Home Social Cum sa alaptati la locul de munca

Cum sa alaptati la locul de munca

DISTRIBUIŢI

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a emis un proiect de ordonanta privind protectia maternitatii la locurile de munca expuse riscurilor profesionale. Salariatele care vor fi date afara de la serviciu din cauza ca au ramas insarcinate sau ca stau in concediu de maternitate pot actiona in justitie decizia angajatorului. Fara sa plateasca taxa de timbru. In cadrul proiectului se mentioneaza ca salariata care alapteaza are dreptul la doua pauze zilnice, de cate o ora fiecare, sau la reducerea timpului de lucru cu doua ore, fara sa i se diminueze salariul. Angajatorul ar putea fi obligat chiar sa amenajeze spatii speciale pentru alaptat! Asa ca adio imagine bucolica a tarancii care, intre doua sape, isi alapteaza pruncul la umbra unui copac razlet de pe tarla…

Totodata, patronii nu au voie sa le puna sa munceasca noaptea.

Proiectul de ordonanta privind protectia maternitatii la locurile de munca expuse riscurilor profesionale se doreste o compensare a faptului ca MMSS a plafonat indemnizatia de maternitate la doar 4,2 milioane de lei, indiferent de salariul avut anterior producerii riscului…

Protectie maxima

Prin ordonanta, angajatorului ii revin o serie de responsabilitati. Trebuie sa le ofere protectie maxima angajatelor gravide sau care au un copil sugar. Patronul e obligat sa evalueze anual conditiile de munca si sa stabileasca riscurile ce pot aparea la locul de munca. Atunci cand angajatorul a fost anuntat, in scris, de catre o salariata ca este gravida sau ca alapteaza, acesta are obligatia sa instiinteze Inspectoratul Teritorial de Munca in 10 zile. Urmeaza o vizita a inspectorilor care verifica respectarea conditiilor de munca.

Pauze pentru alaptat

Angajatorii vor avea obligatia sa le ofere mamelor care alapteaza doua pauze pe zi, de cate o ora fiecare, sau sa le reduca programul cu doua ore, fara sa le diminueze salariul. Mai mult, daca nu sunt conditii decente, angajatorul va trebui sa asigure incaperi igienice pentru alaptat.

Concediu de risc maternal

Daca angajatorul, din motive justificate, nu poate sa indeplineasca obligatiile, femeile au dreptul la concediu de risc maternal. Beneficiaza de indemnizatie, suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat. Indemnizatia este egala cu media drepturilor salariale din cele 10 luni anterioare solicitarii, fara sa depaseasca 75% din salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Odihna la locul de munca

Pentru salariatele gravide sau care alapteaza si isi desfasoara activitatea numai in picioare sau in pozitia asezat, angajatorii trebuie sa modifice locul de munca. Sa le asigure perioade pentru asezare, respectiv, pentru miscare. Un alt beneficiu important este ca salariatele gravide nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte sau cu caracter insalubru ori penibil. Ele pot fi transferate pe tura de zi sau pe alt post, cu mentinerea salariului de baza brut. In caz contrar, isi pot lua concediu.

Amenzi

Ordonanta prevede amenzi usturatoare, de pana la 100 milioane de lei pentru cei care nu se conformeaza legii. Intra in vigoare in 2004. -Proiectul de ordonanta este pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Oamenii il pot citi si pot trimite prin e-mail observatiile pe care le au de facut. In perioada urmatoare, proiectul va fi dezbatut si la Consiliul Economic si Social, impreuna cu sindicatele si patronatele. Urmeaza sa mai sufere modificari, daca este cazul, si sa primeasca avizele de la celelalte ministere. Apoi va fi aprobat de guvern, pana la finele anului-, precizeaza Didi Rus, purtator de cuvant al MMSS.

Definitiile Ministerului Muncii frizeaza ridicolul

Chiar daca vine in sprijinul mamelor, proiectul de ordonanta impinge birocratia la niveluri aberante, prin multitudinea adeverintelor si instiintarilor scrise prin care o angajata dovedeste ca este intr-una dintre situatiile de mai sus.

In plus, pentru cine nu stie cum arata o salariata gravida sau o salariata care alapteaza, Ministerul Muncii a pregatit o serie de -definitii- pe cat de comice, pe atat de ridicole. Astfel, -salariata gravida este femeia care anunta, in scris, angajatorul asupra starii sale de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie care ii atesta aceasta stare-. Adica, in cazul in care este -doar- cu burta la gura si nu detine un document medical, sigur ca angajatorul nu va avea cum sa-si dea seama daca este gravida! Si noi care banuiam ca nu mai exista angajatori care sa mai creada ca pe copii ii aduce barza…

Dar cum arata o salariata care a nascut recent? Noroc cu MMSS, care vine cu clarificari pe care le-ar invidia doar elevii de gimnaziu… -Salariata care a nascut recent este femeia ce si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului, in scris, masuri de protectie, prevazute prin lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de sase luni de la data la care a nascut-, scrie negru pe alb in proiectul de ordonanta…

Considerand ca este singurul detinator al secretului, Ministerul Muncii continua cu dezvaluirile: -Salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul, in scris, cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens-.

Astfel, angajatorul va putea cunoaste in amanunt -graficul- zilnic de alaptare, cu pauzele si pregatirile ante- si post-alaptare, pe care va trebui sa le respecte. Si asa, vrand-nevrand, isi va aduce si el contributia la buna crestere a copilului…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.