Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a fost singura organizatie din tara noastra care a luat parte la Adunarea generala a ESIB – the National Unions of Students in Europe – desfasurata in perioada 12-18 mai 2003. Discriminarea in invatamantul superior la nivel european, pregatirea pentru piata muncii europene si e-learning au fost doar cateva dintre temele pe care reprezentantii ANOSR le-au dezvoltat cu succes in fata colegilor europeni.
Dar, pe plan intern, reprezentantii ANOSR se confrunta cu mai multe probleme. Una ar fi lipsa de transparenta a initiatorilor proiectului de lege privind invatamantul superior, mai ales in ce priveste propunerea unei taxe generalizate.
-Despre aceasta taxa generalizata doar am auzit ca ar fi fost initiata, dar ca apoi a fost retrasa, dupa cum afirma oficialii Ministerului Educatiei si Cercetarii-, a afirmat presedintele Ligii Studentilor de la Universitatea -Dunarea de Jos- din Galati, Cristian Dumitru, membru in conducerea ANOSR. -Ni s-a spus foarte clar ca acest proiect de lege se va discuta in cadrul ministerului si apoi va fi supus unei asa-zise dezbateri publice. Din cate stim, nici un reprezentant al studentilor nu se afla printre cei care lucreaza la acest proiect-, a continuat Dumitru.
-Desi s-a ajuns cu acest proiect la varianta 14, totul s-a desfasurat <in spatele usilor inchise>. Nu am stiut niciodata nimic despre ce s-a intamplat… Singura varianta a acestui proiect care ne-a cazut intamplator in mana era de-a dreptul catastrofala in ce priveste studentii-, este de parere secretarul general al ANOSR, Oana Bosoi. -Ni s-a promis ca vom vedea varianta finala, dar numai cea cu care MEC va fi de acord. Si ne va fi oferita doar spre consultare, nicidecum spre completare sau modificare-, a precizat secretarul general.
Chiar daca ANOSR este prima confederatie a organizatiilor studentesti legal constituita in Romania dupa 1989, cuprinzand aproximativ 40 de organizatii din 14 centre universitare, relatiile cu asociatiile studentesti -de baza- sunt departe de a fi cordiale. In plus, ANOSR acuza politizarea acestora, pe criterii materiale sau in functie de interesele liderilor lor. -Nu dorim sa avem de-a face sub nici o forma cu Uniunea Studentilor din Romania, pentru ca presedintele de onoare al acesteia, Gabriel Liviu Ispas, membru PSD, continua sa influenteze conducerea Consiliului National al Studentilor. In acelasi timp, toate fondurile care pleaca din Agentia Sociala a Studentilor, aflata in subordinea MEC, ajung la centrele universitare care s-au afiliat – intr-un fel sau altul – la USR-, a mai afirmat Cristian Dumitru. -Simtim ca, incet-incet, se incearca o presiune asupra asociatiilor studentesti neinregimentate, pentru a nu mai exista opinii independente-, considera Dumitru. -Absolut toate centrele universitare afiliate la USR primesc fonduri uriase, inclusiv subventionari ale caselor de cultura studentesti, din aceste centre. Cine da aceste subventionari? Agentia Sociala a Studentilor, unde este presedinte Gabriel Ispas…-, a conchis reprezentantul Ligii Studentilor din Galati.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane