Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat un proiect de nomenclator al calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar 2003-2004. Nomenclatorul urmeaza a fi aprobat printr-o noua hotarare de guvern ce va completa si modifica HG 844/2002. Elaborarea acestui nomenclator a fost realizata de specialistii MEC doar dupa ce au fost consultate, la nivel local, si Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social in Formarea Profesionala de pe langa inspectoratele scolare din teritoriu.
Nomenclatorul tine seama de cele mai cautate meserii
Daca actul normativ de anul trecut a aprobat nomenclatorul ocupatiilor, meseriilor si specializarilor, actualul proiect MEC se refera numai la calificari. Si in privinta acestora din urma se poate vorbi de diferente notabile, intrucat viitorii absolventi ai invatamantului preuniversitar vor obtine calificari clasificate pe trei niveluri, in functie de studiile finalizate – scoli de arte si meserii, liceu sau scoala de maistri.
Absolventii invatamantului preuniversitar care au dobandit certificat pentru o calificare profesionala cuprinsa in nomenclator au drept de practicare a una sau mai multe ocupatii sau meserii care vor fi consemnate in suplimentul certificatului de calificare.
Toate ocupatiile ce vor fi practicate de absolventii care au dobandit un certificat de calificare profesionala sunt cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Cifra de scolarizare pentru liceele de arte si meserii, aprobata prin hotarare de guvern, este de 125.000 de locuri la nivel national pentru anul I, la acestea adaugandu-se 3.900 de locuri in invatamantul postliceal.
Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Educatiei, cele mai cautate meserii sunt cele de confectioner, cele din domeniul constructiilor si cele din industria alimentara.
Trei niveluri de calificare profesionala
In functie de rezultatele obtinute pe parcursul celor patru ani de gimnaziu si la examenul de Capacitate, elevii vor putea sa opteze daca isi vor continua studiile la liceu sau in cadrul proaspat infiintatelor scoli de arte si meserii.
Elevii, care datorita mediei de admitere mai mici sau a propriei lor optiuni isi vor continua studiile in cadrul scolilor de arte si meserii trebuie sa stie ca pot opta pentru multiple calificarile continute in nomenclatorul mentionat.
Scolile de arte si meserii vor avea o durata de doi ani. La finalizarea celor doi ani de studiu, ei vor obtine un certificat de calificare profesionala de nivelul 1. Daca doresc sa-si continue studiile, vor intra in asa-numitul an complementar. Dupa finalizarea acestui an suplimentar, ei vor obtine un alt certificat de calificare de nivelul 2. Intrarea in anul complementar va fi conditionata de dobandirea certificatului de calificare.
Obtinerea nivelului 3 de calificare profesionala este conditionata de absolvirea liceului, fie pe filiera tehnologica sau vocationala, fie pe ruta educationala – care include scoala de arte si meserii si anul de completare.
De asemenea, certificatul de calificare cu nivelul 3 poate fi obtinut dupa finalizarea unei scoli postliceale cu durata de doi ani.
Un elev poate fi admis la o scoala postliceala chiar daca nu a promovat examenul de Bacalaureat.
Calificare in functie de cerintele pietei
Un elev care finalizeaza scoala de arte si meserii cu durata de doi ani poate obtine una dintre calificarile de nivelul 1 sau 2 cuprinse intr-unul dintre urmatoarele domenii: mecanica, electromecanica, electronica si automatizari, chimie industriala, materiale de constructii, electric, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, comert, turism si alimentatie, industrie alimentara, fabricarea produselor din lemn, industrie textila si pielarie, tehnici poligrafice, estetica si igiena corpului omenesc.
In cazul calificarilor obtinute dupa finalizarea anului complementar, domeniile sunt aceleasi, calificarile cuprinse de fiecare domeniu in parte fiind insa mult mai numeroase.
Serviciile, resursele naturale si protectia mediului si tehnic sunt cele trei domenii din care elevii ce doresc sa obtina certificatul de calificare de nivelul 3 pot alege o calificare.
Pentru invatamantul seral, durata de studiu se prelungeste conform planurilor-cadru aprobate.
In cazul liceelor vocationale, domeniile sunt teologic, pedagogic, muzica, coregrafie si arte vizuale.
Elevii care dupa terminarea ciclului liceal vor sa urmeaze si cursurile unei scoli postliceale pot alege o calificare cuprinsa de unul dintre domeniile: mecanica, mecanotronica si informatica, electronica, energetica, constructii, sistematizare si arhitectura, transporturi, industria lemnului, agricol si alimentar, protectia mediului, servicii, turism, textile-pielarie, procesare imagine si text, economic, asistenta sociala si asistenta pedagogica.
Scoala postliceala poate fi organizata si la forma de invatamant seral, la toate specializarile, cu exceptia invatamantului postliceal sanitar.
Pentru calificarile profesionale care pot fi scolarizate prin invatamantul special, in functie de gradul de deficienta, durata studiilor va fi modificata conform planurilor-cadru de invatamant aprobate de MEC. De asemenea, pentru invatamantul special poate fi organizata, doar cu aprobarea MEC, pregatirea profesionala si pentru alte calificari profesionale decat cele specificate in nomenclator, in functie de recomandarea Comisiei de expertiza a capacitatii de munca de pe langa directiile generale de munca si protectie sociala.