Home Life Comisia Europeană, sesizată privind proiectul care obligă radiodifuzorii la 40% muzică...

Comisia Europeană, sesizată privind proiectul care obligă radiodifuzorii la 40% muzică românească

DISTRIBUIŢI

CNA va cere Comisiei Europene un punct de vedere cu privire la propunerea legislativă, adoptată în mod tacit pe 9 noiembrie de Camera Deputaților, care prevede obligația posturilor de radio și de televiziune din România de a rezerva operelor muzicale românești 40% din timpul de difuzare. Decizia solicitării unui punct de vedere de la Comisia Europeană pentru proiectul legislativ care modifică legea audiovizualului a fost luată în ședința de joi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).
„Vom cere un punct de vedere Direcției de specialitate din cadrul Comisiei Europene în legătură cu acest proiect de lege care a trecut, prin aprobare tacită, prin Camera Deputaților. Considerăm că, înainte să intre în dezbaterea Senatului (Camera decizională, n.r.), ar fi bine să avem și noi un punct de vedere din partea Comisiei Europene, față de această prevedere cu 40% muzică românească la radiodifuzori, să fim siguri că nu încălcăm în vreun fel Directiva Serviciilor Media Audiovizuale sau alte acte ale Uniunii Europene“, a spus Răsvan Popescu, președintele CNA. Popescu a adăugat că „orice modificare a legii audiovizualului trebuie notificată la Comisia Europeană“.
„În Cameră a trecut într-un mod foarte dubios acest proiect“, a fost de părere membrul CNA Attila Szasz.
Potrivit lui Christian Mititelu, membru al CNA, acest proiect de lege este „un balon nesperat pentru maneliști“. „Dacă vorbim despre muzica cultă, cu cât a contribuit România la patrimoniul mondial? Cu 1%, cu 5%? Dacă trebuie să difuzezi opere muzicale românești în 40% din timpul de difuzare, înseamnă să privezi telespectatorii de un tezaur universal“, a mai spus Christian Mititelu.
O poziție diferită a avut Narcisa Iorga, un alt membru al Consiliului. „Nu la manele se referă proiectul, ci la operele muzicale românești. Maneaua nu cred că este operă“, a afirmat Narcisa Iorga.
Prezent în ședința de joi a CNA, George Chiriță, directorul executiv al Asociației Române de Comunicații Audiovizuale (ARCA), a menționat că respectivul proiect de lege contravine atât directivelor Uniunii Europene, cât și prevederilor legii audiovizualului care se referă la independența editorială a posturilor de televiziune și de radio. Potrivit lui Chiriță, dacă proiectul de lege va fi adoptat și de Senat, România va fi supusă unor sancțiuni din partea Comisiei Europene.
El a mai făcut referire la faptul că, în prezent, Directiva Serviciilor Media Audiovizuale le impune televiziunilor din Uniunea Europeană să dedice peste 50% din spațiul lor de emisie operelor europene.
Proiectul de lege, aprobat tacit marțea trecută în Camera Deputaților, modifică legea audiovizualului și a fost inițiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brândușa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) și Cristian Țopescu (PNL).
Senatul este Camera decizională în cazul acestui proiect.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.