– Verestoy Attila este un personaj aparte în câmpul politic românesc – Neîncetat aflat în sfera puterii, Verestoy a administrat puterea comunităţii din care face parte cu mână forte – Implicat în numeroase scandaluri, în procese răsunătoare, cu implicaţii ce privesc siguranţa naţională, cum este cazul -Dosarului Rompetrol-, Verestoy a scăpat neatins practic, până în prezent, de mâna legii, scurtă în ce-l priveşte – Arbitru al puterii inclusiv în propria sa formaţiune, mişcarea culturală antiromânească UDMR, Verestoy şi-a impus Legea sa inclusiv la nivelul serviciilor de informaţii ale României – Victoria sa simbolică în faţa ofiţerilor SRI este ilustrată de moartea recentă – necomentată nicăieri practic – a unui fost luptător pe -frontul nevăzut-, generalul Traian Ciceo, scos din SRI, cu ani în urmă, printre altele şi datorită -contribuţiei- lui Verestoy – Ciceo l-a avut în vizor ani de-a rândul pe Verestoy&Comp, dar venirea la putere a CDR, cu sprijinul masiv al UDMR, l-a scos din circuit – Dedicăm aceste rânduri şi cele ce vor mai urma, dacă vor mai urma…, memoriei lui Traian Ciceo şi a tuturor celor care şi-au făcut datoria, în pofida vremurilor, pentru a scoate la lumină ramificaţiile afacerilor antiromâneşti conduse de lideri ai UDMR de teapa lui Verestoy.
Profilul personajelor cheie al unei grupări, de orice fel ar fi aceasta, şi mai ales dacă avem de-a fac cu o grupare politică, dă seama asupra conţinutului real al organizaţiei. Liderul necontestat al maghiarimii din România este încă de la fondarea UDMR, Verestoy Attila. Aşa cum PNL-ul îşi are Patriciul său, cum PSD-ul îşi are şobolanul său, tot astfel UMDR-ul îşi are Verestoyul său – un personaj mai mult decât interconectat atât cu Patriciu cât şi cu Hrebenciucul rozaliu.
Verestoy este prins în -Dosarul Rompetrol- datorită amicului său Dinu Patriciu, care i-a prilejuit achiziţionarea a 70 de milioane de acţiuni Petromidia la preţ derizoriu, vândute ulterior la un preţ mult mai mare.
Patriciu, prin subordonatul său, Călin Popescu Tăriceanu, alături de Voiculescu şi Verestoy, au fost nu doar parteneri de guvernare ci şi beneficiari ai tranzacţionării la Bursa de Valori a acţiunilor Rompetrol Rafinare Constanţa (Petromidia) din aprilie 2004, în care acţionar majoritar era Patriciu. Attila Verestoy a câştigat 17 miliarde lei, încasaţi prin firma fiului senatorului Attila Verestoy – TVM – care i-a aparţinut anterior lui Patriciu. Cami, fata lui Voiculescu a ridicat 192 miliarde lei, Călin Popescu-Tăriceanu, 1,7 miliarde lei iar Sorin Roşca-Stănescu, 4 miliarde lei.
Afacerea a devenit subiectul uneia dintre cele mai spectaculoase anchete penale – celebrul -Dosar Rompetrol- – ce privea deturnarea de fonduri, spălarea de bani, evaziunea fiscală, manipularea pieţei, încălcarea unor reguli de tranzacţionare la Bursă, administrarea frauduloasă, tranzacţii cu sine etc
Liderii UDMR – campioni ai combinaţiilor
Nici un alt lider UDMR nu a mai intrat, la un nivel asemănător, într-un dosar cu ramificaţii atât de vaste şi cu implicaţii ce privesc direct siguranţa naţională. Cercetarea penală în privinţa lui Verestoy a fost urmată de începerea urmăririi penale, anul trecut, împotriva ministrului UDMR Zsolt Nagy, suspectat de implicare în afaceri de spionaj şi trădare. Autorităţile probabil au dat un semnal consistent liderilor UDMR, poate tardiv dar nu fără rost dacă avem în vedere că nu de azi de ieri lideri ai UDMR au fost implicaţi în tot felul de afaceri dubioase. Campion al acestui -eşalon de cadre- a fost însă Verestoy Attila. UDMR este controlată de un grup restrâns de -baroni-, senatorul Attila, având un rol proeminent – un fel de mogul şef.
Liderii maghiari, între care se află la loc de frunte Verestoy Attila manipulează şi îşi adjudecă sume uriaşe de bani ridicate în numele minorităţii maghiare, controlând opinia, intensificând şi exploatând frustrările şi nemulţumirile comunităţii, alimentând neîncetat premizele confruntării cu românii.
Elita conducătoare a UDMR, subgrup cu rol cheie în manipularea minorităţii maghiare, s-a străduit prin toate mijloacele să creeze un climat de revoltă faţă de statul român, utilizând o tehnică clasică a provocării, pentru a solidariza întreaga colectivitate împotriva Statului român. Chiar dacă nu toţi membrii minorităţii maghiare împărtăşesc vederile conducerii UDMR, coeziunea interă a grupului îi îndreaptă pe toţi în aceeaşi direcţie, impusă de opinia indusă grupului de către subgrupul dominant.
Acest subgrup conducător este duşman nu doar al Statului român. Liderii teoriei confruntării sunt mai ales duşmani ai propriei colectivităţi pe care o împing sistematic pe calea intoleranţei şi secesiunii, speculând sentimentele naţionaliste, de cele mai multe ori în interes propriu şi personal. Cu sau fără voie, liderii UDMR servesc totodată o Centrală interesată în menţinerea unor zone volatile de conflict în zona frontierei estice a NATO.
Verestoy – profilul unui profitor rapace
Imaginea situaţiei politice a minorităţii maghiare este strâns determinată de vectorii săi de forţă iar Verestoy este poate cel mai important. Verestoy este unul dintre cei mai bogaţi politicieni din România, averea sa provenind din afacerile dubioase pe care senatorul UDMR le-a făcut în anii de când UDMR s-a aflat practic, neîntrerupt, la guvernare. Verestoy este un politician aflat mereu, în ultimii 17 ani, în cercul puterii. Se află în primele locuri în topul celor mai bogaţi politicieni din România ba chiar şi din Ungaria (Ungaria mamă – conform doctrinei UDMR).
Născut pe data de 1 martie 1954 în Odorheiul Secuiesc, Judeţul Harghita, Attila Verestoy a absolvit Universitatea Politehnică Bucureşti – Facultatea de Tehnologie Chimică. După facultate a prins un post de cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Chimie Anorganică şi Metale Neferoase din Bucureşti.
Imediat după -Revoluţie-, ajuns brusc senator, Verestoy a debutat în afaceri împreună cu cumnatul său Ferenczy Karoly, cu care a fondat firma -Ivo- SRL la Odorheiu-Secuiesc. Primele afaceri profitabile ale lui Attila Verestoy au fost făcute cu cherestea dar până la afacerile cu lemn Attila şi-a făcut mâna şi cu alte -mizilicuri-. În 1993 a intrat în afaceri cu produse agricole, fondând firma -Hellas Primex- SRL la Bucureşti, dar nu a făcut mare brânză cu -Hellas-. Ulterior, în 1994, a fondat o altă societate -V and P Invest- Bucureşti, care se ocupa de consultanţă şi management în afaceri. A reuşit să obţină administrarea fabricii de mobilă -Famos- din Odorheiu-Secuiesc, unde deţinea controlul politic şi a mai înfiinţat imediat, împreună cu nelipsitul cumnăţel, Ferenczy Karoly, la Odorhei, o firmă -Metwooplast-Sat- SRL, orientată clar spre afacerile cu cherestea.
Attila a golit pădurile româneşti din Harghita şi Covasna
După numai câţiva ani, în 1998, 63,4% din producţia de cherestea se îndrepta spre Ungaria, exportul fiind dirijat mai ales prin firme din Miercurea Ciuc: Carhent Impex SRL, Korak SA, Vulturul SRL (Miercurea Ciuc), Ivo Impex, Alimpex SA (Odorheiu Secuiesc) şi Sumulur SRL, Prod Com Cerbul, Tamaris (Sf. Gheorghe), controlate de şefii Direcţiilor Silvice din zonă. Profiturile realizate din lemn au fost reinvestite de Verestoy în afaceri cu alcool, industrie, agricultură, dar şi în mass-media.
Influenţa economică a lui Attila acoperea deja Ciucul, Odorheiul, Tulgheşul, Borsecul, Reghinul şi Gheorghieniul. Printre asociaţii -baronului UDMR- s-a aflat şi senatorul PDSR Teiu Păunescu, fondator al firmei -MES- S.A. , înfiinţată în oltenime, în Slatina. În firmă se mai afla fratele unui fost ambasador în Germania, Stefan Dudiţă, şi un director adjunct de Direcţie Agricolă, apropiat al partea PSM, Nicolae Olteanu.
Defrişările masive de păduri şi lemnul exportat în Ungaria au fost baza de la care a urcat Verestoy însă guvernarea CDR i-a oferit ocazia diversificării în domeniul afacerilor cu alcool, practic necontrolate în nici un fel în acei ani. La începutul anului 1998 a înhăţat societatea -Vinuri şi Băuturi- din Ciuc, consilierul său juridic, Hajdu Gabor devenind mai târziu ministru al sănătăţii. A intrat, în 1999, şi în afacerile cu maşini înfiinţând firma -Auto Transilvania- S.A. împreună cu doi cetăţeni români, domiciliaţi însă în Ungaria, şi un amic din oraşul sau de baştină.
Verestoy Attila, PSD-ul şi Masoneria
Afacerile sale au continuat să prospere în epoca guvernării Năstase, iar partenerii săi erau personaje de vârf ale clientelei PSD. Legat inclusiv prin dosare penale de asemenea personaje Verestoy este un -favorit- al Parchetului, imediat după Patriciu de care este strâns legat prin -Dosarul Rompetrol-. De Patriciu îl mai leagă şi apartenenţa la masonerie, Attila fiind unul dintre secunzii lui Eugen Chirovici, din anul 2003, odată cu instalarea acestuia la cârma M.L.N.R.
Verestoy a fost numit -Asistent al Marelui Maestru- pentru Transilvania, masoneria contribuind la creşterea influenţei senatorului UDMR, care a reuşit să devină unul dintre controlorii presei din secuime şi un tartor al instituţiilor de stat din Harghita-Covasna, prin care a derulat afaceri de milioane de euro.
În vremea guvernării PSD, protejat de Adrian Năstase, Verestoy a continuat să facă afaceri şi să-şi sporească, an de an, averea. În 2002, senatorul UDMR a intrat şi în circuitul PUR – PNL devenind unul dintre pionii de bază ai combinaţiilor puse la cale de Dinu Patriciu în cooperare cu Dan Voiculescu. După ce puterea s-a schimbat, UDMR şi Verestoy au rămas în cărţi făcând parte din coaliţia de guvernământ.
(Va urma)