Home Social Nici moartea românilor nu mai e o afacere în vreme de criză

Nici moartea românilor nu mai e o afacere în vreme de criză

DISTRIBUIŢI

Antreprenorii de pompe funebre așteaptă sezonul de vârf din lunile decembrie-februarie pentru a se redresa, după ce și-au văzut în ultimul an afacerile afectate de criza economică, din cauza căreia clienții aleg produse din ce în ce mai ieftine și renunță la o serie de servicii.
„Merge prost, ca peste tot, și pe piața serviciilor funerare. S-a trecut la produse ieftine. Omul zice că oricum nu mai contează“, se plânge Mihai Bradu, administratorul unei companii de resort din București.
El adaugă că scăderile sunt de circa 20% comparativ cu anul trecut și, „culmea“, și mortalitatea a fost mult mai mică în această vară.
Cea mai modestă înmormântare costă 1.400 de lei și include sicriu, înregistrare deces, îmbălsămare, transport acasă al decedatului și oameni care manipulează sicriul. Cele mai scumpe sunt circa 10.000 de lei.
„Media pachetelor era spre 2.500 de lei prin 2008, iar acum a scăzut spre 1.400 de lei, dacă omul decedează acasă. Dacă moare la spital, scade la 700 de lei, pentru că se ocupă spitalul de o serie de formalități“, afirmă Bradu.
El recunoaște că business-ul înmormântărilor dă o anumită siguranță și, chiar dacă profitul e mai mic în acești ultimi doi ani, măcar există.

Vara se moare mai puțin ca iarna

„Vara și în posturi sunt cele mai proaste sezoane, pentru că oamenii nu prea mănâncă. Cele mai bune sezoane sunt după posturi și în frig, adică în decembrie, ianuarie și februarie. În aceste perioade oamenii se supraalimentează și mor mai mulți“, explică Bradu.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, singurele luni în care mortalitatea a depășit 23.000 de persoane în ultimii doi ani au fost ianuarie și decembrie 2008 și ianuarie, martie și decembrie 2009. În medie, pe lună, mortalitatea este de circa 21.000 de persoane, iar singurele luni în care scade sub 19.000 de decedați sunt iulie, august și septembrie.
Elena Ioan, vânzător la magazinul de servicii funerare Porțile Raiului din București, a constatat că în ultimul an se cumpără sicrie mai ieftine și renunță la servicii.
„Dacă prețul unui sicriu era 1.000-1.100 de lei în urmă cu doi ani, acum a coborât la 500-600 de lei. Dacă aș avea la vânzare, oamenii ar cumpăra sicrie și de 50 de lei. Renunță și la făcutul actelor. Le fac singuri. Renunță la coroane, la transport și mobilizează familia. Vânzările au scăzut la jumătate față de 2008“, spune reprezentanta Porților Raiului.
Petronela Ungureanu, un alt administrator, spune că și în Moldova se simte criza, chiar dacă marfa este mult mai ieftină comparativ cu Capitala.
„Comparativ cu 2008, când era un avânt și oamenii cheltuiau în neștire, acum cumpără strictul necesar și cât mai ieftin. Cei mai mulți se rezumă la sicriu. Am pierdut clienți care au renunțat chiar și la cumpărarea sicriului și l-au construit singuri acasă. La noi, un sicriu, cu tot cu cruce, costă 250 de lei. Oamenii nu se aruncă la servicii complete, iar înmormântările au devenit cât mai modeste“, afirmă ea.

Înmormântări în rate

Firmele din Moldova au încercat și varianta înmormântării în rate, pentru a atrage mai mulți clienți. „Nu prea merge. O mașină o iei în rate, dar o vezi și te bucuri de ea. Pe când un deces vrei să-l uiți cât mai repede. Avem clienți, dar plătesc într-o perioadă foarte scurtă, adică o lună-două“, adaugă Petronela Ungureanu. Și preoții resimt criza, dar spun că aceasta are și un efect benefic, pentru că apropie oamenii. „Numărul creștinilor prezenți la parastase este similar celor din anii trecuți, dar s-a diminuat consumul. Mâncarea e mai puțină. Sunt foarte frecvente cazurile în care nu mai percep bani la înmormântări, pentru că oamenii îmi spun dinainte că n-au. Criza asta parcă ne-a apropiat mai mult unii de alții“, crede preotul Mihai Mărgineanu din Iași. În domeniu, totul scade pe timp de criză, și prețul sicrielor, și al serviciilor, chiar și cantitatea de mâncare de la parastase. Există o singură excepție, locurile de veci. Reprezentanții Adiministrației Cimitirelor din București spun că prețurile de concesiune pentru locurile de veci au crescut „puțin“ în luna februarie, iar de atunci au stagnat.
Pentru antreprenorii de pompe funebre viitorul nu se întrezărește, totuși, întunecat. Rata mortalității este în creștere în ultimii ani, după cum spun datele statistice, de la 11,7 decese la mia de locuitori în 2007 la 12,5 în primul semestru al acestui an. În același timp, Fondul ONU pentru Populație a anunțat în urmă cu câțiva ani că Romånia va avea 16 milioane de locuitori în 2050, din care jumătate pensionari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.