Organizat de Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania, Ad*Or 2003 se va desfasura, de astazi pana sambata, la Teatrul National si la Palatul Parlamentului – Sala Unirii. S-au inscris in festival cele 29 de agentii membre ale UAPR, cu lucrari realizate in tara in perioada 27 aprilie 2002 – 16 mai 2003, acoperind toate formele de expresie publicitara.
Timp de patru zile, festivalul va gazdui seminarii sustinute de personalitati marcante ale industriei publicitatii din Romania, membri ai juriului si reprezentanti ai industriilor conexe: firme de research, media, clienti. Seminariile, organizate in sala -Liviu Rebreanu- a Teatrului National, debuteaza astazi, la ora 15.00, cu o discutie pe tema Marketingul direct – arma secreta a publicitatii, sustinuta de Bruno Medicina, consultant Strategii de Comunicare, Rentrop&Straton, Bogdan Nicolae – Open Public Services si Mihai Petroff – Mailers. In continuare, Serban Alexandrescu – director de creatie – Headvertising va vorbi despre Headlines vs deadlines, seara incheindu-se cu prelegerea SCORE a unuia dintre membrii juriului, Edmund Petri. Dintre subiectele dezbatute mai amintim: Adolescenta – o varsta cu sau fara modele? (Oana Rengle – Qualitative Manager – Mercury Research), Mecanica brandului (Aneta Bogdan – Managing Partner – Brandient), Do Award-Winning Commercials Sels? (Basil Mina – membru al juriului), Cannes Prediction (Bogdan Naumovici – director de creatie la Leo Burnett&Target), Selling God (Martin Casson – membru al juriului), Lovemarks (Ed Jones – membru al juriului).
Cei interesati de publicitate vor avea ocazia sa viziteze expozitia de la Teatrul National, cu cele mai bune lucrari din publicitatea romaneasca, participante la cele opt sectiuni ale festivalului, desfasurata in interiorul conceptului creativ al intregului festival: Obsedat de publicitate. Daca in 2001 au participat la Ad*Or doar 15 agentii, anul acesta numarul lor ajunge la 23. Expozitia se dovedeste a fi mai mult decat un barometru al pietei de creatie publicitara, numarul lucrarilor expuse depasind 400.
Surprizele apar inca de la intrare. In holul TNB fiecare vizitator va primi un newsletter personalizat (avand fotografia persoanei respective pe prima pagina), newsletter care contine cele mai proaspete stiri din festival.
Parterul, un spatiu relaxant, este destinat vizionarii spoturilor TV. Fotoliile, cu un design inspirat parca dintr-un cabinet de psiholog, te invita la introspectie, fiecare vizitator devenind pentru o clipa personaj in spotul publicitar Ad*Or. Etajul I gazduieste expozitia de print, organizata sub forma unui incitant labirint care te provoaca la o experienta speciala. Cei obsedati de publicitate, pentru a reusi sa strabata labirintul de la un capat la altul, vor trebui sa il rezolve si sa vizioneze astfel toate lucrarile intrate in competitie. Holurile Teatrului National vor fi transformate pentru patru zile intr-un adevarat univers al publicitatii romanesti.
In ultima seara a festivalului va avea loc, la Palatul Parlamentului, in fata a peste 1.000 de spectatori, Gala de Premiere. Cele mai apreciate lucrari, cele mai creative agentii ale anului vor fi recompensate in cadrul unui spectacol de lumina si culoare.
Radu Florescu, Managing Director Saatchi&Saatchi Romania, remarca, referindu-se la acest festival: -Ad*Or a implinit deja trei ani. Cine ar fi crezut ? (…) Se pare ca Romania iese din umbra, iar din punct de vedere economic, in ciuda imaginii globale, ne miscam inainte! (…) Ma bucur ca Ad*Or poate deveni un <Circus Maximus> pentru noi, prin intermediul caruia creativitatea va fi judecata de un grup international care reprezinta nu numai Romania, dar si comunitatea europeana-.
Incepand din acest an, organizatorii lanseaza si replica virtuala a festivalului, la adresa www.ador.ro. Interfata website-ului, realizata intr-o maniera vizuala neconventionala, incearca sa redea atmosfera unui -altar- al internautului obsedat, in care fetish-ul nu este lantul sau fotografia cu vedete nude, ci un computer inconjurat de elemente care provin din lumea publicitatii, a comunicarii, a instrumentelor de marketing. Prezenta electronica a festivalului are si o componenta informationala, referitoare la who*s who in publicitatea romaneasca. Informatiile descriu istoria Ad*Or (rezumate ale editiilor anterioare cu lucrari, nominalizari si castigatori) si toate evenimentele editiei din anul acesta.