Este in plina desfasurare la Bucuresti, la sala Elvira Popescu a Institutului Francez, una dintre cele mai ample manifestari dedicate cinematografului canadian. Parte a seriei de evenimente culturale desfasurate sub genericul Pleins Feux sur le Quebec – Canada, festivalul prezinta peste 30 de pelicule – lung si scurtmetraje, de fictiune sau documentare, intre acestea din urma un loc important ocupandu-l filmele de arta. Inceput saptamana trecuta, festivalul a cuprins si doua seri de gala. Prima a fost dedicata cooperarii romano-canadiene, in cadrul careia au fost proiectate trei scurtmetraje de fictiune si au fost distinse cu medalii Canada-Romania pentru cultura mai multe personalitati ale vietii artistice romanesti: regizorii Savel Stiopul, Dan Pita, Elisabeta Bostan, actorii Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Razvan Vasilescu, Stefan Iordache, scriitorul Augustin Buzura, dirijorul Gheorghe Costin, plasticiana Mona Mariana Ciciovan, producatorul Rock Demers. Medaliile au fost inmanate de E.S. Girard si omul de cultura Michel Buruiana. Cea de-a doua gala l-a omagiat pe producatorul Rock Demers, considerat -o epoca in cinematograful canadian-. Producator, distribuitor de film, Demers este fondatorul Casei de Productie La Fete si initiatorului unui proiect care i-a atras succesul de critica si public, o seama de premii la festivaluri din Canada, Italia, Belgia, Franta si recunoasterea internationala: Tales for All. Interesat de filme care sa se adreseze in egala masura copiilor si parintilor, a realizat 12 pelicule (atat prevedea initial proiectul) in care rolurile principale sunt interpretate de copii intre 10 si 12 ani, -povestea- este menita sa contribuie la structurarea unui sistem de valori fundamentale, necesare formarii unor personalitati armonioase. Unele dintre ele sunt coproductii: cu Cehoslovacia, Ungaria, Argentina, Franta, filmul Campioana, prezentat in cadrul Galei, fiind, de exemplu, regizat de realizatoarea romana Elisabeta Bostan.
Proiectiile din aceasta saptamana sunt printre cele mai interesante din selectie. Astazi, la capitolul documentare de arta, spectatorii se pot intalni cu pictura lui Georges-Pierre Seurat (Imperiul luminii), in viziunea regizorului Francois Aubri, care releva abordarea stiintifica de catre artist a propriei arte, pasiunea lui pentru inovatiile intelectuale si plastice, rolul de novator in epoca si de precursor al divizionismului. A doua personalitate prezentata este artista canadiana Maud Lewis, autoarea unei picturi caracterizate prin inocenta si propensiunea spre puritate. Doua filme de fictiune completeaza programul zilei: Turbulenta fluidelor de Manon Briand, o coproductie canadiano-franceza, a carei eroina principala, Alice, este seismolog, traieste in Japonia si nu spera sa se intoarca in Canada, si Lista neagra de Jean-Marc Vallee, povestea unei prostituate care ameninta in plin proces ca va face publica lista clientilor sai ilustri.
Dupa seara de maine, destinata exclusiv documentarelor de arta – Copiii refuzului global de Manon Barbeau, o istorie a inceputului epocii moderne in arta din Quebec, Suzor-Cote de Serge Giguere, povestea celui care anunta revolutia picturii din aceeasi zona in anii *40 ai secolului trecut, Marcelle Ferron de Monique Crouillere, evocarea unei personalitati puternice si independente a aceleiasi perioade si Arta nu exista fara Soucy de Bruno Carriere, portretul unuia dintre artistii complecsi ce se exprima in egala masura in sculptura sau literatura -, vineri organizatorii propun doi monstri sacri ai cinematografului canadian: David Cronenberg si Atom Egoyan. Primul este prezent cu filmul eXistenZ, aliniind o distributie remarcabila: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Willem Dafoe, a carui intriga amesteca lumea jocurilor pe computer cu inevitabila incercare de crima si urmarire politieneasca, intr-un univers in care granita dintre real si imaginar este de cele mai multe ori dificil de urmarit. Cel de-al doilea, a carui ascensiune in lumea cinematografului mondial a fost consemnata de intreaga presa de specialitate, semneaza in acest festival un film mai vechi, The Sweet Hereafter, o drama petrecuta intr-un orasel canadian, in interiorul careia o adolescenta reuseste sa-si -redobandeasca demnitatea si sa salveze unitatea comunitatii-, si celebrul de-acum Ararat, atat de apreciat la Cannes anul trecut, avand in distributie cel putin doi actori ale caror lume sunt vehiculate in toata lumea: Charles Aznavour si Marie-Josee Croze, frumoasa actrita care a obtinut duminica trecuta Premiul pentru interpretare feminina la Cannes in pelicula Invaziile barbare.
Meritul acestei selectii, a carei prezentare pentru publicul romanesc dureaza pana la 1 iunie, consta in oferirea unei imagini de ansamblu, coerente si relevante pentru situatia actuala a cinematografului canadian, pentru locul lui in marea lume a filmului, intre noul si vechiul continent. Realizarea ei dovedeste in egala masura profesionalismul celui care a produs evenimentul, canadianul de origine romana Michel Buruiana, el insusi producator si consilier de productie cinematografica.