Cum situaţia climei a început să ne îngrijoreze pe toţi (sau pe cei mai mulţi dintre noi), unii au început să ia măsuri. Bani se pot scoate şi de aici, iar producătorii de maşini au trecut la fabricarea de vehicule care folosesc biocombustibili sau care se alimentează cu electricitate.
Autoturismele cu motoare electrice sunt de trei feluri: cele hibride (care au un motor cu ardere internă cu benzină sau motorină şi încă un motor electric), cele propulsate în exclusivitate cu ajutorul curentului electric şi cele care au ca sursă curentul înmagazinat în baterii. Preţurile aproximative ale unei astfel de maşini se situează între 12.000 şi 45.000 de euro.
În vreme ce unele autoturisme electrice sunt deja pe piaţă, multe altele se află în fază de proiect sau gata de vânzare. Reprezentanţii General Motors (GM) au anunţat că vor începe, în primăvara anului viitor, testarea în condiţii de trafic a maşinii hibrid Chevrolet Volt. Maşina poate fi încărcată de la reţeaua electrică şi se intenţionează producerea ei până la sfârşitul anului 2010.
Spre deosebire de modelele anterioare, care utilizează în paralel un motor electric alimentat de baterie şi unul cu combustie internă, maşinile care pot fi încărcate de la reţeaua electrică sunt destinate în principal efectuării de curse scurte, exclusiv cu un motor electric, alimentat de la o baterie care poate fi încărcată la priză.
Modele Chevy Volt seamănă cu precedentele vehicule electrice şi au un sistem inovator de comutare a surselor de alimentare. Autoturismele pot fi configurate să folosească electriciatea, gazolina, E85 sau biodiselul. GM ar putea închiria bateriile necesare celor care vor cumpăra aceste maşini electrice, pentru a reduce din costurile pe care clienţii săi trebuie să le acopere. Bateria va asigura parcurgerea unei distanţe de circa 64 de km, apoi fiind necesară reîncărcarea.
Compania testează un nou tip de motor cu combustie internă, care ar putea îmbunătăţi cu 15% consumul de carburant, potrivit Reuters. Noua tehnologie ar economisi combustibil prin utilizarea comprimării aerului şi carburantului, în locul aprinderii cu scânteie, pentru a produce căldura necesară pornirii.
Emisii de CO2 nule
Citroen se laudă cu o experienţă de 18 ani în ceea ce priveşte vehiculele electrice, cu modelele C15, C25 si AX. Experienţa se bazează în special pe modelul Saxo si anume pe versiunile VP si VU şi pentru modelul Berlingo, versiunile VU. Aceste vehicule aduc cu sine soluţii recunoscute în căutarea diminuării impactului nedorit al automobilului asupra mediului înconjurător. Emisiile de CO2 sunt nule şi nivelul lor sonor este aproape zero.
În contextual încălzirii globale, al conştientizării necesităţii protejării factorilor de mediu şi a suprapoluarii urbane în mare parte datorată de noxele emise de autovehicule, Saab s-a angajat pe termen lung în construirea unor autoturisme ecologice, potrivit site-ului companiei. Pe 25 mai 2007, Saab 9-5 BioPower a devenit primul autoturism din România pe bază de biocombustibil care permite şoferilor autohtoni să reducă emisiile de CO2 fosil cu 80% printr-un consum responsabil de carburant. O astfel de maşină costă aproximativ 35.000 de euro.
Biocombustibilul recilează dioxidul de carbon din atmosferă
Biocombustibilii sunt un substituent direct al combustibililor fosili din transporturi şi pot fi integraţi rapid în sistemele de furnizare a combustibililor. Până la 10% din petrol poate fi realizat din etanol fără a fi necesară modificarea motoarelor vehiculelor. Biocombustibilul este un etanol produs din plante, care are calitatea de a recicla CO2 din atmosferă. Din acest punct de vedere, combustibilul este neutru pentru mediu, datorită faptului că plantele din care este obţinut au sintetizat din atmosferă o cantitate de CO2 cel puţin egală cu emisiile de CO2 ale autoturismului. Bioetanolul şi biodieselul sunt combustibili de transport produşi pe baza biomasei, o sursă regenerabilă. Bioetanolul este fabricat din recolte agricole reînnoibile, cum ar fi sfecla de zahăr sau biomasa şi este guvernat de aceelaşi legi ale fizicii asociate cu benzina. Biocombustibilul E85 este un amestec de 85% bioetanol şi 15 % benzină.