– Lipsa materialelor sanitare sperie atat pacientii, cat si medicii care activeaza in cadrul Spitalului Municipal de Adulti Barlad
– Oamenii in halate albe spun ca unitatea sanitara barladeana nu s-a mai confruntat cu o astfel de criza de mai bine de 10 ani
– Cei care au cel mai mult de suferit sunt bolnavii intrucat, o data internati, oamenii se vad pusi in tragica situatie de a cheltui multi bani pe medicamente si materiale sanitare, daca vor sa se insanatoseasca
– Si toate acestea se intampla in timp ce Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, continua sa adune -cu grija- banii asiguratilor
Cadrele medico-sanitare, ca de altfel si bolnavii internati in spitalul barladean, au inceput sa vocifereze tot mai mult in ultimele zile. Personalul angajat in spital isi declara ingrijorarea ca, din cauza lipsurilor, ar putea ramane fara serviciu, iar bolnavii -plang- dupa medicamente si materiale sanitare.
Dar adevaratele repercusiuni ale lipsei seringilor, branulelor, feselor, truselor de perfuzie, reactivilor si chiar a banalului leucoplast le simt pacientii internati in spitalul din Barlad. S-ar putea spune chiar ca oamenii au ajuns sa traiasca un cosmar mai intens decat s-ar fi asteptat vreodata.
In lipsa de leucoplast, banda izolatoare!
Una dintre sectiile Spitalului Municipal de Adulti Barlad care abia mai respira de numarul mare de bolnavi carora le trebuie asigurat tratamentul fara nici un fel de discutii este Centrul de dializa. Aici, cu toate ca bolnavii de insuficienta renala nu ar trebui sa scoata nici un ban din buzunare pentru tratament, intrucat dializa le este asigurata de MSF conform unui program de sanatate, se intampla taman invers. Adica, lumea a ajuns sa-si cumpere seringi, fese si chiar amaratul de leucoplast. In aceste conditii, oamenilor nu le-a mai ramas altceva decat sa condamne statul roman pentru modalitatea jalnica in care are grija de ei. Dializatii spun ca in curand ar putea fi -bagati in pamant- din cauza lipsei banilor din propriile buzunare si a medicamentelor din spital care se termina vazand cu ochii.
-54 de bolnavi vin aproape in fiecare zi cu leucoplastul in buzunar pentru ca asistentele medicale sa-si poata face treaba. 54 de oameni care nu au nici o vina ca au aceasta boala sunt nevoiti de fiecare data cand vin la tratament sa scoata bani din buzunar. Daca nu ar aduce leucoplast, medicii nu ar avea cum sa le faca dializa, intrucat acesta are un rol important in tratament, si anume acela de a fixa cat mai bine pe mana branula prin care se face introducerea in organism a serului menit sa elimine urina din sange. Insa ce fac cei care nu au bani in casa nici macar pentru un leucoplast? Va spun eu ce fac. Isi aduc de acasa tot felul de benzi adezive. Am intalnit un caz in care un bolnav si-a adus de acasa chiar o rola de banda izolatoare, dintre acelea negre, pe care lumea le stie sub numele de <izolierband>. Am ajuns in pragul disperarii!-, ne-a spus Costica Bursucanu, presedintele Asociatiei -Hemodializa- Barlad, si el suferind de insuficienta renala.
Asadar, cu toate ca Programul de sanatate nr. 52/1992 al MSF ar trebui sa le asigure dializatilor dreptul la tratament gratuit, bolnavii de la Barlad isi asigura nevoile din propriile buzunare.
-Ministerul nu numai ca ar fi trebuit sa ne dea medicamentele de care avem nevoie in mod gratuit, ci si sa ne si garanteze procurarea lor. Este strigator la cer ca astfel de evenimente neplacute au loc intr-o tara care are pretentia integrarii in Europa. In mod sigur astfel vom fi ingropati cat mai curand-, l-a completat pe Bursucanu un alt bolnav.
Medicina, cu seringa in buzunar prin spital
In fata aceluiasi vis urat sunt pusi insa si medicii si asistentele medicale. Asta pentru ca, dupa cum spun ele, in foarte multe cazuri, mila pentru pacientii saraci lipiti pamantului le indeamna sa cumpere ele ceea ce nu se gaseste prin spital.
-Am cumparat eu branule, seringi si multe altele. Mi-am facut chiar un stoc de rezerva in vestiar, la care apelez ori de cate ori se iveste vreo urgenta majora sau cand dau peste vreun pacient mai sarac. Te apuca si mila de acei oameni pe care ii vezi ca nu au bani nici macar de mancare. Este destul de greu-, ne-a spus o asistenta medicala.
Mult mai revoltati de situatie par insa a fi medicii. Ei spun ca nu-si pot explica de ce anume s-a ajuns in aceasta situatie atat timp cat MSF continua sa incaseze sume fabuloase de la populatie.
-Este furt pe fata. Asta pentru ca acele sume uriase de bani care se strang de la populatie sunt distribuite si redistribuite catre alte sisteme. Sunt enorm de multi bani in sistemul sanitar, numai ca nu ajung acolo unde trebui, adica la spitale. Sa te internezi in spital si sa te vezi nevoit sa-ti cumperi seringi… Cum se face oare de se intampla acest lucru? Oare <conducatorii> nu se gandesc ca intr-o buna zi lumea ar putea incepe sa moara pe capete? Raspund tot eu ca nu ii intereseaza!-, spune medicul Mihai Dumitru.
O situatie dezastruoasa, dupa cum mai spun oamenii in halate albe, este cea care ar putea aparea in cazul in care, confruntati cu lipsuri tot mai multe, doctorii ar -pierde- pacienti.
-Daca moare omul, nu vine ministerul sa te intrebe daca a murit sau nu din cauza ca nu ai avut cu ce sa il tratezi, ci pur si simplu te baga la inchisoare ca ai curmat o viata. Am ajuns sa ne spuna pacientii prin saloane <Doctorii astia nu au altceva mai bun de facut decat sa ne omoare. Ne obliga sa facem cheltuieli suplimentare pentru a ne trata>. Lumea nu intelege ca de vina nu suntem noi, ci sunt cei ce nu dau bani sistemului. Pai se mai poate face medicina umbland cu seringa in buzunar prin spital? Cine mai ramane in sistem fiind amenintat ca oricand ar putea infunda puscaria? Nu a fost asa greu cam de 10 ani-, a adaugat un alt medic de la spitalul barladean.
Adrian Arnautu