Traficul cu tigari a luat o amploare deosebita, la nivelul intregii frontiere fiind descoperite, in mai putin de cinci luni, 1.588.904 pachete cu tigari de diferite marci, cu o valoare in vama de aproximativ 27,5 miliarde de lei. Politistii spun ca, din punct de vedere al incercarilor de introducere a tigarilor in Romania, cele mai active sunt frontierele de est, vest si sud-vest. La frontiera de est sunt predominante tigarile din R. Moldova (tigari de calitate inferioara), cel mai -incercat- punct de trecere fiind PCTF Nicolina (specific feroviar), unde au fost depistate baxuri intregi cu tigari atat la vagonul restaurant (tigarile introduse ilegal avand ca -destinatie- pietele din Bacau, Focsani si Bucuresti – Crangasi, Rahova, Obor, centrele comerciale din zona Basarabi-Giulesti), cat si ascunse in podul vagoanelor de clasa ori asupra unor calatori – cetateni din R. Moldova.
Un alt aspect specific frontierei de est este faptul ca majoritatea celor care se ocupa cu traficul cu tigari – persoane fizice – introduc in Romania, de mai multe ori, cantitati mici – incadrate in plafonul vamal, le depoziteaza la anumite persoane din Romania si, ulterior (dupa ce se aduna o cantitate suficienta) le transporta catre cei care se ocupa cu comercializarea ilegala.
La frontiera de vest si sud-vest sunt descoperite, in general, tigari de calitate medie si superioara, majoritatea retinerilor fiind inregistrate la PCTF Nadlac, Bors si Stamora Moravita (unde de obicei tigarile sunt achizitionate din magazinele duty-free si transportate atat in interiorul tarii, cat si in tarile vecine. Un astfel de caz s-a inregistrat la PCTF Stamora Moravita. Cu ocazia unui control efectuat in zona magazinelor duty-free din incinta punctului, politistii de frontiera, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit, asupra a opt persoane, 6.320 pachete cu tigari de diferite marci, ce urmau a fi introduse ilegal in tara in vederea comercializarii la -negru-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane