Presedintele american, George W. Bush, a folosit sambata escala poloneza a turneului sau european pentru a pleda in sprijinul unei aliante atlantice puternice. Aceasta a fost de altfel nota dominanta a discursului sau, asteptat ca o declaratie de politica externa a Statelor Unite. -Am venit la Cracovia pentru a face cunoscute intentiile Statelor Unite. SUA sustin o alianta atlantica puternica, care sa ne garanteze securitatea, sa sprijine libertatea si sa mentina pacea in lume-, a spus Bush in fata polonezilor adunati sa ii asculte discursul. -America datoreaza democratia si toleranta sa Europei. Ne-am sacrificat pentru acele idealuri impreuna. In al doilea razboi mondial, fortele libertatii au invins impreuna nazismul. In timpul razboiului rece, alianta trans-atlantica s-a opus raspandirii comunismului. Iar astazi, aceeasi alianta se confrunta cu un nou adversar, o combinatie mortala de grupari teroriste, arme de distrugere in masa si o ideologie a puterii si dominatiei care pun in pericol oameni nevinovati si autorizeaza crima-, a spus presedintele Bush. -Este momentul sa ne unim in apararea libertatii si sa stabilim datoriile comune ale tarilor libere. Nu este momentul sa alimentam diviziunile din sanul marii aliante-, a sunat discursul pacifist care a deschis turneul european al presedintelui american.
Oprirea sa in Polonia s-a dorit, totodata, un certificat simbolic de prieten special al SUA, dat fiind suportul deosebit al Varsoviei pentru campania din Irak. Polonia a luptat atat de mult pentru libertate si revenirea in Europa, Polonia a luptat mult si ca sa devina membru NATO, dar nu a strabatut tot acest drum pentru a fi nevoita sa aleaga intre Europa si America. Ea este o tara europeana, dar si un prieten apropiat al Americii, a spus Bush. Polonia si Statele Unite sunt mandre sa fie membre NATO, iar NATO trebuie sa fie pregatita sa faca fata confruntarilor prezentului, a dorit presedintele american sa defineasca rolul aliantei pe fondul diverselor opinii venite dinspre Statele Unite conform carora importanta acesteia ar fi devenit minimala dupa caderea comunismului. Este o problema de capacitate si o problema de vointa. Securitatea noastra comuna necesita din partea guvernelor europene investitii in domeniul militar, -astfel incat fortele noastre sa fie capabile sa se deplaseze cu precizie, astfel incat sa-i loveasca pe cei vinovati si sa ii ocoleasca pe cei nevinovati-, a mai spus presedintele american. El a mai anuntat cooptarea Poloniei intr-un proiect demarat de SUA si o serie de -aliati apropiati-, prin care sa fie identificate aeronavele si vapoarele care transporta incarcaturi suspecte, care sa contribuie la productia ilegala de armament, ce ar putea fi extins in viitor.
Referindu-se si la meritele suveranului pontif, originar din Polonia, in lupta pentru libertate, presedintele american si-a incheiat discursul reluand ideea ca SUA si Europa sa mearga mana in mana. -Pentru a ne indeplini obiectivele securitatii si pacii, avem nevoie de ajutorul, sfatul si intelepciunea prietenilor si aliatilor nostri europeni. Noile teorii ale rivalitatii nu trebuie sa fie lasate sa submineze generoasele principii si obligatii comune. Adversarii libertatii au preferat intotdeauna o alianta divizata, pentru ca atunci cand Europa si America sunt unite, nici o problema si nici un adversar nu pot rezista in fata lor-, a insistat Bush. Cele doua continente, a continuat el, vor fi legate intotdeauna dincolo de interesele lor. Este o uniune de idealuri si convingeri. Noi credem in drepturile omului, in justitie si lege si intr-o libertate economica temperata de compasiune-, a spus Bush. La fel ca la Bucuresti, presedintele american si-a incheiat discursul cu formula -Dumnezeu sa binecuvanteze poporul polonez-, dar spre deosebire de vizita in Romania, a multumit poporului polonez pentru -prietenia- sa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane