Home În Lume Bush – Chirac, un dialog crispat

Bush – Chirac, un dialog crispat

DISTRIBUIŢI

Mult asteptatul tete-a-tete Bush – Chirac de ieri dimineata pare sa se fi derulat dupa un scenariu american, partial devoalat de consilierul pentru securitate nationala Condoleezza Rice. Sa pedepsim Franta, sa ignoram Germania si sa iertam Rusia, ar fi, transpusa in scris, atitudinea exprimata de acesta inainte ca Bush sa decoleze spre Europa. Daca impacarea cu Rusia s-a consumat deja la Sankt Petersburg, iar Germania este evident ignorata in continuare, din programul lui Bush lipsind o intalnire bilaterala cu cancelarul german Gerrahdt Schroder, cu Franta lucrurile par oarecum mai putin clare.

Reconcilieri de ochii fotoreporterilor

Apucaturile texane par sa fi castigat ieri in fata manierelor franceze, iar lipsa de loialitate a Frantei in criza irakiana nu-i da inca pace presedintelui american, in ciuda reconcilierii afisate pe terasa Hotelului Royal din Evian, unde Bush si Chirac s-au intalnit cu reporterii dupa tete-a-tete-ul prilejuit de summitul celor 8 mari puteri mondiale. -Putem avea neintelegeri, dar asta nu inseamna ca nu putem sa fim civilizati unul cu celalalt-, a declarat presedintele american, dupa ce explicase ca si in Franta, si in Statele Unite sunt multi oameni care se intreaba daca cei doi pot sta alaturi si discuta in mod agreabil. Aceasta si cele cateva gesturi controlate cu atentie par sa fi fost de altfel singurele dovezi ale reconcilierii, ceea ce inseamna destul de putin dupa semnalele pozitive emise de presedintele Bush inainte de plecarea in Europa. In timp ce acesta isi tinea discursul in fata presei, omologul sau francez asculta traducerea in casca zambind si miscand aprobator din cap. Inainte sa se aseze pe fotoliile unde au interpretat scena reconcilierii, presedintele Chirac l-a insotit pe colegul sau american punandu-i mana pe umar, dupa ce in seara dinainte acceptase sa faca acest gest, indelung speculat de presa din intreaga lume, doar in lipsa unei alte solutii de a-l opri pe Bush, aflat in trecere pe terasa aceluiasi hotel. Declaratiile de presa au fost incheiate cu un gest de atingere amicala, dar destul de rece, fiecare luandu-l pe celalalt de spate. -As dori o cafea-, a mai dorit Bush sa-si completeze interventia in momentul in care se pregatea sa pozeze alaturi de Chirac, o evidenta sugestie ca intalnirea a fost una destul de solicitanta. Nu au lipsit nici multumirile oaspetelui american pentru -ospitalitatea- fraceza, dar si pentru sprijinul acordat de Franta rezolutiei propuse de SUA prin care au fost ridicate sanctiunile ONU impotriva Irakului.

Fiecare o tine pe-a lui

-Trebuie sa fim sinceri, am trecut printr-o perioada dificila-, a comentat Bush pe tema razboiului din Irak. -Inteleg pozitia presedintelui Chirac. Mi-a expus-o chiar de la inceput. Nu a fost nici un dubiu care este pozitia lui Jacques Chirac, si mi-am facut si eu cunoscuta pozitia-, a continuat Bush sa descrie felul in care s-a defasurat discutia, confirmand ceea ce anticipase purtatorul de cuvant al presedintelui francez, cum ca fiecare isi va mentine punctul de vedere legat de ceea s-a intamplat in Irak. -De aceea spun ca avem relatii bune, pentru ca putem fi foarte sinceri unul cu celalalt-, a venit imediat si interpretarea pe care a dat-o Bush celor intamplate, desi nu se poate spune ca lipsa de sinceritate a fost cea care a lipsit, ci poate, dimpotriva, imposibilitatea abtinerii de la unele declaratii. Dar, a continuat tot Bush, avem pareri asemanatoare in privinta -unui Irak liber, prosper- si -vom actiona impreuna pentru ca poporul irakian sa invete sa se conduca singur-. Apreciere pe care Chirac a evitat in mod destul de evident sa o comenteze, in contextul in care la Bagdad americanii decisesera deja sa numeasca singuri noua stuctura interimara de conducere.

-Un mesaj de incredere-?

-Am avut o intalnire foarte buna in aceasta dimineata, care a scos in evidenta credinta noastra comuna in faptul ca lumea se poate dezvolta. A fost de altfel un mesaj de incredere-, -ceea ce este incurajator-, si-a rezumat Chirac opinia. Semn ca dialogul a fost unul dificil si ca, dupa cum aprecia si corespondentul BBC, relatiile franco-americane raman deocamdata destul de reci, propunerea americana de interceptare a avioanelor si vaselor presupuse a transporta arme sau componente de armament de distrugere in masa nu a fost abordata in cadrul intalnirii celor doi presedinti, iar formulele de genul -bunul meu prieten-, folosita de Bush la adresa presedintelui rus la Sankt Petersburg, nu au fost rostite si pe pamant francez.

Pe de alta parte, presedintele Chirac pare sa fi fost destul de eclipsat de ofensiva diplomatica in care a pornit George W. Bush, de la Cracovia, prin Rusia si Franta, catre Orientul Mijlociu. A fost de multe ori remarcat de corespondentii de presa si faptul ca declaratia prin care Franta a anuntat triplarea ajutoarelor pentru asistenta bolnavilor de SIDA de pe continentul african, de la 50 milioane de euro la 150 milioane de euro anual, nu a avut impactul dorit, pentru ca presedintele american anuntase deja, sambata, in Polonia, aprobarea de catre Congresul a unui ajutor de 15 milioane de dolari in acelasi scop. Unul dintre ziarele franceze de stanga, -Liberation-, a mers chiar pana acolo incat l-a descris pe Chirac un fel de rege al -lumii non-Bush- de la Evian, cu toate ca Chirac a declarat ca si-ar fi dorit ca Bush sa nu fi fost nevoit sa plece mai repede de la summitul G8 spre Orientul Mijlociu.

Bush da un branci monedei euro

Dincolo de turbulentele franco-americane, intalnirea sefilor statelor puternic industrializate s-a concentrat pe problemele economice ale lumii, in centrul atentiei fiind scaderea dolarului, care afecteaza sansele de redresare a Europei si Japoniei. Un prim efect pozitiv al summitului pare sa se fi materializt deja intr-o usoara scadere a monedei euro in paralel cu cresterea dolarului la bursele asiatice, dupa declaratia presedintelui american, in favoarea unui dolar puternic. Contrar asteptarilor, comunicatul final al summitului nu cuprinde referiri la o anume politica monetara, ceea ce echivaleaza cu adaptarea deciziilor in functie de evolutia burselor. Declaratia finala cuprinde insa angajamente de intensificare a luptei impotriva terorismului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.