La Braila, care se pregateste sa redevina in iulie capitala liricii romanesti, a avut loc zilele acestea intalnirea sopranei Mariana Nicolesco, presedinta de onoare a Concursului International de Canto Hariclea Darclee, cu primarul municipiului, Anton Lungu, cu unii dintre colaboratorii Fundatiei Darclee si ai primariei, ca si ai tuturor autoritatilor locale, care au asigurat organizarea desavarsita a editiilor de pana acum. Editia 2003 a prestigioasei manifestari, asezata sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, starneste ca intotdeauna interesul tinerilor artisti romani si din multe alte tari, care in perioada 14-23 iulie se vor prezenta in fata unui juriu international de cel mai inalt prestigiu, prezidat de marele bariton Nicolae Herlea. In prima etapa, 15-18 iulie, concurentii vor prezenta la propria alegere doua dintre cele cinci arii cu care au dorit sa se inscrie in concurs. In etapa a doua, 19-20 iulie, si in cea de-a treia (21-22 iulie), care are loc in prezenta publicului, ei vor interpreta doua dintre ariile cu care s-au inscris in competitie, desemnate de data aceasta de catre juriu. In fine, la 23 iulie are loc jurizarea finala.
Ultimele zile ale acestei sarbatori a muzicii lirice sunt dedicate unor evenimente exceptionale. Astfel, in afara de Gala Laureatilor (duminica, 27 iulie), va fi prezentata capodopera La Boheme de Puccini (sambata, 26 iulie), prietenul apropiat al Haricleei Darclee, in interpretarea laureatilor editiilor anterioare ale competitiei, un Concert de Coruri celebre din opere (vineri, 25 iulie) pe Esplanada Dunarii, la care vor putea asista peste 10.000 de iubitori ai muzicii, precum si un Concert de Arii din operele cantate in premiera mondiala de Hariclea Darclee (joi, 24 iulie), prezentat de cercetatorul olandez Rene Seghers, care pregateste un volum fundamental dedicat celebrei soprane. Vor fi interpretate pagini din Tosca de Puccini (premiera absoluta: Teatro Costanzi, Roma, 1900), La Wally de Catalani (Teatro alla Scala, Milano, 1892), Iris de Mascagni (Teatro Costanzi, Roma, 1898), opere care se canta si azi in lumea intreaga, precum si arii din opere rareori sau deloc interpretate in prezent, printre care Condor de Gomes (Teatro alla Scala, Milano, 1891, al carei titlu devenea mai tarziu Odalea), I Rantzau de Mascagni (Teatro la Pergola, Florenta, 1898) sau II Voto de Vallini (Teatro Costanzi, Roma, 1894), Ero e Leandro de Mancinelli (prima versiune scenica: Teatrul Regal din Madrid, 1897), ori Enoch Arden de Catargi prezentata la Teatrul National din Bucuresti in 1906.
Marele Premiu al Concursului International de Canto Hariclea Darclee este in valoare de 15.000 de dolari, Premiul I, de 10.000 de dolari, Premiul II, de 7.000 de dolari, Premiul III, de 5.000 de dolari. Pe langa acestea, vor fi acordate premii speciale si mentiuni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane