Departe de a fi un om politic cu vocație, rămånånd doar la statutul de veșnic asistent și executant al combinatorului Adi Năstase, palida reflecție a stångii romånești, liderul PSD Victor Ponta, a mai găsit un motiv pentru a-și arăta puerilitatea politică și angajarea în lupte sterile, fără nicio legătură cu viitorul Romåniei pentru care se bate cu pumnul în piept în fiecare zi. Pe noul urmaș al lui Ilici Iliescu și Adi Năstase l-a apucat „naționalismul feroce“, mai mult un zvåc adolescentin combinat cu populism deșanțat care să îi mai aducă două puncte de rating în urma „canibalizării“ unei mici părți din electoratul de dreapta. „Che Guevara“ Ponta s-a gåndit că nici moartea colegului său de partid nu ar fi un prilej neglijabil să își arate colții proaspăt ascuțiți de fierarii bătråni ai PSD-ului. Astfel, revoluționarul etern a țipat ieri ca din gură de șarpe că vrea să aducă în piața publică, pentru lapidare, întreaga conducere a TVR deoarece această instituție a denigrat memoria lui Adrian Păunescu și a spus că senatorii social-democrați vor solicita audierea președintelui societății publice de televiziune. Motivul aberant al acestei cereri este nemulțumirea lui Ponta pentru faptul că TVR nu a „tabloidizat“ știrea legată de moartea lui Păunescu și nu a „otevizat“ în zeci de ore de discuție și de reportaje exagerate acest eveniment tragic, după modelul Realității lui Vîntu sau Antenelor lui Felix. Mai mult, liderul de carton pesedist nu a auzit de pluritatea ideilor, rămånånd ancorat în aceeași mentalitate centralistă a predecesorilor săi roșii. Cel care a îndrăznit să nu fie de acord cu faptul că Adrian Păunescu a fost un poet și un naționalist fără cusur a fost publicistul Andrei Cornea care, invitat la TVR, a condamnat scrisorile și poeziile adulatoare pe care Păunescu i le trimitea lui Ceaușescu.
Trebuie precizat că aceste materiale au fost publicate în urmă cu cåțiva ani de către întreaga presă centrală, derobåndu-l pe Păunescu de haina de dizident pe care mai toată lumea i-o atribuise.
„Dacă moțiune nu e, nimic nu e“
Într-un mod pervers, Ponta s-a folosit de acest prilej pentru a scăpa ce îl roade de fapt, și anume frustrarea legată de nemediatizarea excesivă, așa cum a făcut Antena3 și Realitatea TV, a moțiunii de cenzură prin care „micul Titulescu“ ar dăråma actualul guvern. „Dacă la moțiunea de cenzură numai discursurile primului-ministru și celor de la putere au fost date, probabil că TVR nu consideră important și nici democratic să transmită poziția partidelor care nu sunt la putere, a PSD și a PNL, faptul că ieri (duminică – n.r.) TVR nu numai că nu a transmis momentul înmormåntării lui Adrian Păunescu, ci dimpotrivă, a aranjat în mod evident o emisiune de denigrare a memoriei acestuia, este un act de slugărnicie politică și un act antiromånesc, care din punctul nostru de vedere trebuie să nu treacă fără a fi sancționat“, a grăit pițigăiat Victor Ponta.
Andrei Cornea: „Era un poet mediocru“
Andrei Cornea, cel care a stårnit månia pesediștilor roșii prin poziția sa contrară corului de bocitoare naționale de la catafalcul lui Păunescu, a pus punctul pe „I“ în caracterizarea făcută bardului comunist la postul public de televiziune: „El era un poet mediocru, avea un geniu însă, un geniu histrionic, malefic, de manipulator de mase, el a instituit cultul conducătorului, a insuflat acestui cult o mistică și un delir naționalist care a prins, a devenit o mistică-surogat într-o țară în care totul era surogat. Pentru că erau niște adolescenți cărora el le insufla acest delir și rezultatul era că ei creșteau cu șovinismul, naționalismul și reducționismul mintal al omului nou…“. Cornea a mai spus că poetul a fost un privilegiat și după 1990, evocånd cariera sa politică în PSM și PSD.
„Pe vremea aia, să nu uităm, singurul om care mai vorbea la televiziune în afară de Ceaușescu era Păunescu. Mă revolt cånd aud că se spune că a fost și un patriot, iar în revista «Flacăra» promova tot felul de impostori care descopereau perpetuum mobile sau panacee… și Stalin făcea din cånd în cånd lucruri bune, îi considerăm, acum, pe toți eroi naționali?“. „În ce țară trăim, dacă s-a ajuns ca Păunescu să fie comparat cu Eminescu?“, s-a întrebat Cornea, retoric. „Pentru foarte multă lume, poezia sa simplă, elementară și sentimentală, cu tentă patriotică, a lui Adrian Păunescu, e singura poezie pe care o pot înțelege. Pe Nichita Stănescu sau pe Ileana Mălăncioiu nu îi înțeleg, dar pe Păunescu îl înțeleg. Era un foarte bun versificator, dar asta nu înseamnă că ești poet, și sunt mulți oameni care nu fac distincția asta“, a conchis eseistul.
Ponta dorea și zi de doliu național
Pe långă transmiterea funerariilor lui Păunescu de către TVR, Ponta ar fi dorit ca Guvernul să declare o zi de doliu național în memoria lui Păunescu. „Am regretat și regretăm că Guvernul nu a fost de acord să declare o zi de doliu național în memoria lui Adrian Păunescu“, a afirmat, ieri, liderul social-democrat, Victor Ponta. În opinia sa, probabil odele închinate Marelui Conducător reprezentau argumentul suprem pentru ca Guvernul să declare zi de doliu național. Ce sacrificiu a făcut Păunescu pentru țară ca să merite asemenea onoruri? Oricum, pentru mulți romåni, depunerea trupului său la Ateneul Romån a fost sinonimă cu o blasfemie:
„Eu aș vrea în primul rånd să spun că mi s-a părut rușinos nu numai ce au făcut televiziunile, dar și ceea ce se poate numi funeralii quasi-naționale, expunerea trupului la Ateneul Romån. Acest om, totuși, apare în Raportul Tismăneanu, raportul de condamnare a comunismului, printre cei care au susținut cel mai insistent regimul Ceaușescu, declarat criminal și ilegitim. Ei, cum e posibil, un om care apare acolo, în raportul asumat de președintele statului, să fie expus la Ateneu?“, a afirmat Andrei Cornea, în timpul emisiunii de la TVR.
Președintele Comisiei pentru cultură:
Nu trebuie să ne băgăm în conținutul știrilor
„Dacă va exista o astfel de solicitare (n.r. din partea aleșilor PSD de a chema la comisia de cultură a Camerei Deputaților conducerea TVR-ului pentru audieri în cazul denigrării memoriei poetului Adrian Păunescu) îi vom invita la comisie pentru că așa este procedura. Oamenii politici trebuie să se exprime mai puțin în legătură cu conținutul știrilor“.