A doua editie a Festivalului International de Film Transilvania s-a deschis vineri seara la Cluj cu filmul brazilian Orasul Domnului (City of God/ Cidade de Deus), o cronica fidela a vietii dezmostenitilor sortii intr-un ghetou brazilian din anii *60-*80. Printre invitatii Festivalului, care au sosit la Cluj, se afla reprezentanti ai presei din Romania si din strainatate, cum ar fi Valerian Sava, Manuela Cernat, Blanka Elekes Szentagontai de la Screen International, reprezentanti ai unor festivaluri internationale de film – Nikolaj Nikitin (selectioner al Festivalului International de Film de la Berlin), regizori si actori din filmele aflate in competitia oficiala. La receptia de deschidere de la Hotel Transilvania au mai participat Dorel Visan, care a fost omagiat ieri prin proiectia filmului Iacob, Nae Caranfil, care va participa activ la dezbaterile si mesele rotunde din cadrul Zilelor Filmului Romanesc.
Duminica a avut loc sarbatorirea regizorului Andrei Blaier la implinirea a 70 de ani. Acesta si-a amintit despre zilele in care filma Lumini si umbre, despre felul in care trebuia sa se termine Ilustrate cu flori de camp si despre actorii cu care a lucrat, dintre care favoritul sau este Gheorghe Dinica. -Atunci cand fac distributia unui film, de obicei pornesc de la Dinica si construiesc restul echipei in jurul lui. (…) Singurul meu regret este ca nu ma pot lauda ca eu l-am debutat.-
Momentul cel mai mediatizat al zilei de sambata a fost filmul Nazbatii si Ghidusii, 12 scurtmetraje erotice mute, realizate la inceputul secolului trecut si reunite intr-un film de 67 de minute de catre francezul Michel Reilhac. Publicul s-a distrat urmarind pe ecran scenele de sex din vremea strabunicii. Putini si-ar fi inchipuit poate ca bunicii parintilor nostri aveau atata imaginatie si atat de mult umor in transpunerea pe pelicula a lucrurilor care nici macar nu se rosteau cu voce tare acum 100 de ani.
Videoteca romaneasca la Festival
La Casa Matei Corvin, s-a deschis, o data cu inceperea Festivalului, o videoteca cu productii romanesti din ultimii trei ani. Peste 20 de casete, cu filme de lung metraj, de scurt metraj si documentare, realizate de Stefan Velniciuc, Anca Damian, Laurentiu Damian, Jean Petrovici, Thomas Ciulei, Marius Toader, Cristina Nichitus, Alexandru Solomon, Ioan Carmazan, Sinisa Dragin, Nae Caranfil, Radu Munteanu, Calin Netzer, Gyorgy Palfi, Kornel Mundruczo, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu, pot fi vizionate de catre reprezentantii acreditati ai presei si de catre oaspetii Festivalului. Principalul scop al acestei videoteci este completarea imaginii actuale a cinematografiei autohtone oferite de cele noua filme de lung metraj proiectate in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.