Pictura abstracta
Incepand de maine, Muzeul National de Arta al Romaniei gazduieste expozitia artistului spaniol Manuel Salinas, organizata sub inaltul patronaj al Casei Regale Spaniole. 50 de lucrari din ultimii 20 de ani permit o privire de ansamblu asupra creatiei unui artist interesat de abstractionismul cromatic. Autodidact, artistul deschide prima expozitie in 1962, propunand peisaje si portrete schematizate. Dupa trei ani, urmeaza perioada -gradinilor-, realizate intr-o maniera stilizata, urmarind esentializarea formelor. Din anul 1970, dupa calatorii la Paris si Barcelona, Salinas opteaza pentru pictura abstracta, acordand prioritate valentelor expresive ale suprafetei de culoare.
Sergiu Comissiona – 75 (foto)
Maine seara, la ora 19.00, la Sala Palatului, Filarmonica -George Enescu- va invita la un concert aniversar. Sub bagheta dirijorului Sergiu Comissiona, care implineste 75 de ani, va fi prezentata Uvertura Lenora nr. 3, Marea liniste si calatorie fericita si Simfonia nr. 9 de Beethoven. Solisti Mariana Colpos, Marius Vlad Budoiu, Geanina Munteanu, Gheorghe Rosu. Dirijorul corului, Iosif Ion Prunner.
Seara aniversara
Muzeul National Cotroceni organizeaza astazi, la ora 18.00, o seara muzeala dedicata sarbatoririi varstei de 80 de ani a muzicologului Viorel Cosma, care va fi omagiat de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, muzicologul Vasile Donose si compozitorul, muzicologul si scriitorul Doru Popovici. Cea de-a doua parte a serii va consta intr-un recital de vioara sustinut de Gabriel Croitoru si Simina Ioana Croitoru, acompaniati la pian de Viorica Boerescu.
Recital la Palatul Sutu
Astazi, la ora 18.30, la Muzeul Municipiului Bucuresti, clarinetistul Laurentiu Oprea va sustine un recital alaturi de pianista Verona Maier. Programul cuprinde Introducere si teme cu variatiuni de Rossini, Sonatina de Bohuslav Martinu, Suita pentru clarinet si orchestra de Darius Milhaud si Sonata pentru clarinet solo de Tiberiu Olah.
Calatorie in lumea lui Gershwin
Este titlul spectacolului care va avea loc miercuri, 11 iunie, ora 18.00, la Studioul de Opera al Universitatii Nationale de Muzica din Stirbei Voda nr. 33. Cu aceasta ocazie, studentii de la sectia canto, clasa prof. dr. Silvia Voinea, vor interpreta atat piese muzicale compuse pentru teatru si film, cat si selectiuni din bine cunoscuta opera Porgy si Bess. Tinerii interpreti vor fi acompaniati la pian de Krimhilda Cristescu. Regia spectacolului si stabilirea repertoriului muzical se datoreaza profesorului Vincent Liotta, de la Indiana University, prezent in Romania intr-un program de schimburi culturale Fulbright, la Academia de Muzica -Gheorghe Dima- din Cluj. Eforturile depuse de studentii Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, pentru a deprinde tehnicile de interpretare specifice unui astfel de gen muzical, constituie doar o parte dintr-un proiect care incearca sa demonstreze ca, prin arta, reusim sa depasim barierele lingvistice si culturale.
Ioan Petru Culianu
Editura Polirom lanseaza, astazi, la ora 18.00, la Grupul pentru Dialog Social, in colectia -Biblioteca Ioan Petru Culianu-, volumul Ioan Petru Culianu. Omul si opera, o culegere de studii alcatuita de Sorin Antohi. Vor prezenta: Gabriela Adamesteanu, Sorin Antohi, Andrei Oisteanu, Horia Roman Patapievici, Dan Petrescu. Volumul isi propune sa refaca traseul intelectual al lui Ioan Petru Culianu, sa incerce sa explice relatiile sale cu Romania, modul in care s-a implicat in protestul anticomunist si in conturarea unei cai democratice dupa 1989. De asemenea, unele texte prezinta ipotezele si incearca sa caute motivele asasinarii lui Culianu. Volumul, in opinia coordonatorului, Sorin Antohi, este -o cale de acces catre personalitatea si opera lui Ioan Petru Culianu, este conceput pentru un public larg. Cu acest volum, discutia romaneasca a vietii si lucrarilor lui Ioan Petru Culianu intra in etapa sa matura-. Cu prilejul lansarii va fi prezentat si volumul Jocurile mintii. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie, cu texte din ultima parte a vietii. Opera sa, in ultimii ani de viata, in opinia lui Horia Roman Patapievici, are -un caracter straniu si ultimativ, tonul ei este somatia descoperirii unui nou temei al unitatii lumii. Totul la ultimul Culianu devenise urgent si trepidant-.