Liderii sindicali de la uzina bucuresteana de tevi Republica au recunoscut ieri, la insistentele presei, ca au fost manipulati de actualii patroni ai uzinei, reprezentantii concernului rus condus de firma Moody, pentru care nu au fost decat niste marionete.
Mai mult, sindicalistii au recunoscut ca si acum tot cei de la Moody fac tot posibilul pentru a-i scoate in strada. -Scotandu-ne pe noi la inaintare, rusii doresc sa obtina de la statul roman transformarea in actiuni a datoriilor uzinei catre Electrica si Distrigaz, precum si un imprumut de doua milioane de euro, cu garantii guvernamentale-, a spus liderul Sindicatului Atlas din intreprindere, Iosif Boit.
Cu cateva luni in urma insa, nu Boit era cel care facea cel mai intens lobby pentru privatizarea cu Moody, ci liderul Sindicatului Nicolae Malaxa, Constantin Dobre, impreuna cu presedintele Federatiei U Metal, Dorel Racolta. La acea vreme, cei doi chiar au convocat o conferinta de presa in care au -demascat- privatizarea dubioasa, spuneau ei, care s-ar fi incercat cu celalalt pretendent, off-shore-ul James Cadogan.
Acum, sindicalistii cer rezilierea contractului de privatizare cu Moody, anuntul fiind facut ieri, 11 iunie, la 55 de ani de la nationalizarea principalelor mijloace de productie (si a uzinei Republica, implicit), infaptuita in primii ani ai dictaturii comuniste postbelice. Liderii sindicali au aratat ca, prin trimiterea in somaj timp de trei luni a tuturor salariatilor uzinei Republica, patronul intentioneaza, de fapt, sa obtina facilitati de la stat. Si asta pentru ca, dupa trei luni, ar fi angajat someri (actualii muncitori), lucru sustinut financiar de stat.
La Republica, de-a lungul anilor, situatia juridica a patrimoniului a devenit din ce in ce mai greu de deslusit. Pana in 1998, finantarea productiei a fost asigurata de James Cadogan, colaborare de pe urma careia Republica nu s-a ales decat cu doua gajuri – unul de 1,2 milioane de dolari pentru un contract onorat intre timp si altul de 4,5 milioane de dolari pentru o presupusa finantare. In consecinta, off-shore-ul a devenit proprietar pe utilajele de la Republica SA. Din 2000, uzina a inceput o colaborare cu Moody, care i-a platit creditele, materia prima si salariile, drept pentru care a intrat in proprietatea terenurilor si a halelor de productie.
De aceea, mai multi potentiali investitori s-au speriat pur si simplu si nu au mai vrut sa liciteze pentru Republica, chiar daca aceasta este singura producatoare de prajini de foraj petrolier din Europa de Est. -Liviu Luca (presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom) s-a luat cu mainile de cap dupa ce a vazut situatia de aici-, a spus Racolta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane