Controversatul proiect Rosia Montana a murit inainte de a se naste. Poate ca asta a si fost ideea initiala, in spatele sau ascunzandu-se, potrivit unora, si alte scopuri, nu doar cel de a extrage aur. In fine, dupa ce s-au investit aproape 70 milioane de dolari, dupa cum spun reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), fara a exista nici cea mai mica certitudine asupra finalizarii proiectului, ieri premierul a anuntat destul de clar ca -riscurile sunt prea mari pentru zona respectiva si pentru mediu-. Cu alte cuvinte, aurul ramane in muntii nostri. In ceea ce-i priveste pe canadieni, ei se aleg cu zecile de case cumparate de la locanici si milioanele de dolari pierdute. La randul lor, localnicii au ramas cu miliardele de lei primite in schimbul caselor pe care si le-ar putea chiar rascumpara cu sume modice. Pe de alta parte, un mare castig este cel comun, pentru ca se pune astfel capat catastrofei ecologice si distrugerii unui important patrimoniu cultural, depozitat la Rosia Montana.
Adrian Nastase: -Acest lucru nu trebuie sa se mai intample!-
-Nu trebuie sa ne acordm automat statutul de colonie economica-, a spus, ieri, premierul Adrian Nastase, referindu-se la controversatul proiect de la Rosia Montana. Seful guvernului a adaugat ca proiectul -nu este o prioritate pentru noi, deoarece riscurile sunt prea mari pentru zona respectiva si pentru mediu-. Este prima pozitie publica a premierului pe marginea acestui subiect, care a fost intens dezbatut si mediatizat in ultimii ani. -Ne-am tot ferit sa spunem ce credem despre acest proiect. L-am trimis cand la Academia Romana, cand la Patriarhie, cand la parlament, cand ar trebui sa spunem foarte clar ca nu aceasta este o prioritate pentru noi-, a spus Nastase. El le-a trimis canadienilor de la Rosia Montana Gold Corporation ca nu sunt bineveniti: -Sigur, veneau intr-o vreme romanii si sapau in Romania sa scoata aurul. Acum, vor sa vina altii sa sape sa scoata aurul. Acest lucru nu trebuie sa se mai intample-.
RMGC: -No comment!-
Contactat telefonic, directorul adjunct al Rosia Montana Gold Corporation, Gabriel Dumitrascu, a primit vestea cu stupefactie. -Ce comentariu pot sa fac? In momentul de fata nu pot decat sa spun ca vom analiza cu exactitate contextul in care premierul a facut aceste afirmatii-, ne-a declarat Dumitrascu. Intrebat daca societatea sa are un plan de rezerva pentru situatia in care acest proiect va fi blocat, in contextul in care deja s-au facut investitii de milioane de dolari, Gabriel Dumitrascu ne-a declarat ca un astfel de plan nu exista, deoarece era vorba despre un proiect, si nu despre o afacere demarata. Cu toate acestea, nu putem decat sa ne intrebam pe ce s-au bazat initiatorii acestui proiect atunci cand au investit atatia bani fara a avea vreo garantie asupra finalizarii lui. Mai ales ca, asa cum sustine Gabriel Dumitrascu, suma investita pana acum -se apropie de 70 milioane de dolari…
Comisia parlamentara se va pronunta peste o saptamana
Pentru a da un raspuns protestelor venite din lumea intreaga, Parlamentul Romaniei a decis instituirea unei comisii parlamentare care sa ancheteze modul in care se desfasoara lucrarile arheologice si modul de stramutare a populatiei. Problema acestei comisii este ca atat in ceea ce-i priveste pe parlamentarii puterii, cat si pe cei din opozitie, cu totii au fost autori ai contractului de concesionare incheiat cu Gold Corporation. Nu este un secret faptul ca el a fost finalizat de catre guvernarea precedenta si a fost pus in practica de catre actuala guvernare. Rezolutia acestei comisii parlamentare va fi data peste o saptamana, adica pe 12 iunie, a.c. Dar poate ca aceasta rezolutie nu mai are nici o importanta in momentul de fata…