Desi au trecut mai bine de doi de cand Romania a fost scoasa de pe lista neagra a vizelor, numarul celor care incearca sa treaca granita ilegal este descurjant de mare. In numai 24 de ore, politistii de frontiera din cadrul PCTF Bors au intrerupt calatoria a 162 de persoane, din cauza ca nu indeplineau conditiile legale in vigoare pentru a calatori in strainatate. Cei mai multi dintre ei (142) intentionau sa munceasca la negru in Spania si nu posedau banii ncesari pentru calatorie, de aceea firmele care au efectuat transportul sunt suspectate ca i-ar fi imprumutat cu bani. In ultima vreme, politia a verificat si santionat zeci de astfel de transportatori, insa se pare ca nici macar perspectiva unei pedepse privative de libertate nu-i mai sperie pe acesti camatari. De altfel, multi dintre ei nici macar nu poseda actele necesare transportului in regim international si mizeaza doar pe coruptia vamesilor sau a politistilor de frontiera. Numai intr-o singura zi la PCTF Bors au fost oprite doua microbuze, ambele inmatriculate in Suceava, care nu aveau documentele de transport in regula.
Transportatori second-hand
Primul microbuz, inmatriculat in judetul Suceava, cu care calatoreau 14 cetateni romani care au declarat ca intentioneaza sa se deplaseze in Italia, in interes persoanal, a fost oprit la PCTF Bors, dupa ce s-a constatat ca soferul microbuzului nu detine actele necesare efectuarii transportului de persoane in regim international (nu poseda certificat de clasificare al microbuzului si comanda de transport). Cateva ore mai tarziu, in acelasi punct de frontiera s-au prezentat pentru a iesi din tara, calatorind cu un microbuz inmatriculat tot in judetul Suceava, sapte cetateni romani care au declarat ca intentioneaza sa calatoreasca in Italia. Politistii de frontiera au constatat insa ca soferul autovehiculului nu poseda licenta de executie si lista de pasageri. Ambele masini si pasagerii au facut cale intoarsa.
Turisti cu bani imprumutati
Tot in acest week-end, politistii de frontiera din cadrul PCTF Bors nu au permis iesirea din tara a 141 de cetateni romani care calatoreau cu trei autocare. In urma efectuarii formalitatilor specifice asupra acestora s-a constatat ca majoritatea pasagerilor nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in spatiul Schengen (nu posedau sumele de bani necesare). Interogati de politisti, cei 141 de pasageri au recunoscut ca intentionau sa se deplaseze in Spania pentru a munci la negru.
Acte false cumparate cu 250 de dolari
Cei care au interdictie in statele Schengen apeleaza insa la alte metode. La PCTF Nadlac, jud. Arad, la interval de cateva minute, s-au prezentat pentru a iesi din tara doi barbati care s-au legitimat cu pasapoarte turistice eliberate de autoritatile competente din Bucuresti, respectiv Buzau. Ambele pasapoarte erau falsificate prin inlocuirea fotografiei. Primul barbat se numeste M. Sorin, are 33 de ani si a apelat la aceasta metoda din cauza ca -si-a pierdut- pasaportul personal in Austria, tara de unde fusese returnat in cursul anului 2001, avand interdictie de intrare. Cel de-al doilea barbat, C. Marian, 35 de ani, domiciliat in jud. Prahova, a declarat ca intentiona sa mearga in spatiul Schengen si a apelat la documentul falsificat din cauza ca fusese returnat din Spania in cursul anului trecut, avand dreptul de folosinta a propriului pasaport suspendat. Ambii barbati au declarat ca au obtinut pasapoartele falsificate din Bucuresti, de la persoane a caror identitate nu o cunosc, in schimbul sumelor de 200 si 250 de dolari.
200.000 de returnati in numai patru luni
Din datele oficiale prezentate de catre Politia de Frontiera referitoare la numarul romanilor carora nu li s-a permis sa-si continue calatoriile in Europa in primele patru luni ale anului in curs, rezulta ca numarul acestora a crescut cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, din cei peste 200.000 de cetateni romani carora nu li s-a permis iesirea din tara, 50.000 nu aveau in regula documentele de calatorie, 100 s-au legitimat cu pasapoarte sau vize false, iar peste 130.000 de romani nu aveau sumele de bani necesare pentru intretinerea in strainatate.
De asemenea, 40 de persoane au incercat sa treaca frontiera in mod fraudulos, in timp ce 400 de persoane erau date in urmarire generala sau cercetate de politie.