Organizatiile nonguvernamentale cu activitate in domeniul copiilor cu dizabilitati trag un nou semnal de alarma in legatura cu lipsa de protectie speciala de care ar trebui sa se bucure acesti copii.
Practic, desi guvernul clameaza sus si tare preocuparea pentru aceasta categorie sociala, legislatia referitoare la copiii cu dizabilitati este inca dispersata. Ei nu dispun de un acces real la institutiile publice – scoli, teatre, cinematografe, biblioteci, servicii de transport public, strazi, mediu exterior, spatii de joaca, cu respectarea standardelor europene in domeniu.
Aceleasi observatii se regasesc si raportul pe anul 2002, referitor la Romania, al Grupului de lucru Rights for Children with Disabilitties, prezentat ieri de chiar autoarea acestuia, Gerison Landsworth. In concluziile autorului, primeaza necesitatea unei implicari mult mai concrete si nuantate a guvernului, precum si educarea societatii civile in directia nediscriminarii copiilor cu dizabilitati, in procesul de intergrare a acestora.
Rezultatele unui studiu social realizat de catre organizatia -Trebuie!-, in luna mai a acestui an, a reliefat ca peste 70% din persoanele chestionate considera ca in Romania nu sunt respectate drepturile copiilor cu dizabilitati. Dar, ceea ce este mai alarmant, societatea este tinuta departe de compania acestora, din motive de -imagine-, asa cum a procedat un director de hotel. In momentul in care copiii asteptau un prieten in hol, directorul i-a rugat sa se duca in camerele lor sau la toaleta si sa fie cuminti… Le-a explicat ca dau o imagine proasta hotelului si ca este neplacut pentru ceilalti turisti sa vada copii cu dizabilitati!
Pentru a preveni asemenea manifestari, asociatia -Salvati Copiii-, Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic din Romania si organizatia -Trebuie!- au initiat un set de propuneri, in favoarea unei integrari reale a copiilor cu dizabilitati.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane