Home Educație Din nou despre SEI – Ce este adevarat și ce este intoxicare

Din nou despre SEI – Ce este adevarat și ce este intoxicare

DISTRIBUIŢI

Istoria Sistemului Educațional Informatizat (SEI) este una agitată, ca de altfel orice proiect de o asemenea anvergură încheiat între firme private și stat. Din 2005 și până acum s-au vehiculat o mulțime de informații, una mai contradictorie decât alta. Pentru că am dorit să aflăm ce s-a întâmplat de fapt cu acest proiect atât de contestat, am apelat la cel care a fost în miezul evenimentelor: Florin Ilia, noul președinte al Siveco.
Din surse DNA am aflat că proiectul SEI a avut multe hibe, demonstrate într-un raport de audit. Ce spune acest raport?
Florin Ilia: Să dăm puțin timpul înapoi…Prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării (MEC) din 21 martie 2005, a fost constituită o comisie pentru a analiza documentele aferente Proiectului SEI, contractele încheiate de MEC cu consorțiul din care făceam și noi parte şi pentru a analiza preţul pieţei pentru produsele contractate.
În raportul elaborat de comisie se afirma că preţurile de achiziţie ale echipamentelor sunt mai mari cu cel puţin 50% decât cele existente pe piaţă pentru produse similare, că au fost achiziționate calculatoare ”brand name”, dar că au fost asamblate în România șamd.
În realitate, a  fost un simulacru de analiză pentru că ar fi fost o performanță cu totul supraomenească chiar și să parcurgi în 5 zile – nu să evaluezi –  zeci de bibliorafturi doldora de documente. 4 ani de proiect au fost analizați în 5 zile. Un record rămas în anonimat dacă ne gândim că membrii comisiei au citit în medie într-un minut 13 pagini. Lucrurile neobișnuite nu se rezumă la acest fapt. Cum unul din membrii comisiei era sponsorizat la acea vreme de o firmă concurentă care ne reclamase până atunci pe la toate instituțiile posibile, obiectivitatea și imparțialitatea analizei devin extrem de relative.
Așa vă explicați efectele mediatice de la momentul respectiv?
Florin Ilia: Încercăm să înțelegem acum lucruri întâmplate cu 9 ani în urmă, dar trebuie să ținem seama de circumstanțele de atunci. Am fost invitați la MEC să ni se citească raportul pe 6 aprilie 2005. Nu am primit niciodată un exemplar al documentului. Pe baza a ceea ce ni s-a comunicat,  am transmis punctul nostru de vedere ministerului. Acum ne pare rău că nu am facut concomitent și o conferință de presă, că nu am luat poziție în public.
Raportul este tendențios, profund incorect, subiectiv și superficial. De altfel, numai în 2005, proiectul SEI a mai beneficiat de atenția a 11 echipe de control. Este probabil cel mai verificat program educațional din istorie… Direcția de audit intern a MEC, Comisii speciale, Curtea de Conturi, Comisia Parlamentară de IT și numeroase alte instituții ale statului au auditat acest proiect și nu au găsit acele prețuri umflate. Furnizorii care fac parte din consorțiu, firme multinaționale – HP, IBM – au garantat că respectă prețul pieței. Faptul că raportul a fost nefundamentat și incorect a fost dovedit de însăși reluarea contractului în mai 2005, în aceleași condiții, la aceeași valoare totală, de către aceeași conducere a MEC care girase raportul comisiei de audit.
E adevărat că ați dat lecții mai scumpe decât prețul pieței și că le-ați luat de la copii?
Florin Ilia: Asta este o mare nedreptate care a rămas suspendată în spațiul public și este periodic reactivată. Evident că nu este adevărat. Am furnizat licențe educaționale cu cel putin 72% mai mici decât prețul de raft al licențelor pentru produse similare, și multe din ele au fost chiar gratuite. În concursurile informatice organizate timp de 5 ani am premiat 10 lecții făcute de echipe de elevi și profesorii lor îndrumători. Acestea au fost incluse între cele furnizate cu titlu gratuit. Trebuie să fac și o precizare importantă: în SEI au fost date drepturi de utilizare a lecțiilor pe perioadă nelimitată, pentru întregul sistemul de învăţământ, indiferent de numărul calculatoarelor pe care se utilizează.
Care este implicarea dvs în livrarea imprimantelor de 1500 Euro?
Florin Ilia: Absolut niciuna. Noi nu am fost niciodată intermediar în livrarea de hardware, nu am cumpărat şi nici nu am vândut echipamente către MEC. Imprimantele din laboratoarele informatizate au avut caracteristicile cerute de minister, cu prețuri aliniate la cele ale pieței de la momentul respectiv, adică undeva între 625-699 USD. Ele au fost livrate nu de SIVECO, ci de Compaq, HP, IBM, în baza contractelor de cesiune semnate direct cu MEC, la preţ de producător, fără niciun adaos comercial din partea noastră.
Au fost acuzații legate de prețul laboratoarelor informatizate. Cum le comentați?
Florin Ilia: Am același răspuns: nicio legătură cu realitatea. Prețurile laboratoarelor integrate furnizate de HP și IBM în SEI 4 au fost cu 25% mai ieftine decât prețurile din piață din anul 2005, asta în condițiile în care vorbim de echipamente produse de cei mai prestigioși producători din lume.
MEC a anunțat  că acest contract a fost dramatic renegociat și că a obținut avantaje substanțiale.
Florin Ilia: Este tot o legendă care fiind atât de des vehiculată are pretenție de adevăr. „Renegocierea” a fost o modalitate de a închide în spațiul public, fără ca cineva să-și recunoască greșeala, discuția care se deschisese prin afirmațiile fără fundament despre prețurile așa-zis umflate. În realitate, a rămas aceeași valoare totală a contractului, aceeași valoare pe fiecare element. S-a schimbat structura contractului în sensul renunțării la anumite produse și servicii în favoarea achiziționării de mai multe calculatoare și lecții.
Ați depus recent o plângere împotriva Ministerului Educației Naționale (MEN). Ce așteptări aveți de la acest demers în justiție?
Florin Ilia: Plângerea nu este împotriva MEN. Am declanșat (mai bine mai târziu decât niciodată) o acțiune în contencios administrativ prin care cerem anularea raportului de audit despre care v-am vorbit, și asta pentru că datele conținute în acel document sunt la originea multor atacuri îndreptate împotriva imaginii firmei chiar și acum.
La ce sumă se ridică daunele pe care le solicitați în plângere?
Florin Ilia: Nu am cerut bani. Am cerut anularea Raportului întocmit de Comisia de analiză a prețului pieței pentru produsele contractate cu firma noastră și publicarea actului de revocare, pe cheltuiala Ministerului Educației și Cercetarii, într-un ziar de circulație națională. Considerăm că publicarea actului de revocare este una dintre cele mai potrivite metode de reparare, chiar dacă parțială, a prejudiciilor morale cauzate SIVECO prin actele atacate și prin publicarea raportului comisiei în presă. În acest mod, partenerii SIVECO vor obține o confirmare oficială a caracterului nelegal și injust al informațiilor din presă și din mediul online, izvorâte din Ordine și din Raportul comisiei și în care se pretindea existența unor nereguli în cadrul Programului SEI.
Este foarte dificil pentru noi să fim nevoiți să răspundem mereu și mereu unor acuze absurde bazate pe un document cu aparență oficială, dar care este de fapt profund incorect. Proiectul SEI a fost premiat de numeroase ori și a devenit exemplu de bună practică internațională. Sigur, niciun proiect din lume nu e perfect, dar e o cale lungă de la afirmația că SEI a fost cu 50% peste prețul pieței la realitatea că a fost cu 25% sub acesta, și la recunoașterea internațională fără precedent pentru vreun proiect educațional românesc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.