Statisticile arata ca, pentru romani, locuinta este unul dintre cele mai importante -subiecte- din viata lor. In acest sens, aceleasi statistici demonstreaza ca romanii isi schimba locuinta cel putin o data la 10 ani, unii chiar mai des. In ghidul -Cum va construiti o casa-, aparut la Editura Tehnica si coordonat de Mirela Gotescu, principalele motive care ii determina pe conationalii nostri sa construiasca, sa schimbe sau sa-si cumpere o casa ar fi dorinta de a locui intr-o zona mai linistita, eventual cu o gradina sau o curte proprie, dar si nevoia de a avea o locuinta mai spatioasa ca urmare a maririi numarului membrilor de familie. O categorie aparte o constituie oamenii -cu bani-, care, considerand ca au destule fonduri, incep sa-si construiasca locuinta la care au visat poate o viata cu toate facilitatile, inclusiv dotari de lux precum o piscina, sauna sau sera. In randurile de mai jos vom analiza doar un singur aspect din activitatea complexa pe care o impune construirea unei locuinte, asa cum este prezentat in lucrarea citata mai sus.
Arhitectul trebuie sa va cunoasca preferintele
Aceasta este, poate, una dintre cele mai importante actiuni deoarece dintr-un proiect prost nu poate iesi decat o casa la fel de -proasta- care necesita ulterior -ajustari- scumpe, ce nu inseamna decat dureri de cap in plus. Pentru ca un proiect sa fie reusit, trebuie tinut cont de cateva aspecte de baza. Atunci cand discutati cu arhitectul despre viitoarea casa, aveti grija ca spatiile sa fie confortabile, functionale si cu o arhitectura interioara corespunzatoare personalitatii fiecaruia. Apoi, casa trebuie dotata cu toate utilitatile necesare -de baza- (apa, gaze, energie electrica si canalizare). Nu in ultimul rand, ar fi bine ca viitoarea casa sa fie invadata de lumina prin ferestre largi si prin amenajari peisagistice potrivite pentru gradina, terasa sau balcon.
In privinta detaliilor proiectului viitoarei case, in primul rand trebuie sa-i impartasiti arhitectului nevoile dumneavoastra si in functie de acestea sa vina cu mai multe propuneri de proiect. In aceasta etapa trebuie sa alegeti pozitia viitoarei case pe terenul pe care il aveti, astfel incat casa sa se integreze cat mai bine in aspectul urbanistic al zonei. Aici, trebuie alese cu grija forma casei, volumetria, fatadele, amenajarea exterioara. De asemenea, trebuie atent corelate finisajele cu pozitionarea traseelor instalatiilor electrice, sanitare si termice (de exemplu, asezarea gresiei si a faiantei in baie sau in bucatarie).
Micile amanunte – foarte importante
Trebuie atent studiat si sensul de deschidere a usilor si ferestrelor, potrivirea cat mai optima a instalatiilor sanitare si termice cu spatiile pentru care sunt prevazute, utilizarea eficienta a spatiilor de depozitare, corelarea inaltimii pervazelor de la ferestre cu inaltimea caloriferelor si, nu in ultimul rand, inaltimea minima a camerelor trebuie sa fie de 2,5 metri.
In privinta instalatiei electrice, trebuie urmarita amplasarea intrerupatoarelor si a prizelor, care trebuie sa fie in numar suficient de mare pentru a asigura confortul in interior. De asemenea, proiectul viitoarei case trebuie sa tina cont si de asigurarea linistii in casa, prin dimensionarea optima a peretilor si planseelor, de protejarea casei la infiltratii si intemperii prin folosirea hidroizolatiilor pentru acoperis, terasa, subsol si fundatie.
Este important ca la intalnirea finala cu arhitectul – pentru vizualizarea proiectului – sa intelegeti planurile si in varianta mobilata si sa corelati mobilarea cu tipurile de instalatii sanitare, calorifere sau obiectele de decor. Nu in ultimul rand, atunci cand incheiati cu firma de proiectare contractul de prestare servicii, negociati pretul si corelati-l cu termenele de plata. Fiti atenti la consumuri si cereti lamuriri asupra coeficientilor aplicati si a manoperei pe toate lucrarile.
Proiectanti seriosi + un proiect reusit = o casa buna
Cum este firesc, calitatea oricarei lucrari este data de calitatea oamenilor din echipa, precizeaza autorul ghidului. Din pacate, nu putini sunt cei care lucreaza dupa regula -merge si asa- sau care gasesc explicatii -savante- pentru toate neregulile ivite si care, in situatii critice, -arunca- o fraza de genul: -Lasa sefu*, nu-ti fa probleme, ca se rezolva-. Cu o asemenea echipa nu se va putea lucra in conditii normale, in sensul ca veti fi mereu un alerta, iar sentimentul care va va cuprinde in permanenta va fi cel de neincredere.
De aceea, atunci cand cautati o echipa de proiectare trebuie sa tineti cont de cateva reguli simple: in primul rand, nu lucrati cu persoane -recomandate de cineva-, pe care le platiti fara contract, deci fara facturi. In al doilea rand, puteti sa va adresati unui arhitect autorizat pentru realizarea proiectului. In fine, este important ca toate proiectele pentru casa sa fie executate numai de firme autorizate care respecta prevederile legale si care ofera garantie lucrarilor.
Cea mai buna solutie este sa gasiti o firma de specialitate care, pe baza de contract, sa va realizeze proiectul. In cautarea acestei echipe puteti sa va bazati fie pe recomandarile prietenilor, fie sa cautati firme de proiectare in -Pagini Aurii-, -Pagini Nationale-, -Infoconstruct-, -Ghidul Serviciilor- sau in revistele de specialitate. Daca aveti acces la Internet, puteti accesa adresele de web ale acestor publicatii.