Ministerul Sănătății începe săptămâna viitoare campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere, care se va desfășura până la sfârșitul lunii februarie 2011, a anunțat, ieri, ministrul Sănătății, Cseke Attila.
El a precizat că, în acest sens, Ministerul Sănătății (MS) a finalizat achiziția a 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal trivalent, care conține tulpinile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Dozele de vaccin au costat 14.400.000 de lei și au fost produse de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino și achitate din bugetul MS, fiind destinate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Este vorba despre persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardio-vasculare, boli renale, diabet zaharat, copii și bătrâni instituționalizați și personalul medico-sanitar, potrivit recomandărilor OMS, a mai spus ministrul Sănătații.
Campania Ministerului Sănătății se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie și spitale. Totodată, medicii recomandă vaccinarea antigripală și pentru cei care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru că este considerat singurul mod eficient de prevenire.
De asemenea, ministrul Cseke Attila a spus că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul mâinilor cu apă și săpun, reprezintă un alt mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor.
La rândul său, consilierul personal al ministrului Sănătății, medicul Geza Molnar, a spus că gripa din acest sezon nu va fi una deosebită.
„Prognozele Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului Național de Referință pentru Boli Transmisibile arată că nu există un risc iminent de epidemie prin gripă. Tulpina gripală B nu este epidemică, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proporții. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B și acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale“, a mai spus Geza Molnar. În prezent se poate vorbi de o creștere a numărului de îmbolnăviri prin afecțiuni acute respiratorii date de 150 de feluri de virusuri și sute de feluri de bacterii, dar fără a putea vorbi de o depășire a numărului de cazuri din acest sezon, a mai spus Molnar.
El a precizat că vaccinul pandemic AH1N1 utilizat în sezonul trecut a fost folosit în proporție de 71 la sută, iar cantitatea rămasă este distrusă.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane