Medicii de familie nu sunt de acord cu noua lista de medicamente compensate si gratuite. Produsele au fost impartite in doua sectiuni. Cele din a doua categorie nu pot fi prescrise decat daca primele nu au efect. Astfel, din cele 248 de produse, doar 111 pot fi eliberate de medicii de familie.
Presedintele Patronatului Medicilor de Familie, dr. Doina Mihaila, sustine ca medicii de familie au fost transformati in simpli dispeceri care scriu bilete de trimitere.
-Nu ne putem face meseria asa cum ar trebui. Medicamentele de a doua intentie nu pot fi prescrise decat de medici specialisti, iar uneori chiar de sefii de sectii. Pacientul este astfel pus pe drumuri. De asemenea, medicamentele mai noi de 15 ani nu le putem da noi, iar aceasta situatie va duce la intreruperea tratamentului de catre pacienti-, a precizat Mihaila. Conducerea Colegiului Medicilor sustine ca noua lista de medicamente si modul de aplicare le ingradeste dreptul de libera practica.
-Noile dispozitii sunt total gresite. Am ajuns ca un medic de familie sa nu poata prescrie un antibiotic, de exemplu un Augmentin. Trebuie sa pui pacientul pe drumuri pana la specialist si se ajunge astfel la costuri suplimentare. Nu inteleg acest lucru, deoarece 99% din medicii de familie sunt, datorita studiilor, specialisti, iar unii dintre ei chiar medici primari. Fiecare are drept de prescriptie, pentru care raspunde personal. Nu este normal sa ingradesti acest drept in mod arbitrar, prin niste acte normative-, a spus dr. Constantin Cirstea.
Simona Suciu