Premierul italian Silvio Berlusconi este pe punctul de a pune punct pentru moment problemelor cu justitia italiana intr-o maniera originala. Coalitia sa de centru-dreapta a reusit, fara mari eforturi, sa treaca prin Senat, Camera Superioara, un proiect de lege care reintroduce imunitatea juridica pentru persoanele aflate in fruntea institutiilor statului. Mult disputata lege trebuie sa treaca insa si de Camera Deputatilor, dar este de asteptat ca spre sfarsitul acestei sesiuni legea sa intre in vigoare, deoarece coalitia de dreapta detine o majoritate confortabila si in Camera Inferioara.
Reintrarea in vigoare a imunitatii juridice, la care s-a renuntat la inceputul anilor *90, o data cu campania antimafia, ar urma, daca legea va trece cu viteza dorita, sa-l scoata pe premierul italian din boxa acuzatilor intr-un moment-cheie pentru guvernul de la Roma, preluarea presedintiei UE la 1 iulie. Berlusconi este judecat pentru presupusa mituire a unor judecatori, la sfarsitul anilor *80, in scopul de a anula privatizarea unei companii pe care a preluat-o ulterior in proprietatea sa. El neaga inca orice fel de acuzatii si se declara victima magistratilor de stanga, pe care o acuza ca, aflandu-se atunci la putere, ar fi subevaluat valoarea companiei scoase la vanzare pentru a o oferi unui om de afaceri din sfera sa. Proiectul a fost initiat recent de Berlusconi, dupa inceperea procesului, avocatii sai nereusind scoaterea sa de sub acuzare. De imunitate ar urma sa beneficieze, in afara de seful guvernului italian, presedintele, sefii celor doua Camere ale parlamentului si seful instantei supreme, ea nefiind asadar extinsa la toti membrii parlamentului. Proiectul a trecut cu 146 de voturi pentru si 101 impotriva. Unul dintre ministrii Cabinetului a explicat ca legea este -absolut indispensabila- pentru ca politicienii sa nu cada victime unei justitii politizate, in timp ce reprezentantii stangii acuza faptul ca legea incalca principiul constitutional al egalitatii in fata legii.
Imunitatea in Europa
Spre deosebire de Italia sau, de ce nu, Romania, in Marea Britanie imunitatea parlamentara este limitata la votul si opiniile exprimate in parlament, dar la inceputul anilor *90 a fost introdusa posibilitatea ca membrii parlamentului sa poata fi adusi in fata justitiei pentru calomnie. Parlamentarii nu pot fi arestati sau cercetati, dar pot fi drastic sanctionati de catre Camera din care fac parte, acestea fiind practic sanctiunile maxime gandite pentru membrii Camerei Lorzilor sau a Comunelor. Regina se bucura de imunitate absoluta, in timp ce membrii guvernului raspund pentru orice fel de fapte din timpul mandatului. In Franta, Constitutia limiteaza imunitatea parlamentara la opinii si vot, dar ea nu reprezinta o bariera pentru trimiterea in boxa acuzatilor a membrilor parlamentului pentru fapte care nu au legatura cu executarea mandatului, inclusiv articole de presa. Membrii guvernului nu beneficiaza in schimb de nici un fel de imunitate juridica. In Germania este nevoie de avizul parlamentului in cazul arestarii sau pentru inceperea urmaririi penale a unui membru al sau, dar cancelarul si ceilalti membri ai guvernului pot fi cercetati penal ca orice alt functionar.