– Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu se pregătesc să mai dea un tun statului roman – Prin preluarea Petromservice de către Petrom S.A., statul va finanţa trustul Realitatea Media, societate condusă de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu – Participaţiile Petromservice în diferite societăţi precum şi contractele încheiate de societatea sindicaliştilor petrolieri vor fi trecute pe spinarea statului – -Curentul- vă oferă un exemplu în acest sens: Petromservice a împrumutat cu cinci milioane de euro Realitatea Media şi statul roman va trebui să îi ia înapoi – Statul va prelua şi toate contractele de publicitate încheiate de Petromservice, cum ar fi cel prin care Realitatea Media a luat de la Egnatia Bank două milioane de euro şi a girat cu contractul încheiat cu Petromervice.
Tandemul Vîntu – Luca pregăteşte un nou tun financiar, bineînţeles pe spatele romanilor plătitori de taxe şi impozite. Dacă Petrom S.A. va prelua Petromservice, aşa cum s-a semnalat deja în presă, statul roman, acţionar important încă la Petrom, va prelua, odată cu utilajele şi personalul companiei şi toate contractele pe care Petromservice le are încheiate în momentul achiziţionării. Unele dintre acestea nu au nicio legătură cu obiectul de activitate al Petrom şi sunt contracte de credit între Petromservice şi trustul de presă al controversatului Sorin Ovidiu Vîntu sau contracte de publicitate. Un exemplu în acest sens este un contract prin care Realitatea Media a girat contractele viitoare încheiate cu Petromservice pentru obţinerea unui credit de 2.000.000 de euro de la Egnatia Bank. Realitatea Media are şi o datorie de 5.000.000 de euro la Petromservice. Iar acesta nu este singurul contract dintre Petromservice şi trustul controlat de SOV.
Un contract pentru liniştea lui SOV
Potrivit unui contract de credit încheiat între Petromservice şi Realitatea Media, -debitorul gajist se obligă prin contractul nr. 322 din data de 03.08.2006 să constituie în favoarea S.C. Petromservice S.A. o garanţie reală fără deposedare pentru suma de 5.000.000 Euro, în vederea garantării contractului de finanţare nr. 667/01.08.2006 în suma de 5.000.000 Euro încheiat cu debitoarea S.C. Realitatea Media S.A.-
Principalul actionar al companiei Realitatea Media este o societate cipriotă controlată de SOVîntu – Bluelink Comunicazione Limited – ce deţine 54,9% din capitalul social. Ceilalţi acţionari sunt Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente(FSLI) Petrom (25%), condusă de Liviu Luca, Petromservice SA (14.8%) şi Global Video Media (5,19%). Cat despre Petromservice, un off-shore cipriot controlat de SOV – Elbahold Limited – deţine pachetul majoritar (49,3%) din acţiunile companiei. Restul aparţin Asociaţiei Salariaţilor din Petrom – 25% (adică tot Luca&Co) şi unui număr de 8.577 de persoane fizice (25%).
Realitatea a girat cu biroul lui Tatulici
Pentru cele cinci milioane de euro, trustul lui Vîntu a girat cu maşini, calculatoare, -platou de ştiri-, aer condiţionat şi a mers pană la -sigla luminoasă-, -cablurile coaxiale-(de transmisie), -reflectoarele fluorescente-, microfoane, carcase de calculator, licenţele de windows XP Pro, imprimantele, -oglindă prompter-, sau -birou directorial cu trei laturi- – să fie al directorului de programe Mihai Tatulici?
Statul, creditorul cel blajin
Potrivit informaţiilor vehiculate în presă, Adunarea Generală a Acţionarilor Petromservice va semna cedarea companiei înfiinţată de sindicalişti în următoarele săptămani. Înţelegerea va fi parafată cu Petrom S.A.
Compania Petrom este în prezent deţinută în proporţie de 51,01% de către concernul austriac OMV. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea S.A – 20,11%. Acţionari mai sunt şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 2,026%, dar şi acţionari minoritari care au 6,214% din Petrom.
Investiţiile Petromservice
Prin preluarea firmei sindicaliştilor de către Petrom, statul roman va prelua şi contractele lui SOV. Asta pentru că Petromservice este asociată în mai multe companii printre care Realitatea Media S.A. Aceasta deţine posturile de televiziune Realitatea TV, The Money Channel şi Grupul de Presă Caţavencu, postul de Radio Romantica şi Agenţia de Presă NewSIN. La randul său, Grupul Caţavencu are publicaţiile -Academia Caţavencu-, -Tabu-, -Cotidianul-, -Aventuri la Pescuit-, -Bucătăria pentru toţi-, -Superbebe-, reţeaua -B-24-FUN-, -Idei în dialog-, -Investiţii şi profit-, -Le Monde Diplomatique- şi reţeaua radio -Guerrilla-. Petromservice are acţiuni şi la Editura Ziua SRL, care editează cotidianul -Ziua-. La fel, publicaţia -Gardianul- este deţinută de Petromservice (99%). Acestea au înregistrat în 2006 conform datelor de la Ministerul de Finanţe, pierderi care au depăşit 10.000.000 de euro. Gaura trebuie acoperită de Petromservice.
Firma sindicaliştilor din Petrom mai deţine Insomar SA, societatea care deţine institutul de sondare a opiniei publice Insomar.
Istoria unei manevre
În urma procesului de reorganizare şi privatizare al Petrom, în februarie 2002 a luat fiinţă societatea Petromservice SA -care a preluat activele, salariaţii, experienţa şi activităţile Petroserv (fosta sucursală a SNP Petrom)-. Conducerea era asigurată de sindicalistul Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom.
La origini, Petromservice a fost gandită ca o entitate închisă. Cel puţin declarativ, ea trebuia să servească exclusiv interesele salariaţilor din Petrom care urmau să fie disponibilizaţi ca urmare a restructurării Petrom. De aceea, la momentul constituirii, în 2002, Petromservice a avut ca acţionari (scriptic, nu şi faptic) Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom (50%) şi peste 7.000 de persoane fizice angajaţi în sectorul petrolier (50%). Pentru ca salariaţii (care deţineau 50% din acîiuni) să nu mai poată controla afacerea, pe fondul unei majorări de capital la suma de peste 95,53 mld. lei vechi, Luca & comp. au decis ca -societatea închisă Petrom Service- să atragă un investitor. -Salvarea- a venit de la Elbahold Limited – un off-shore cipriot, -mama- a unui alt off-shore cipriot – Comac Ltd., o căsuţă poştală care şi-a întins tentaculele pe plan autohton în diverse companii ce au luat fiinţă pe scheletul unor foste societăţi ce i-au aparţinut lui SOVîntu. La finele lui octombrie 2005, a venit dovada ca entitatea creată de sindicalistul Liviu Luca nu are ca scop servirea intereselor financiare ale petroliştilor: structura acţionariatului companiei s-a modificat radical, Elbahold Ltd. (înregistrată în localitatea cipriotă Arch Makariou, Capital Center nr. 2-4, etaj 9) ajungand acţionar majoritar (49,3508%) în defavoarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom şi a persoanelor fizice din domeniul petrolier, acestea văzandu-şi diminuată participaţia de la 50% de fiecare la 25, respectiv 25,65%. Conform documentelor oficiale existente la ONRC, intrarea Elbahold Ltd. în calitate de acţionar majoritar al Petromservice s-a definitivat la 24.10.2005, atunci cand căsuţa poştală cipriotă a vărsat la capitalul social al companiei înfiinţată de petrolişti suma de 354,5 mld. lei vechi (echivalent a 9,8 mil. euro). Cum a reuşit însă Elbahold Ltd. să ajungă să deţină aproape 50% din Petromservice cu doar 354,5 mld. lei ROL, în condiţiile în care această companie înregistră la finele anului 2004, pe seama relaţiei de monopol pe care o are cu SNP Petrom, performanţe financiare extraordinare (active imobilizate totale – 1.825,3 mld. ROL, active circulante totale – 2.337,74 mld. ROL, cifra de afaceri – 11.470,1 mld. ROL, profit net – 714,46 mld. ROL), rămane nedesluşit.
În ultimii doi ani situaţia financiară nu mai e deloc roz la Petromservice: chiar dacă numărul de salariaţi s-a redus cu aproape un sfert (de la 20826, în 2005, la 15573, în 2006) profitul s-a prăbuşit. Dacă în 2005 Luca şi compania se lăudau cu un profit net în bilanţul depus la Ministerul Finanţelor de 111. 737.854 lei noi, acesta a intrat la apă în 2006, coborand la 2.894.820 lei noi.
Mai mult datoriile firmei, conform acelor date au urcat de la 387.284.149 lei noi în 2005 la 427.507.214 lei noi în 2006. Această creştere a datoriilor nu e acoperită decat în mică măsură de creşterea creanţelor.