Legata in buna masura si de recent incheiatul Targ International de Carte, Bookarest, oferta editoriala a acestui inceput de vara se dovedeste si bogata, si incitanta. Va semnalam astazi cateva carti, publicate recent la doua edituri ce au in comun interesul pentru informatia culturala esentiala: Meronia si Omonia.
Dictionarul partidelor politice din Romania. 1989 – 2003 de Stan Stoica, aparut recent la Editura Meronia, este, de fapt, o reeditare. Epuizarea lui rapida a dus la publicarea celei de-a treia editii. Este o radiografie a vietii politice romanesti de dupa 1989, incluzand activitatea partidelor politice, doctrinele si programele lor, structurile, aliantele. -Avand in vedere rolul determinant al politicului in societate, anexele lucrarii sunt concepute astfel incat sa creioneze cadrul general in care au evoluat partidele, oferind date esentiale care sa faciliteze cunoasterea si intelegerea vietii politice: o cronologie a principalelor evenimente politice, economice si sociale (340 de evenimente, in medie, 20-30 pe an), un tabel cuprinzand actele normative cu caracter electoral, rezultatele alegerilor parlamentare, prezidentiale si locale, biografiile sefilor de stat si de guvern, lista completa a guvernelor care s-au succedat, precum si o bibliografie cuprinzatoare (peste 400 de titluri).
Viena secreta de Alexandru Popescu constituie o surpriza editoriala. Autorul incearca sa dovedeasca, intr-un stil amintind de acela al unui thriller, ca Viena nu a fost numai o capitala a artelor, ci si o -capitala a spionajului mondial-. Volumul se remarca prin cantitatea si calitatea informatiei documentare culese din arhive, istorii ale spionajului, memorii, presa etc., aducand o contributie esentiala la rezolvarea unor cazuri celebre, multe dintre informatii privind serviciile romanesti de acest gen, care au jucat un rol deloc neglijabil, incepand cu asediul Vienei pana in contemporaneitate. Considerat -un detectiv al istoriei-, autorul redeschide o serie de dosare informative. Cartea se adreseaza in egala masura specialistilor si publicului larg, -doritor sa cunoasca, adesea altfel decat in biografiile lor <oficiale> si profilul uman al unor protagonisti ai <razboiului secret>, inclusiv romani, in metropola de pe Dunare.-
Grecii din Romania de Paula Scalcau, aparuta zilele acestea la Editura Omonia, specializata in literatura si cultura greaca, se apleaca asupra mai multor laturi ale evolutiei fenomenului grecesc in Romania. Folosind surse de informatie diverse – culegeri de izvoare, cataloage de carti si manuscrise, comunicari stiintifice, studii, articole -, autoarea reconstituie faptele, epocile, oferind tabloul unei convietuiri exemplare. De multe ori, pentru a surprinde atmosfera specifica, se recurge la surse mai putin obisnuite, daca ar fi sa citam numai reclamele grecilor in presa vremii sau anuarele porturilor. Pornind de la influentele reciproce din secolele indepartate ale preistoriei, lucrarea urmareste diferitele valuri ale emigratiei grecesti in spatiul romanesc, evidentiind urmele lasate de cei aflati in trecere pe aici, dar, mai ales, de aceia care s-au stabilit definitiv in Romania.
Aceeasi editura publica si doua volume in seria Biblioteca de literatura neoelena.
Sala Tronului de Tasos Athanasiadis (traducere – Elena Lazar) este considerat una dintre capodoperele romanului grecesc, chiar european, ale celei de-a doua jumatati a secolului XX. Tasos Athanasiades, la randul sau, este apreciat drept cel mai important prozator grec in viata. Autor al mai multor romane-fluviu, devenite multe dintre ele bestselleruri, este si un maestru al biografiei romantate, cititorii romanii cunoscand una dintre aceste lucrari: Viata imparatului Iulian Apostatul (aparuta in 1998 in traducere romaneasca). Romanul aparut acum surprinde, in atmosfera estivala a unei mirifice insule din Arhipeleagul Cicladelor, tabloul complex al societatii postbelice, obsedate inca de atrocitatile razboiului. In -Cuvant inainte la editia romaneasca-, autorul marturiseste: -Intre romanele-fluviu, cu multe personaje, in care am incercat sa reconstitui viata sociala elena in prima jumatate a veacului nostru (secolul XX. n.n.), Sala Tronului constituie un caz aparte. Daca, pe cele dintai, polifonice, le-as caracteriza <simfonii>, Sala Tronului, monocorda, se aseamana mai degraba cu <muzica de camera>. Am dorit ca actiunea cartii mele sa se desfasoare intr-o insula anonima din Ciclade pentru a ilustra toate trasaturile acestei fermecatoare regiuni a Eggei, care a fost leaganul civilizatiei mediteraneene.-
Dulce seara de vara de Lia Megalou-Seferiadi, aparuta in versiunea romaneasca semnata de aceeasi traducatoare, este povestea unei iubiri ce se va implini in pofida tuturor interdictiior si obstacolelor. Originara din Salonic, scriitoarea este o prezenta pregnanta in viata culturala a Greciei: scriitoare, traducatoare, publicista, colaborand, intre altele, la revista pariziana -Temps modernes- a lui Jean-Paul Sartre. Este autoarea unei proze marcate de lirism, influenta, probabil, a componentei poetice a operei sale. Cartile ei, de regula romane de dragoste, recompun destine singulare, fiind apreciate deopotriva de critica (Y.P. Savvids o considera -prozatoarea cea mai inzestrata a generatiei ei-) si public, ceea ce impune tiraje de invidiat si editii succesive.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane