Cordiala, dar nu foarte calda, a fost descrisa scena in care George W. Bush si Jacques Chirac si-au strans mainile in fata fotoreporterilor pe holul hotelului unde se desfasoara, incepand de ieri, summitul celor 8 state puternic industrializate (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Canada, Japonia si Rusia) din celebra statiune franceza Evian, de langa granita cu Elvetia. Cei doi au schimbat cateva cuvinte in prima lor intalnire de dupa criza din Irak, insa intrevederea oficiala este programata abia pentru astazi, summitul urmand sa se deschida oficial in aceasta dimineata. China participa si ea la summit, desi nu este membru G8, la fel ca si India, Arabia Saudita, precum si alte cateva state nemembre, care se vor aseza toate la masa unui -dialog extins- dedicat cautarii unor solutii economice pentru tarile in curs de dezvoltare.
Jumatatea de ora dintre presedintii american si francez ar urma sa abordeze -toate subiectele de interes comun-, in special reconstructia Irakului, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Chirac. Daca va fi evocat Irakul, nu va fi pentru a reveni in trecut, va fi inutil, ci pentru a privi inspre viitor. In ceea ce priveste trecutul, fiecare va ramane pe pozitia sa, a mai explicat acesta.
Vazuta ca ultimul pas al impacarii incepute la Sankt Petersburg, intalnirea Bush – Chirac a fost precedata de diverse declaratii ale inaltilor oficiali americani sau francezi in nota cunoscuta, in ciuda unui -Vive la France!- surpriza, rostit de presedintele Bush. Consilierul national pe probleme de securitate, Condoleezza Rice, le-a explicat reporterilor din grupul G8 acreditati la Casa Alba ca Administratia americana nu a reusit nici acum sa inteleaga de ce la un moment dat parea ca puterea Statelor Unite era perceputa ca fiind -mai periculoasa- decat cea a lui Saddam Hussein. Daca la Cracovia presedintele Bush a pledat pentru o alianta nord-atlantica puternica, Condoleezza Rice le-a marturisit jurnalistilor ca a propus ca tema de reflectie la Casa Alba redefinirea aliantelor intr-o lume care s-a schimbat fundamental dupa razboiul din Irak, fara insa sa dea detalii. Nu cu multe zile in urma, seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, remarca malitios ca Statele Unite ar putea lipsi de la parada militara de la Paris din acest an, pentru ca nu vede de ce o parte a militarilor americani sa se delecteze cu produsele bucatariei franceze, in timp ce altii trebuie sa se limiteze la meniul de campanie in desertul irakian. De partea cealalta, Franta considera in continuare nelegitim razboiul din Irak. -Daca un razboi este castigat, nu inseamna ca asta il face si legitim-, intervenea si presedintele Jacques Chirac in schimbul de declaratii de la distanta. Totusi, declaratiile oficiale pledeaza pentru abandonarea rivalitatilor si indreptarea privirilor spre viitor, fapt care face din intalnirea de astazi una de o importanta speciala.
Summitul pare sa nu fie afectat de protestele antiglobalizare, insa manifestantii, potrivit deja unei traditii de data recenta, si-au vazut de agenda. Acestia au incercat sa blocheze drumul care duce spre luxoasa statiune din Alpii francezi. Protestatarii au dat foc la cauciucuri si au ridicat baricade, desi autoritatile elvetiene au interzis protestele. Politia a imprastiat gaze lacrimogene pentru a-i alunga din apropierea statiunii, dupa ce marsaluisera prin Lausanne si au blocat unele zone din Geneva, inclusiv pista de aterizare a aeroportului unde urma sa soseaca liderii G8.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane