarie 2007. El trebuia să lucreze cu cei 10 detaşaţi de la IGPFR din Ambasadă. Nu ştim dacă statutul diplomatic îi permite, dar colegii din ambasadă spun despre ataşatul MIRA că a reuşit performanţa de a se căsători cu o localnică, angajată la Ministerul de Interne şi are chiar un copil de 4 luni.
Ministrul Cioroianu spune că nu ştie nimic despre aceste persoane, dar că există o anchetă în derulare, iar în ceea ce priveşte înregistrările autorităţilor din Republica Moldova nu poate da relaţii.
Soluţia – birouri consulare la Bălţi şi la Kahul
Adrian Cioroianu a declarat că până la ora actuală nu există date din care să reiasă că Alexandru Rus sau vreun alt diplomat ar fi luat bani în schimbul eliberării vizelor, dar nu a fost în stare să explice cum au fost eliberate şi de cine. Jurnaliştii reuşiseră să obţină vize contra cost, pe filiera INA TUR. Cioroianu nu exclude ca documentele să fi fost contrafăcute. El a spus că au fost verificate 65 de dosare depuse de firma INA TUR şi de Filarmonică, dar nu au fost constatate nereguli sau falsuri. Ministrul a acreditat ideea că totul ar fi fost instrumentat în preajma Zilei Independenţei Republicii Moldova, pentru compromiterea relaţiilor cu România şi a făcut apel la dialog. Cioroianu a cerut omologilor moldoveni să dea publicităţii corespondenţa oficială dintre cele două ministere, care priveşte acest caz. -Singura soluţie este deschiderea birourilor consulare de la Kahul şi Bălţi, care să se ocupe exclusiv de eliberarea vizelor-, a mai adăugat ministrul de externe român. Consulatul român de la Chişinău este depăşit de numărul de cereri de viză, în ciuda faptului că se lucreză peste program.