In fata unui bolnav cu infarct miocardic sau cu accident cerebral, medicii nu mai au timp sa se intrebe daca au medicamente, aparatura sau oxigen, ei trebuie sa actioneze in cateva secunde. In 1990, profesorul Mircea Chioreanu, unul dintre cei mai mari specialisti in medicina de urgenta, spunea: -In Romania, din punct de vedere al medicinii de urgenta, traim un dezastru-.
Daca inainte de anii *70, Romania avea primul spital de urgenta din lume si primul serviciu de ambulanta din Europa, astazi, medicina romaneasca a devenit un cimitir in care doctorii incearca sa faca minuni.
Doi chirurgi de exceptie din cadrul Spitalului Militar Central, care au salvat sute de vieti, doctor Viorel Batca, loctiitor al comandantului, director adjunct cu problemele de integrare in structurile NATO, si conferentiar doctor Dan Manastireanu, membru de onoare al Sistemului Medical al Statelor Unite ale Americii, incearca sa scoata medicina de urgenta din colaps prin infiintarea unei scoli de medicina de urgenta.
-In misiunile din Somalia, erau situatii in care, impreuna cu doctorul Manastireanu, trebuia sa operam intr-o zi aproape 50 de raniti. La 15 minute de la venirea delegatiei, spitalul a fost invadat de 50 de somalezi raniti. Erau rezultatul unor lupte intre clanuri. Treceam de la un somalez cu intestinele scoase la altul cu picioarele rupte. Printre ei am operat si un ziarist italian, Franco Oliva. Cand l-au adus nu mai avea puls. Avea hemoragie interna. Dupa doi ani l-am intalnit in Italia -, isi aminteste doctorul Batca.
Experienta traumatizanta a razboaielor si calamitatilor i-a ajutat pe cei doi doctori sa inteleaga complexitatea medicinii de urgenta. In dorinta de a participa la formarea unor specialisti bine pregatiti care sa poata participa in mod real la cresterea nivelului profesional al asistentei medicale de urgenta, cei doi medici, impreuna cu un colectiv din cadrul Spitalului Militar Central, au publicat, pentru prima data in tara, primul volum al unui Curs de Medicina de Urgenta si Dezastru.
Bazat pe o experienta de peste 30 de ani in sistemul de urgenta, cursul va avea sase volume, in care se vor atinge toate aspectele, incepand cu asistenta medicala a unei urgente unice la domiciliu, a accidentelor la locul intamplarii nefaste sau de pe scena unui dezastru natural.
In viziunea autorilor, medicii de urgenta trebuie sa aiba spirit de observatie, atentie distributiva, spirit intreprinzator dublat de inteligenta, inclinatii tehnice, tenacitate, incredere in actiunile proprii si dorinta de autodepasire.
Una dintre cele 10 legi ale urgentelor este: -In urgente nu exista cifra 1-. Aceasta lege nu permite ca in trusele de urgenta sa existe o singura fiola dintr-un medicament, iar lucrul se efectueaza in echipa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane