In fiecare an, o data cu inceperea verii, numarul cazurilor de toxiinfectii alimentare creste alarmant.
Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute, care apar sporadic sau sub forma de epidemii, in urma consumului de alimente puternic contaminate cu diverse bacterii sau toxinele produse de acestea.
Toxiinfectiile alimentare sunt produse de diverse microorganisme, care apar mai ales in sezonul cald, frecvent in aglomeratiile umane.
Aparitia acestei boli este favorizata de nivelul scazut de educatie pentru sanatate, igiena deficitara si carentele de salubritate. Acestea nu sunt insa singurele cauze ale bolii. Fiecare persoana trebuie sa fie extrem de atenta, in special in perioadele in care temperatura depaseste 30 de grade, la alimentele pe care le cumpara si, mai ales, la prepararea acestora.
Atentie la alimentele achizitionate!
Preparatele din carne, ouale si produsele lactate, cremele, maioneza si salatele sunt alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea bolii.
Alimentele care pot determina producerea toxiinfectiilor alimentare nu prezinta, in majoritatea situatiilor, semne de alterare, nu au modificari ale aspectului, ale mirosului si gustului, nu au semne de fermentatie. Receptivitatea este conditionata de ingerarea unei doze infectante de germeni sau toxina, suficienta pentru a declansa boala. Semnele de boala apar la un interval de doua-trei ore, pana la doua-trei zile, in functie de microbul care a determinat producerea toxiinfectiei alimentare. Febra, starea generala alterata, aparitia scaunelor diareice, durerile abdominale, dureri de cap si varsaturi sunt primele semne ale bolii.
Germenii care cauzeaza toxiinfectiile alimentare constituie cel mai important risc de multiplicare si imprastiere, mai ales atunci cand alimentele sunt manipulate in vederea pregatirii mancarii. De aceea, este extrem de importanta pastrarea in conditii corecte de temperatura si manipularea corecta a alimentelor. O prima conditie in pregatirea produselor este respectarea retetelor si a instructiunilor de pe eticheta cu privire la perioada necesara gatirii si temperaturile recomandate. Putini stiu ca dezghetarea se face in compartimentul cel mai de jos al frigiderului, si nu la temperatura camerei. Altfel, daca un produs congelat a inceput deja sa se dezghete, acesta nu trebuie sa fie recongelat.
Recomandari privind prepararea alimentelor
Carnea nu trebuie pregatita cu foarte mult timp inainte de a fi consumata. Este recomandata evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de doua-trei ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate.
Verificarea gradului de pregatire a produselor din carne se face in functie de culoare. Ele nu trebuie sa fie de culoare roz in interior, iar cand sunt taiate, sucurile care se scurg trebuie sa fie limpezi, fara sa contina sange. Dupa pregatire, produsele se pastreaza acoperite si aproape de punctul de fierbere (peste 63 de grade C) pana la momentul consumarii.
Alimentele pregatite la rece trebuie pastrate in frigider pana la momentul consumarii lor. Incalzirea produselor gatite se face pana aproape de punctul de fierbere. Produsele gatite nu trebuie reincalzite mai mult de o data, iar cele fierbinti trebuie racite inainte de introducerea in frigider sau congelator. Timpul optim de racire este o ora-doua. De asemenea, trebuie asigurata pastrarea alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de doua-trei ore de la preparare.
Spalati cu grija fructele!
Alimentele pentru sugari trebuie consumate imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate in frigider. Se va evita contactul dintre alimentele nepreparate si cele preparate. Medicii recomanda spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor in cazul in care acestea se vor consuma crude; pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor; asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact dintre alimentele destinate consumului si insecte sau animale. Fierberea este obligatorie in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabile ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor. Totodata, medicii recomanda evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada precum inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger.
Alergie sau intoxicatii?
Alergia alimentara reprezinta orice reactie adversa la un aliment sau ingredient al acestuia care implica sistemul imunitar al organismului. In principiu, orice aliment poate cauza o alergie alimentara. Cea mai mare parte a alergiilor este insa cauzata de oua, lapte, arahide, alune, alune de padure, soia, grau, peste si scoici. Oamenii de stiinta si expertii in siguranta produselor alimentare au realizat o ierarhizare a riscurilor potentiale pe care le prezinta alimentele. Fiecare dintre substantele pe care acestea le contin poate prezenta un risc mai mic sau mai mare, in functie de situatia specifica. Printre cele mai periculoase din acest punct de vedere se numara microorganismele (bacterii, mucegaiuri, paraziti, virusuri), ca si substantele contaminante din mediul inconjurator (provenite din reziduuri, poluare industriala etc.), pesticide si aditivi.
Sfaturi pentru consumatori
Consumatorii trebuie sa fie extrem de atenti si la magazinele de unde isi achizitioneaza produsele, de preferat nu de la vanzatori stradali neautorizati. De asemenea, produsele cumparate trebuie sa fie ambalate. Cititi cu atentie eticheta produsului si lista ingredientelor, data durabilitatii minimale, respectiv termenul de valabilitate inscriptionat pe eticheta.
Urmati intocmai indicatiile de pe ambalaj privitoare la conditiile de pastrare a produsului!