Intreprinderea bucuresteana Rocar SA, fosta Autobuzul, si-a reluat de cateva luni activitatea, dar situatia sa economica este departe de a fi rezolvata. Culmea este ca aici nu se mai fabrica autobuze sau troleibuze, ci doar cateva microbuze sau izoterme, pentru putinele solicitari care s-au mai primit in ultima perioada. Intre timp, investitorii DAF, Scania si MAN, pe care ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, se lauda anul trecut ca-i va aduce in Soseaua Giurgiului (si despre care spunea chiar ca -se bat- pentru Rocar), se lasa asteptati. Daca pana pe 11 iunie (ziua nationalizarii principalelor mijloace de productie, pe stil vechi), atunci cand expira termenul de administrare speciala stabilit de APAPS, nu apare vreun investitor ca Fat Frumos pe calul alb, singura solutie ramane lichidarea. Si atunci, mai mult ca sigur, protestele de strada ale muncitorilor se vor relua, poate cu si mai multa virulenta.
Din 1996, atunci cand Ion Tiriac venea in vizita cu reprezentantii Mercedes la Rocar, si pana acum nimeni nu a reusit sa faca din acest constructor de masini o societate profitabila si destul de interesanta pentru marile nume de pe piata sau macar pentru unele ceva mai mici.
Asa ca, incetul cu incetul, societatea bucuresteana s-a stins, comenzile au inceput sa lipseasca, banii pentru retehnologizare nu au existat, salariile ba au fost -uitate-, ba s-au dat cu foarte mare greutate, fabrica bucuresteana ajungand in administrare speciala de catre APAPS. Intotdeauna cand situatia devenea incordata si periculoasa, s-a incercat -aburirea- salariatilor, ba cu o comanda pentru RATB, scoasa din buzunar, ba cu aparitia unui investitor misterios.
Rezolvarea in acest mod a situatiei nu mai putea continua insa, asa ca APAPS pare in sfarsit hotarat, impreuna cu sindicatul de la Rocar si cu conducerea provizorie, sa faca ceva pentru aceasta societate si salariatii ei. Ramane de vazut daca conducerea APAPS va fi capabila sa gasesca solutii viabile pentru redresare. Ramane de vazut daca de aceasta data se vor gasi investitori destul de puternici si seriosi pentru a reusi sa privatizeze cu succes constructorul de masini bucurestean.
Trei oferte misterioase
In urma cu doua zile, la sediul Rocar a avut loc adunarea generala a actionarilor, care a luat in discutie majorarea capitalului social al fabricii si scoaterea la privatizare cat mai rapida a societatii.
-Din partea Autoritatii pentru Privatizare (APAPS) exista la aceasta ora anumite semnale ca ar exista doi sau trei investitori interesati de cumpararea societatii. Ar putea fi, in primul rand, Ikarus din Ungaria, care sa-si transfere comenzile de la Astra Arad la noi. Avantajul ar fi ca detinem linii compatibile cu ei pentru sasiul autovehiculelor care ar urma sa fie construite. De asemenea, societatea Solaris, cu care urmeaza sa avem discutii in aceste zile, si ar mai putea fi si un o consortiu international, posibil din Israel. Deocamdata, observ ca APAPS nu are de gand sa faca publica oferta existenta, desi spun ca au una, cu toate ca aceste informatii sunt de natura publica-, ne spune vicepresedintele sindicatului Rocar, Marin Paun. Liderul sindical a mai declarat ca -sindicatul cere in mod expres scoaterea la privatizare a fabricii, singura solutie viabila pentru redresarea situatiei actuale-.
De remarcat este faptul ca situatia societatii va trebui rezolvata cel tarziu pana la data de 11 iunie, atunci cand administrarea speciala din partea APAPS va inceta, solutia finala fiind lichidarea fabricii. Sindicatul de la Rocar a promis liniste pana la acea data, la promisiunea insa ca se va putea gasi pana la urma o solutie, in caz contrar, va urma o lunga serie de proteste.
Iar nu se dau banii
Situatia salariala a angajatilor de la Rocar este una cu probleme. Nici acum nu s-a platit lichidarea pentru luna trecuta, iar avansul pentru noua luna nu are nici el mari sanse sa ajunga in buzunarele muncitorilor.
In plus, exista si alte restante salariale. Astfel, pentru luna iulie 2002 a anului trecut, conducerea mai trebuie sa acorde drepturi banesti in valoare totala de peste 1,2 miliarde de lei catre salariati. Unii dintre acestia vor sa plece, altii inca mai spera. Oricum, oamenii sunt hotarati sa ceara plati compensatorii in cazul in care vor fi obligati sa intre in somaj in perioada urmatoare, indiferent de situatia in care se va afla fabrica. In acest sens, dl Paun delara ca -exista in acest moment o adresa trimisa la APAPS in care am cerut sa se acorde plati compensatorii pentru salariatii care vor fi obligati sa plece daca privatizarea esueaza sau noul patron o va cere-.
Datorii peste datorii
Societatea Rocar SA are in acest moment datorii catre stat in valoare de aproximativ 600 miliarde de lei, care insa se spera sa fie sterse o data cu privatizarea constructorului de autobuze si troleibuze.
Pe de alta parte, intreprinderea ar avea nevoie de un credit in vederea sustinerii respectarii comenzilor existente, care sunt de circa noua miliarde de lei in cazul Primariei Capitalei (pentru RATB), pentru dotarea parcului auto existent al transportatorului bucurestean cu elemente de siguranta si piese de schimb. Mai sunt comenzi de la diferite firme si pentru constructia a circa 20 de microbuze si izoterme. Nici o comanda pentru autobuze sau troleibuze.