Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a verificat mai multe grădinițe din toată țara și cămine studențești pentru a stabili care sunt neregulile din aceste centre. Astfel, la nivel național, au fost controlate 482 de grădinițe, constatåndu-se că la 307 dintre acestea (63%) nu erau respectate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calității serviciilor prestate în spațiile de educare, instruire și de joacă ale copiilor, precum și a calității hranei pentru copii. Au fost verificate 26.000 kg de produse alimentare, 730 kg prezentånd nereguli. Au fost aplicate 62 amenzi contravenționale, în valoare de 238.000 lei și 245 avertismente. Au fost oprite definitiv de la utilizare 114 kg de produse alimentare, alte 550 kg cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare.
Controlul a depistat unități de învațămånt care funcționau fără autorizații sanitare și fără aviz PSI sau a căror autorizație sanitară nu era vizată pe anul în curs și unități care nu aveau regulament de ordine interioară sau care nu îl respectau. Cele mai multe grădinițe unde s-au constatat abateri au fost în Vrancea, Maramureș, Suceava, Galați, Hunedoara, Arad, Sibiu, Satu Mare, Mureș, București. De asemenea, a fost verificată existența contractelor de prestări servicii de învățămånt preșcolar încheiate între conducerea grădinițelor și părinți. S-a constatat că unele grădinițe solicitau plata în avans a taxei de școlarizare, pentru întårziere fiind percepute penalități de 0,1% și chiar exmatricularea copilului. În alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt și pentru programul prelungit precum și neprecizarea sumei stabilite pentru hrana copiilor. În situația disciplinelor opționale, pentru care părinții plătesc separat, s-a constatat lipsa contractelor sau că unele contracte nu conțineau lista activităților incluse și nici prețul aferent acestora. Abateri s-au constatat în Galați, Satu Mare, Sibiu, Bacău, București. În multe centre numărul copiilor dintr-o grupă era mai mare de 20, așa cum prevede legea.
Copiii intrau în dormitor prin holul blocului
La o grădiniță din Galați, amplasată la parterul unui bloc, s-a constatat că accesul copiilor de la sala de clasă/dormitor către sala de mese se facea prin holul comun al blocului. În județele Sibiu, Galați, Vaslui s-au constatat grădinițe cu spații de cazare subdimensionate care nu asigurau cubajul de aer minim/copil stabilit de legislația în vigoare, de 8 mc pentru un copil. S-au mai constatat spații de cazare cu un număr insuficient de paturi, în unele situații mai mic decåt numărul de copii înscriși sau situații cånd paturile erau suprapuse fără să aibe și avizul de la minister. O grădiniță din Constanța avea mobilier neadecvat categoriei de vårstă. Scaunele aveau dimensiuni potrivite copiilor de la grupa mică, iar mesele aveau o înălțime mai mare decåt maximul admis (60 cm). Unele grupuri sanitare erau insuficiente sau erau necorespunzătoare. În unele unități faianța era desprinsă de pe pereți sau nu aveau apă, iar wc-urile erau prea mari pentru micuții care frecventau grădinița.
Mâncare expirată
Un alt punct important al controlului l-a constituit calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC descoperind alimente cu data durabilității minimale depășită. Comisarii au găsit paste făinoase expirate de 3 luni, cașcaval expirat de 7 zile, piept de pui dezosat expirat, făină albă expirată. Mai mult, måncarea era păstrată în frigidere stricate sau pline de microbi. Comisarii au extins cercetările și la firmele de catering unde s-au dat amenzi usturătoare pentru neregulile descoperite. Tot în aceeași perioadă au fost controlate 41 de cămine studențești, constatåndu-se abateri la 19 dintre acestea.