Home În Lume O asistentă din SUA, suspectă de infestare cu Ebola, dă autorităţile în...

O asistentă din SUA, suspectă de infestare cu Ebola, dă autorităţile în judecată pentru că au plasat-o în carantină

DISTRIBUIŢI

Asistenta a fost plasată forţat în carantină atunci când a aterizat în New Jersey, la întoarcerea din Sierra Leone, a anunţat că va acţiona în instanţă autorităţile americane pentru că i-au încălcat drepturile fundamentale ale omului. Femeia lucrase direct cu victime Ebola în Africa de Vest.

Kaci Hickox, o asistentă din New Jersey, şi-a angajat deja unul dintre cei mai buni avocaţi din domeniul drepturilor civile şi intenţionează să ceară despăgubiri autorităţilor americane pentru carantina forţată la care a fost supusă. Femeia susţine că tratamentul care i-a fost aplicat este „inuman”. 

 

„A plasa pe toată lumea în carantină, doar în caz că – pentru că nu poţi prezice cine face Ebola şi cine nu -, a mă pune să stau 21 de zile, să nu fiu alături de familia mea, să mă supui unui asemenea stres emoţional şi psihologic, este complet inacceptabil”, spune asistenta. 

 

Trei dintre cele cinci state americane în care aterizează zboruri din Africa de Vest – New York, New Jersey şi Illinois – au decis la sfârşitul săptămânii trecute să plaseze forţat în carantină toţi călătorii cu grad ridicat de risc, adică persoane care au intrat în contact direct cu pacienţi infestaţi cu virusul Ebola. Măsura a fost aplicată din ordinul guvernatorilor, în ciuda recomandărilor făcute de preşedintele Barack Obama, şi a venit în contextul în care, după două cazuri de contaminare cu virusul pe pământ american – ambele în Texas, patru persoane au fost plasate în carantină după ce un medic întors din Guinea în New York a fost diagnosticat cu febră hemoragică Ebola. 

 

În primul rând, Hickox spune că este nemulţumită de răspunsul autorităţilor americane pentru sprijinirea statelor vest-africane unde epidemia Ebola a făcut până acum peste 5.000 de victime din mai bine de 10.000 de cazuri de infestare. Până acum, asistenta nu a prezentat simptome specifice febrei hemoragice, însă virusul are o perioadă de incubaţie de 21 de zile. În cazul medicului din New York, simptomele au apărut abia la 10 zile de la contaminare, timp în care acesta a avut contact direct cu alte patru persoane – toate plasate ulterior în carantină. 

 

În foarte multe dintre cazurile noi înregistrate în fiecare săptămână, contaminarea are loc în spitalele şi centrele unde sunt trataţi pacienţii cu Ebola. Faptul că sistemele sanitare din Sierra Leone, Guinea şi Liberia – ţările cel mai afectate de epidemie – sunt suprasolicitate şi incapabile să gestioneze o asemenea criză umanitară nu uimeşte pe nimeni. Însă eşecul autorităţilor americane de a menţine carantina atunci când au tratat persoane cu Ebola a stârnit panică în rândul societăţii. Câţiva membri ai Congresului, printre care şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, cer suspendarea vizelor pentru cetăţenii acestor trei ţări vest-africane.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.