– Surse din cadrul Ministerului Finantelor Publice ne-au declarat ca -negociatorii- ministrului Tanasescu insista pe ideea ca varianta de majorare a accizelor, care va intra in vigoare de la 1 iulie 2003, sa fie finalizata in forma 4,47 de euro/1.000 de tigarete plus 32% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, fata de 2,42 de euro si 33%, cat este in prezent, varianta care dezavantajeaza flagrant sortimentele de tigarete populare – Ca urmare a aspectelor sesizate de -Curentul-, multi dintre producatorii autohtoni de tigarete ne-au reclamat modul discriminatoriu in care intelege Ministerul Finantelor Publice sa trateze accizarea tigaretelor romanesti de tip popular, comparativ cu cele produse de marile concerne internationale care produc in Romania – Ei solicita majorarea accizelor procentuale, in defavoarea celor fixe, motivand ca acestea vor permite consumatorului cu venituri mici sa participe la plata accizelor proportional cu valoarea produselor accizate pe care si le permite, nu potrivit doctrinei fanariote practicate acum – luam mai mult de la saraci, ca sunt mai usor -de supus-. Altfel, s-ar putea spune ca ar fi fost mai -rentabil- ca si impozitarea salariilor sa fie constanta, indiferent de venituri – Mai nou, dupa ce gestionarii bugetului i-au aburit pe producatori cu includerea valorii timbrului si a fondurilor speciale (mediu, sanatate) in cadrul accizelor, acum s-au -scuturat- de idee, cresterea cu trei euro/1.000 de tigarete a accizelor medii totale urmand a deveni -neta-
Urmare a celor relatate de -Curentul-, multi dintre producatorii autohtoni de tigarete ne-au reclamat modul discriminatoriu in care intelege Ministerul Finantelor Publice sa trateze accizarea tigaretelor romanesti de tip popular comparativ cu cele produse de marile concerne internationale care produc in Romania. Dupa cum am mai aratat, ministerul condus de Mihai Tanasescu se afla pe ultima suta de metri pana la a inainta propunerile de modificare a accizarii tigaretelor in conformitate cu aspectele prevazute in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.
Negociatorii ministrului Tanasescu continua sa pedaleze, dupa cum ne-au marturisit surse din cadrul ministerului, pe ideea ca varianta de majorare a accizelor sa fie finalizata in forma 4,47 euro/1.000 de tigarete plus 32% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, varianta care dezavantajeaza flagrant sortimentele de tigarete populare. Mai nou, dupa ce gestionarii bugetului i-au aburit pe producatori cu includerea valorii timbrului si a fondurilor speciale (mediu, sanatate) in cadrul accizelor, acum s-au -scuturat- de idee, cresterea cu 3 euro/1.000 de tigarete a accizelor medii totale urmand a deveni efectiva.
Tutunul e taxat discriminatoriu
Incepand din 1999, problema modului de accizare a tigaretelor s-a pus de fiecare data in acelasi mod, dat fiind caracterul dual al accizelor (o cota fixa calculata in euro/1.000 de tigarete si una ad-valorem, exprimata procentual fata de pretul maxim de vanzare la taraba. Dupa cum se poate sesiza cu usurinta, partea fixa a acizelor este aceeasi pentru toti, adica statul ia prin aceasta acelasi bir si de la Kent, si de la Carpati – (1.840 lei/pachet). Cea de-a doua componenta a accizelor, cea variabila, este in prezent de 33% din pretul maxim cu amanuntul (4.620 lei la Carpati, 10.560 lei la Marlboro).
In multe dintre tarile Uniunii Europene, accizele la tigarete au ramas exprimate procentual sau preponderent procentual, chiar si 57% din pretul de vanzare cu amanuntul, controlat de altfel de fisc, deosebit de strict, prin tot felul de parghii economice si/sau sociale. In Romania, situatia este viceversa, chiar daca faptul nu este recunoscut de finantisti, carora le este mult mai comod sa se bazeze in primul rand pe o suma sigura, cum este cea reprezentand accizele fixe. Pana si in ziua de astazi pe cei de la -venituri la buget- ii taie transpiratia la amintirea scaderii veniturilor din accize cand multinationalele au -prabusit- preturile la tigarete! Astfel incat este fara indoiala mai comod sa te bazezi pe venituri sigure. Iar 4,47 euro/1.000 de tigarete inseamna 3.400 de lei venit sigur pe orisice pachet de tigari produs si vandut legal in Romania. Ramane de remarcat insa ca cei 3.400 de lei ar fi luati in egala masura si de la -Marasesti-, si de la -More-, si de la sarac, si de la cel care isi permite sa -arda- 60.000 de lei pentru 20 de -fumuri-.
Cota fixa va diminua baza de impozitare
Invers, o majorare a accizelor prin cresterea cotei procentuale prezinta cu totul alte perspective, dupa cum sustin producatorii autohtoni, condamnati, inconstient, de Ministerul Finantelor la pierderi uriase. Acestia sustin ca prin majorarea cotei procentuale, in defavoarea accizelor fixe, bugetul de stat va incasa venituri proportional cu cifra de afaceri realizata din vanzarea si consumul de tigarete si alte produse din tutun. La care, spunem noi, se mai adauga un argument care poate fi neglijat doar privit cu ochelari de cal: accizele procentuale vor permite consumatorului cu venituri mici sa participe la plata accizelor proportional cu valoarea produselor accizate pe care si le permite, nu potrivit doctrinei fanariote practicate acum – luam mai mult de la saraci, ca sunt mai usor -de supus-.
Or, prin ceea ce ticluieste Ministerul Finantelor, tigarile care satisfac viciul celor cu venituri modeste (un sfert din piata cantitativa, dar numai 12% din cea valorica) s-ar scumpi cu aproape 20%, fata de mai putin de 12% in cazul celor medii sau de doar 3% pentru tigarile de lux de import. Mai mult, producatorii autohtoni sustin ca prin majorarea accizelor procentuale, la buget s-ar putea -aduna- accize mai mari in cifre absolute, colectarea de venituri mai mari fiind pe termen lung improbabila, in situatia in care se mizeaza pe accize constante. Altfel, ar fi fost mai -rentabil- ca si impozitarea salariilor sa fie constanta, indiferent de venituri.